Kürt seçmene ‘rüşvet’ paketi

AKP, Köşk seçimi öncesi çözüm süreci yasalarını çıkaracak.

Emine Kaplan/Cumhuriyet

 

AKP hükümeti, cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde Kürt seçmenin oylarını çekebilmek için çözüm sürecine yasal zemin sağlayacak yasa tasarısını TBMM’ye sunmaya hazırlanıyor. Adalet Bakanlığı’nca hazırlanan 7 maddelik tasarıda, bugüne kadar yapılan çalışmaların suç sayılmaması, hükümete çözüm süreciyle ilgili çalışmaların yapılması için genel yetki verilmesi, dağdan inenlerin topluma entegre edilmesine ilişkin düzenlemeler yer alıyor. AKP’nin son yaptırdığı cumhurbaşkanlığı anketinde partinin oyu 49.4, Kürt seçmene yönelik yapılan ankette ise yüzde 43.8 çıktı.

Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında dün toplanan MYK’de cumhurbaşkanlığı seçim süreci ele alındı. Kürt seçmenin oylarının alınabilmesi için bir süredir hazırlıkları süren çözüm sürecine ilişkin yasa tasarısının TBMM’ye sunulup sunulmaması değerlendirildi. Tasarının, tatile girmeden TBMM Başkanlığı’na sunularak yasalaştırılması görüşü ağırlık kazandı. Bazı parti yöneticileri, tasarının bu hafta TBMM Başkanlığı’na sunulacağını, tatile girmeden de Meclis’ten geçirileceğini belirtti.

Adalet Bakanlığı’nca hazırlanan ve 7 maddeden oluşan tasarının çözüm sürecine ilişkin olarak hükümete genel bir yetki verilmesini öngördüğü öğrenildi. Tasarıyla bugüne kadar yapılan çalışmalar kapsamında yapılan görüşmelerin suç sayılmaması, yürütülecek çalışmalar konusunda hükümetin yetkili olması hedefleniyor. “Genel çerçeve” içeren yasa tasarısıyla çözüm sürecinin yasal dayanağa kavuşturulması öngörülüyor. Abdullah Öcalan, BDP ve HDP’liler de sürecin yasal zemine kavuşturulması gerektiğini bir süredir dile getiriyordu.

‘Kürt seçmen’ anketi

Hükümetin bu adımında cumhurbaşkanlığı seçiminin ve buna dönük yapılan anketlerin etkili olduğu belirtiliyor. AKP MYK’nın da bilgisine sunulan anketlere göre, “Şu anda bir genel seçim olursa oyunuzu kime verirsiniz” sorusuna katılımcıların yüzde 49.2’si AKP, yüzde 25.9’u CHP, yüzde 13.6’sı MHP ve yüzde 7.3’ü BDP-HDP dedi. Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili yapılan son ankette ise “AKP’nin adayına oy veririm” diyenlerin oranı yüzde 49.4 olarak belirlenirken, CHP yüzde 19.3, MHP yüzde 9.1 çıktı. CHP ve MHP’nin çatı adayını açıklamadan önce yapılan ankette “MHP ve CHP’nin göstereceği ortak adaya oy verir misiniz?” sorusuna verilen yanıt yüzde 12.3 oldu. AKP yönetimi, Kürt seçmen üzerinde de bir anket yaptı. Bu ankette seçmenlerin yüzde 44.7’i BDP, yüzde 43.8’i ise AKP dedi. Çözüm sürecinin ilk başladığı dönemlerde AKP’nin Kürt seçmen üzerindeki oyu BDP’nin önünde çıkıyordu. AKP’nin çözüme yönelik yasa tasarısıyla Kürt seçmenin oyunu partinin adayına kaydırmayı amaçladığı belirtiliyor.

AKP, imza topluyor

Partinin cumhurbaşkanı adayının 1 Temmuz’da açıklanmasının kararlaştırıldığı MYK toplantısında, aynı gün imzaların TBMM Başkanlığı’na sunulması da değerlendirildi. AKP yönetimi, adaylık başvurusu için milletvekillerinden imza toplamaya başladı. Toplantıda, ağustos ayında seçmenlerin tatile ya da köylerine gitmeleri karşısında alınacak önlemler de ele alındı. Parti örgütlerine, “1. turdaki seçmen listesinin 2. turda da geçerli olacağı ve değişiklik yapılamayacağı” bilgisinin verilmesi, bu kapsamda seçmenlere “Gittiğiniz yere seçmen kaydınızı aldırın. Her iki turda da aynı yerde oy kullanın” uyarısında bulunulması kararlaştırıldı. İl ve ilçe örgütlerinden, mevsimlik işçi olarak başka bölgelere giden ve seçmen kayıtlarını buralara aldıramayacak olan kişilerin de memleketlerine dönmelerinin sağlanması için gerekli yardımları yapmaları istenecek.

Toplantıda, Başbakan Erdoğan’ın “Bu son toplantımız değil” dediği öğrenildi. Parti yöneticileri, bu ifadeyi “Başbakan, aday olursa seçim sonuna kadar başbakan olarak da görevini sürdürecek. Arada MYK’lar olabilir” biçiminde yorumladı. Toplantıda ayrıca, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri süren torba tasarının da tartışmalı maddeler korunarak ve muhalefetin engellemesine fırsat verilmeden çıkarılması benimsendi.