Kürt referandumuna karşı İran’la görüşbirliği
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Ankara'ya gelen İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri ile görüştü. Görüşmelerde Kürdistan Bölgesel Yönetiminin yapacağı referanduma karşı mutabakat çıktı.
Duygu GüvençGenelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın konuğu olarak 3 günlük ziyaret için Ankara’ya gelen İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bagheri ve beraberindeki heyetle yapılan görüşmelerde Kürdistan Bölgesel Yönetiminin (KBY) Eylül ayında yapacağı referanduma karşı mutabakat çıkarken, Suriye konusundaki görüş ayrılıklarının devam ettiği öğrenildi. Alışılmışın aksine Bagheri’nin bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından da kabul edilmesi ve Savunma Bakanı ile de görüşmesi bekleniyor.
Akar’ın resmi davetlisi olarak beraberinde üst düzey askeri ve siyasi yetkililerle gelen Bagheri’nin ilk teması Genelkurmay Başkanlığı’nda oldu. Görüşmelerin gündemini Suriye’de İdlib’e yönelik ateşkes çalışmaları ve KBY’de 25 Eylül’de yapılacak görüşmeler oluşturdu. Başta Körfez ülkelerinin Katar’a yönelik ambargo kararlarının bölgeye yansımaları da ele alındı.
Suriye’de çatışmasızlık bölgelerinin oluşturulması içinTahran’da yapılan son görüşmelerin ardından Astana görüşmelerinin devamı da görüşmelerde ele alındı. Astana görüşmeleri öncesinde Riyad’da Suriye muhalefetinin buluşması beklenirken, Rusya da Suriye muhalefetinde yapısal değişikliğe gidilmesi ve bazı YPG gruplarının Suriye muhalefetine dahil edilmesi için Ankara’ya baskı yapıyor. Cenevre’deki görüşmeler ise Eylül ayında devam edecek.
Referandum ortak tehdit
KBY, 25 Eylül için açıkladığı referandum kararının tanınması için en az 2 müttefike ihtiyaç duyarken Türkiye ve İran’ın karşı duruşu dün yapılan görüşmelerde de teyid edildi. Görüşmelerde PKK’nin Suriye ve İran’daki uzantılarıyla mücadele kapsamında sınır güvenliği de ele alınırken taraflar, KBY’nin referandum kararında ısrar etmesi ve referandumdan evet çıkması durumunda bunun iki ülkenin toprak bütünlüğü açısından olumsuz yansımaları olacağı değerlendirmesini paylaştı. Bagheri, Ankara ziyareti öncesinde Irak’ın bölünmesine yol açacak referandumun kabul edilemez olduğunu söylemişti. Öte yandan IŞİD’e karşı dün Tel Afer’e yönelik koalisyonun operasyonları da görüşmelerde değerlendirildi. Türk tarafının, Telafer operasyonunda İran destekli Şii milisler konusundaki kaygılarını dile getirdiği ve Türkmenlerle ilgili hassasiyetini vurguladığı öğrenildi. Taraflar bölgesel gerginliğin tırmanmasına yol açan Katar krizinin de sona ermesi görüşünde mutabık kaldı.