"Küresel Kriz ve İhracat" toplantısı
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Küresel Kriz ve İhracat Sektöründe Tehditler, Fırsatlar'' konulu toplantıda yaptığı konuşmada küresel krizin aşılabilmesi için ekonominin canlı tutulmasının zorunlu olduğunu kaydetti.
cumhuriyet.com.trTürkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Gaziantep Genç İşadamları Derneği'nin (GAGİAD) düzenlediği "Küresel Kriz ve İhracat Sektöründe Tehditler, Fırsatlar'' konulu toplantıda yaptığı konuşmada, tüm dünya ülkelerinin yanı sıra Türkiye'yi de etkisi altına alan küresel krizin öncelikle çok daha fazla ciddiye alınması gerektiğine dikkati çekti.
ABD'de başlayan ve tüm dünyaya yayılan küresel krizin merkezinde büyük finans kuruluşlarının bulunduğunu, bu kuruluşların batmasının önüne geçilmesi için alınan önlemlerin de başarılı olamadığını kaydeden Büyükekşi, şöyle konuştu:
''Mutlaka reel sektör canlandırılmalı. Mutlaka kredi desteğinde bulunulmalı. Krizi aşabilmek için ekonomimizi canlı tutmalıyız. Ekonomimizi canlı tutamazsak krizi aşamayız. Bu düşünceden hareketle girişimde bulunduk Eximbank reel sektör için 1 milyar dolar kaynak ayırdı.
Şu anda bir güven krizi var. Bunda finans sektörünün payı var. Paralarını sanayicilere, ihracatçılara kredi olarak kullandırmıyorlar. Şu anda bir kredi garanti fonu var ve yetersiz. Sermayesi 2,5 milyar dolar olan ve hem ihracatçıya hem sanayicilere hizmet verecek yeni bir kredi garanti fonuna ihtiyaç var. Biz bunun oluşturulmasını talep ediyoruz.''
İstihdam sorunu
Türkiye'nin küresel kriz ortamında finans sorunundan sonra yaşadığı en ciddi sorunun istihdam sorunu olduğunu vurgulayan Büyükekşi, kimi işletmelerin işçi çıkardığını, kimi işletmelerin işçi çıkarmaktan söz ettiğini bildirdi.
''Finansman sorununu çözebilirsek istihdam sorununu da çözebiliriz. Bunun için devlete borcu olmayan firmalara İşsizlik Fonundan destek olunmasını istedik'' diyen Büyükekşi, Türkiye'nin içinde bulunduğu sıkıntıların iyi anlaşılabilmesi ve gerekli önlemlerin alınmasının krizin olumsuz etkilerinin azaltılmasını sağlamakla kalmayacağını, krizin fırsata dönüştürülmesine hizmet edeceğini ifade etti.
Büyükekşi, Türkiye'de 2001 yılından bu yana ihracatta rekorlar kırıldığını, büyük başarıların altına imza atıldığını vurgulayarak, şunları anlattı:
''2009, 2010'da belki ihracatımız düşecek ama biz yine hedeflerimizi gerçekleştireceğiz. Zaten biz kısa mesafe koşucusu değil maratoncu olduğumuzu söylüyoruz. Biz ihracatçılar kesinlikle moralimizi bozmayacağız, moralimizi bozarsak sağlıklı kararlar alamayız, sağlıklı kararlar alamazsak bugüne kadar yaptığımız güzel işleri yapamayız.
Bizim için önemli olan ikinci konu da pazarlarımızı kesinlikle terk etmeyeceğiz. Tırnağımızla kazarak elde ettiğimiz pazarlarımızı küçülme de olsa kaybetmeyeceğiz. Bunun için çaba harcayacağız.''
"Meydandaki taşlar temizlenmeli"
Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan, ''Korkuyoruz, biz konuşmaya devam ederken krizi fırsata dönüştürenler başkaları olacak'' dedi.
Aslan, Gaziantep Genç İşadamları Derneği'nin (GAGİAD) düzenlediği Küresel Kriz ve İhracat Sektöründe Tehditler, Fırsatlar'' konulu toplantıda, küresel kriz sonrasında, krizin fırsata dönüştürülmesinde en şanslı ülkenin Türkiye olduğu görüşü üzerinde konsensüs sağlandığını belirtti.
Küresel kriz sürecinde, Türkiye'nin komşularıyla ticaretinin bir fırsat, dış ticaretin sürdürülebilirliğini yok eden finansman sorununun ise en önemli tehdit olduğunu kaydeden Aslan, şöyle konuştu:
''Krizden az etkilenme, krizi fırsat olarak değerlendirme çabası içindeki firmalarımızın önünde finansman sorunu var. Bu sorun ihracatçıların, sanayicilerin çözebileceği bir sorun değil. Girişimcilik var, üretim var. Yani binici ve at hazır. At koşturabilmemiz için meydan da var. Ama meydandaki taşlar temizlenmeli. Finansman sorunu meydandaki taşlar. Soruyorum, Ziraat Bankası ile Halk Bankası ne güne duruyor. Finansman sorununun aşılması için bir fon oluşturamazlar mı?
Küresel krizi, 'küresel kriz var' deyip geçiştiremeyiz. Biz krizi fırsata da dönüştürebiliriz, hatta yüzde 20 de büyüyebiliriz. Ama gerekli önlemleri alır, yaşadığımız sıkıntıları aşabilirsek elbette. Korkuyoruz, biz konuşmaya devam ederken krizi fırsata dönüştürenler başkaları olacak.''
GSO Başkanı Nejat Koçer de konuşmasına hemşehrileri Mehmet Büyükekşi'nin TİM Başkanı olması nedeniyle gurur yaşadıklarına dikkati çekerek başladı.
Türkiye'nin 81 il içinde en fazla ihracat yapan 6. şehir olduğunu ifade eden Koçer, ''Türkiye'yi dikine ortadan bir çizgi ile bölerseniz bu 6 ilin 5'i sağ tarafta kalıyor. Sağ taraftaki tek il biziz. Ancak, aynı çizgi itibarıyla sağda olup da teşviklerden yararlanamayan tek ilde biziz'' dedi.
Gaziantep'in sanayileşme ve ihracatta kaydettiği gelişmeye ilişkin bilgiler vererek konuşmasını sürdüren Koçer, şunları kaydetti:
''Ancak, global krizi düşündüğümüzde kendimizi iyi, kendimizi mutlu hissetmiyoruz. İhracat yapan sanayici mevcut fonlarla üretimini sürdürmesi, istihdamını koruması mümkün değil. Küresel kriz düşünülerek alınacak her karar çok önemli. Alınan ve alınacak kararlar sayesinde küresel kriz sürecinde şubat ayından itibaren pozitif bir sürece gireceğimize inanıyorum.''