Küresel ısınma yağışları artıracak
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, ''Küresel ısınmanın etkisiyle oluşan şiddetli yağışlar, Türkiye'de etkisini artırarak görülmeye devam edecek'' dedi.
cumhuriyet.com.trŞen, yaptığı açıklamada, fosil yakıtlardan çıkan sera gazlarının dünyanın ortalama sıcaklığını artırdığını söyledi. Dünya sıcaklığının bu yıl 2 derece artığını belirten Şen, sıcaklık artışının bazı bölgelerde iklim değişikliğine neden olduğunu ifade etti.
Küresel ısınmaya dayanan iklim değişikliği etkisinin en fazla görüldüğü ülkelerden birinin Türkiye olduğunu anlatan Şen, ''İklim değişikliğiyle birlikte aşırı yağış, fırtına ve kuraklık ortaya çıkıyor. Türkiye'de kısa sürede yeryüzüne düşen aşırı yağışlardan ve hortumlardan bahseder olduk. Artık olağan hale gelen hortumlar ve yağışlar can yakıcı etkiler ortaya çıkarıyor. Türkiye'de oluşacak hortumlar ileride daha can yakıcı hale gelecek'' diye konuştu.
Şen, yeryüzündeki havanın mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini dile getirerek, ''Marmara Bölgesi'nde ekim ayı mevsim normalleri sıcaklığı 20 derecedir ama bu ay Marmara'da 25-26 derecenin üzerinde sıcaklıklar oluştu. Sıcak havanın üzerine soğuk hava geldiği zaman kuvvetli yağışlar meydana geliyor. Küresel ısınmanın etkisiyle oluşan şiddetli yağışlar, Türkiye'de etkisini artırarak görülmeye devam edecek'' ifadesini kullandı.
Çatılara dikkat
Şen, şiddetli yağış ve fırtınaya karşı önlem alınması gerektiğini belirten Şen, Türkiye'deki çatıların şiddetli bir hortuma dayanamayacağını anlattı.
Türkiye'de sel, hortum ve fırtınadan kaynaklanan ölümlerin artığına dikkati çeken Şen, şunları kaydetti:
''Türkiye'deki çatılar yönetmeliğe göre, saatte 36 kilometre hızla esen rüzgara direnebilecek şekilde yapılmıştır. Biz bu sınırı çoktan geçtik. Çatının uçması sadece o apartmana değil, düştüğü yerdeki kişilere de zarar veriyor. Çatılarla ilgili gerekli düzenlemeler yapılarak, fırtınaya karşı önlem almamız gerekiyor.''