"Küresel ısınma için sert önlemler alınsın"
Kopenhag'da yapılan dünya iklim zirvesine katılan ülkelerin 100'den fazlasının, küresel ısınmayı engellemek için zengin ülkelerin tercih ettiklerinden daha sert önlemlerden yana olduğu bildirildi.
cumhuriyet.com.trKopenhag'da 7 Aralık'ta başlayan ve 192 ülkenin katıldığı dünya iklim zirvesinde konuşan, 43 üyeli Küçük Ada Devletleri İttifakı'nın başkanı Dessima Williams, "Birleşmiş Milletler'in yarısı daha iddialı ve özel hedefler belirlenmesinden yana" dedi.
Williams, yüzden fazla ülkenin dünya iklimindeki ısı artışını sanayi devrimi öncesindeki ısıdan 1,5 derecelik artışla sınırlama hedefini benimsediğini söyledi. Bu hedefi benimseyen ülkelerin sayısı geçen Ağustosta 86 idi.
Çoğu Afrika'da olan az gelişmiş ülkelerle küçük ada devletleri, zengin ülkelerin gaz salımını 2020'de 1990'daki düzeyden en az yüzde 45 daha azaltmasını gerektiren 1,5 derecelik hedefi destekliyor. Ancak Kopenhag'da yapılacak herhangi bir iklim anlaşmasının oy birliği ile alınması gerekiyor.
Gelişmiş ülkelerin çoğu ile Çin ve Hindistan'ın başını çektiği yeni lider ekonomilere sahip ülkeler ise, en fazla 2 derecelik bir hedefi destekliyor.
Küresel iklim şu anda sanayi devrimi öncesi sıcaklığına göre 0,7 derece artmış durumda ve artmaya devam ediyor.
Williams, Kopenhag zirvesinde, çoğu gelişmiş ülkenin tercih ettiği gibi sadece siyasi bir deklarasyon yayımlanmasını değil, yasal olarak bağlayıcı bir anlaşma imzalanmasını istediklerini de belirtti.
Okyanus suları asitik halde
Kopenhag'daki iklim konferansına sunulan bir rapora göre insan faaliyetleri sonucu her yıl atmosfere çıkan karbondioksidin dörtte biri okyanus suları tarafından emiliyor ve okyanus suları giderek daha asitik hale geliyor.
Sera etkisi yaratarak küresel ısınmaya yol açan bu gazın bir bölümünün okyanus sularında hapsedilmesine karşın, bu kez de suyun daha fazla asit özelliğine sahip olmaya başlaması, mercanların bazılarının çözünmesine yol açıyor, denizlerdeki canlı hayatı tehdit eder hale geliyor.
Avrupa Okyanus Asitlenmesi Projesi tarafından hazırlanan rapora göre kabuklu canlıların kabuklarını yıpratan, balıkların yön bulmasını sağlayan kimyasalları bloke eden ve bir dizi başka zarara yol açan asitlenme, en çok kutuplarda zarar veriyor.
Rapora göre deniz sularının asitikliği, sanayi devriminde olduğunun üçte biri oranında daha fazla.