Küresel iklim savaşçıları: Solucanlar

Orman toprağında yaşayan solucanlar karbondioksitin açığa çıkmasını önleyerek iklim değişimini engelliyorlar. Çünkü solucanlar normalde çürüyüp sera gazı oluşturacak organik çöpleri indirgiyorlar. Sonuç Purdue Üniversitesi bilim insanlarına ait.

cumhuriyet.com.tr

Toprak solucanları kök gibi bitki parçaları veya yere düşmüş yapraklarla beslenirler. Böylece bunlar sindirildikten sonra toprağa karışmakta. Solucanların yardımıyla bu yüzden bol miktarda karbon toprakta kalıyor. İşte bu nedenle toprak solucanları sera gazına karşı böylesine etkililer diyor bilim insanları.

Timothy Filley ile çalışan araştırmacılar, farklı oranlarda solucan içeren orman topraklarında karbon bileşimlerini incelemişler. Journal of Geophysical Research dergisinde bol miktarda solucan içeren topraklarda çok fazla lignin bulunduğunu söylüyor araştırmacılar. Odun ve yapraklardan oluşan bu madde bir tür karbon deposu görevini görmekte.

Bol miktarda solucan içeren toprağın üzerine yaprak yığını koyan Filley ve arkadaşları, solucanların bunları kısa bir sürede yiyip bitirdiklerini söylüyorlar.