Kurbağalıdere'nin pisliğini adaların açıklarına döküyorlar

Kurbağalıdere'nin ıslahı için yapılan çalışmaları takibe alan çevreciler, dereden çıkartılan balçık ve pisliğin Adalar bölgesine boşaltıldığını öne sürdüler.

cumhuriyet.com.tr
<video:347815>

Kadıköylüler'in 'Kadir Topbaş Deresi' adını taktıkları Kurbağalıdere'de Büyükşehir Belediyesi'ne ait ekipler temizleme çalışmalarınını yürütüyor. Gemilere yüklenen kanalizasyon pisliği Adaların açıklarında denize dökülüyor. Yani belediye bir yandan dereyi temizlerken Marmara Denizi'ni öldürüyor.

Giderek kirlenen ve yaydığı kötü koku nedeniyle Kadıköy’ü adeta yaşanmaz hale getiren Kurbağalıdere’nin ıslahı için yapılan çalışmaları takibe alan çevreciler, dereden çıkartılan balçık ve pisliğin Adalar bölgesine boşaltıldığını öne sürdüler. Adalar Kent Konseyi Denizle Yaşam ve Koruma Çalışma Grubu, Slow Food Türkiye, Hayalet Ağ Avcıları gibi sivil toplum kuruluşları ile Adalılardan oluşan gönüllüler, rotasını internet üzerinden tespit ettikleri, pisliğin yüklendiği Dökü-8 isimli gemiyi takibe aldı.

GEMİLERİN TAKİBİNİ ÖNCE İNTERNET ÜZERİNDEN YAPTILAR

Akarsu özelliğini tamamen yitiren Kurbağalıdere’nin ıslah çalışması İstanbul Büyükşehir Belediyesi Altyapı Hizmetleri Müdürlüğü tarafından yaklaşık 3 yıldır devam ediyor. Çalışmalar sırasında bir yandan kepçeler ile dip temizliği yapılırken, bir yandan Kurbağalıdere’ye su pompalanıyor. Kurbağalıdere’den kepçeler yardımı ile toplanan atıklar ise Dökü isimli gemilere yükleniyor. Dökü isimli gemileri, gemilerin nasıl bir rota izlendiğinin tespit edilmesinde kullanılan Marinetraffic internet sitesi üzerinden takibe alan çevreciler, bu gemilerin Sivriada ve Yassıada yakınlarına gidip geldiğini tespit etti.

ÖNCE TESPİT SONRA TAKİP

İnternetteki tespitin ardından, Yassıada açıklarında bekleyen çevreciler, üzerinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı logosu bulunan Dökü-8 numaralı gemi ile karşılaştı. Geminin yükünü Yassıada ve Sivriada açıklarına boşalttığını öne süren çevreciler, deniz suyunun renk değiştirmesinin de boşaltmadan hemen sonra çektikleri fotoğraflarda görüldüğünü söylediler. Çevreciler, atıkların denizde yarattığı tahribatı ölçmek için numune aldılar.