Kuraklık ve çölleşme sempozyumu

Konya Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü tarafından Türkiye'de ilk kez Ulusal Kuraklık ve Çölleşme Sempozyumu, ardından da çalıştayı düzenlenecek. Sempozyumun, dünyanın en önemli 16 havzasından birisi olarak gösterilen Konya Kapalı Havzası'nda yapılacak olması büyük önem taşıyor.

cumhuriyet.com.tr

Çölleşme ve erozyon konusunda 60 yıllık deneyimi bulanan Konya Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü tarafından Türkiye'de ilk kez Ulusal Kuraklık ve Çölleşme Sempozyumu, ardından da çalıştayı düzenlenecek.

Enstitü Müdürü Dr. Çetin Palta, küresel ısınma, iklim değişikliği ve beraberinde oluşan çölleşmenin 20. yüzyılın sonlarında hissedilmeye başlandığını ve şiddetini artırarak günümüze kadar geldiğini söyledi.

Bu etkinin önümüzdeki dönemde de artarak süreceğinin görüldüğünü vurgulayan Palta, Türkiye'nin küresel iklim değişimi ve çölleşmenin potansiyel etkileri açısından risk grubu ülkeler arasında ilk sıralarda yer aldığını anlattı. Palta, bu nedenle ileride daha da şiddetli olarak hissedilmesi beklenen kuraklığın ve çölleşmenin etkilerinin bilimsel araştırmalarda ortaya konulması gerektiğini dile getirerek, şunları kaydetti: ''Özellikle son birkaç yılda kuraklık ve çölleşme adına inanılmaz bilgi kirliliği oluştu. Alanında uzmanların dışında birçok kişi konuştu. Olumsuzluklar açıklandı, ancak çözüme yönelik kimseden ciddi ses çıkmadı. Biz sorunlar karşısında çözüm üretilmesi adına sempozyum düzenleme kararı aldık. Tarım ve Köyişleri Bakanlığımız ve Selçuk Üniversitesi bize sempozyum konusunda büyük destek verdi. 60 yıllık deneyimimizden yararlanarak kuraklık ve çölleşme konusunda Türkiye'de ilk kez ulusal anlamda bir sempozyum düzenleyeceğiz.''

16-18 Haziranda organize edilecek sempozyumun dünyanın en önemli 16 havzasından birisi olan Konya Kapalı Havzası'nda yapılmasının ayrı bir önem taşıdığını bildiren Palta, ''Havzanın sahip olduğu su kaynaklarının son yıllarda kuruması, bazılarının azalması da çok önemli. Konya Kapalı Havzası, Türkiye yer altı su potansiyelinin yüzde 60'ını barındıran ciddi bir bölge. Ege, Akdeniz ve İç Anadolu için ciddi sorunlar var. Gelecekte yaşanması beklenen etkiler var. Biz ülke genelini masaya yatıracağız'' dedi.
 

Karapınar'a gezi düzenlenecek

Enstitü Müdürü Dr. Palta, sempozyumda, çölleşmeyle mücadelede örnek gösterilen Karapınar'da kurulu 90 bin hektarlık Koruma Sahası'nda yaptıkları çalışmaları anlatacaklarını ve bu bölgedeki çalışmadan hareketle gelecekte neler yapılabileceği konusunda çözüm arayacaklarını bildirdi.

Sempozyumun 16-18 Haziranda düzenlenmesinin ayrı bir öneminin olduğunu ifade eden Dr. Palta, ''17 Haziran Dünya Çölleşme Günü olarak biliniyor ve etkinlikler yapılıyor. Biz 17 Haziranda çölleşmeyle mücadele ile dünyaya örnek olan Karapınar'a gezi düzenleyeceğiz'' dedi.

Programa, üniversiteler ile bazı kuruluşlardan 120 civarında bilim adamı ve uzmanın katılacağını dile getiren Dr. Palta, sempozyumda 150'ye yakın bildiri ve bilimsel makalenin sunulacağını söyledi.

Dr. Çetin Palta, sempozyum ile halk üzerinde kuraklık ve çölleşme konusunda oluşan endişelerin giderilmesinin de hedeflendiğini belirterek, sempozyumdan sonra TÜBİTAK desteğiyle bir çalıştay düzenleyeceklerini sözlerine ekledi.