Kulüpleri bekleyen büyük tehlike: Banka top oynar mı?

Kulüpler, Bankalar Birliği ile yaptıkları anlaşmanın gereğini yerine getirmezse önce TFF gelirini kaybedecek. Erdoğan ve AKP Sözcüsü Çelik'in söylemleri, borcunu ödeyemeyen kulüplere '' el konulabileceği'' endişesini doğurdu.

Arif Kızılyalın

Aralarında Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bazı Süper Lig takımlarının, Bankalar Birliği ile gerçekleştirdiği borç yapılandırma anlaşmasının, ilerleyen zaman içinde kulüplerin ‘el değiştirmesine neden olabileceği iddiası kafaları karıştırdı.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik’in, Şehir Üniversite’ne kredi verilip verilmemesi konusunda yaptığı açıklama sırasında Bankalar Birliği’nin spor kulüpleriyle gerçekleştirdiği yapılandırmayı kast ederek, “Kulüplere yapıldı, başka yerlere niye yapılmıyor deniyor. Kulüpler dediğiniz mesele, şirketler dediğiniz mesele onlara dönük olarak bankaların ortaya koyduğu uygulamadır, isterlerse bir şirketin tüm mallarına el koyar” ifadesini kullanması, geri ödemelerin gecikmesi halinde kulüplere ‘el konulabileceği’ endişesini beraberinde getirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da AKP İstanbul İl Danışma Meclisi’nde yaptığı “Kulüplerinin bütün tribünlerdeki gelirlerine her şeyine banka ne yapıyor, el koyuyor..” şeklindeki açıklaması, ‘borç’la boğuşan kulüplerin kaçınılmaz sonunu hazırlar nitelikte.

Anımsanacağı gibi Galatasaray, geriye dönük borçlarının yeniden yapılandırılması bağlamında Aktifbank, Denizbank ve Ziraat Bankası’ndan oluşan konsorsiyum ile 2 yılı ana para ödemesiz 5 yıl vadeli yapılandırma sözleşmesi imzalamış, yine Beşiktaş KAP bildirimi yapmasa da Bankalar Birliği ile Fikret Orman döneminde mutabakata varmıştı.

Ekonomistler, Bankalar Birliği’nin, TFF gözetiminde kulüplerle yaptığı anlaşmanın kamuoyuyla paylaşılmamasını skandal olarak yorumlarken, anlaşma ile ilgili tek somut veri TFF önceki Başkanı Hüsnü Güreli’nin kamuoyuna yaptığı kısa açıklamadan ibaret. Güreli, Bankalar Birliği ile TFF ve kulüplerle yaptığı anlaşmanın şartlarını, “Kulüpler piyasa faiz oralarından beş puan fazlaya, 2 yıl ödemesiz toplam beş yıl vade ile Ziraat Bankası’nca oluşturulan bir konsorsiyumla borçlarını yapılandırıyorlar” diye duyurmuştu.

ÖDENMEZSE NE OLACAK?

AKP Sözcüsü Ömer Çelik ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ifade ettiği gibi, kulüpler maddi durumlarını düzeltemezler ve Bankalar Birliği ile yaptıkları anlaşmanın gereğini yerine getirmezlerse ilk etapta TFF gelirlerini kaybedecekler. Borç miktarının artması ve Finansal Fair Play ihlalleri halinde ise Futbol Federasyonu, puan silme, küme düşürme gibi yaptırımlar uygulayabilecek. Ancak kulüpleri bekleyen asıl tehlike, “menkul ve gayrı menkullerine en konması..” konusu. Yıllardır borç içinde yüzen kulüplerin şu anki taşınmazları zaten ipotekli olduğu için bankalar satış hakkını kullunabilecek. Kulüplerin ‘el değiştirmesi’ meselesi ise dernek statüsündeki yönetim kurullarının yetkisinde bulunan, kulüp şirketine ait ‘altın hisse’ ile bağlantılı. Yatırımcılardaki hisselerin yüzde 51’i anlamını taşıyan altın hisse, eğer söz konusu bankalara ipotek olarak verilmişse, işlerin kötü gitmesi halinde kulübün tüm yükünü çeken şirket, satış yoluyla el değiştirebilecek. Böylelikle de, Türk futboluna yatırım yapmak isteyen Arap ve Körfez sermayesi devreye girebilecek.

ANLAŞMA NİÇİN AÇIKLANMIYOR?

Borsaya kote kulüplerin, Bankalar Birliği ile yaptığı uzun vadeli yapılandırma anlaşmasının açıklanmaması ise küçük yatırımcıları rahatsız etmiş durumda. Çoğunluğu kulüp üyesi olan yatırımcımlar,Borsa’nın kuralları diğer şirketlere uyguladığı biçimde işletmesi halinde hukuki bir krizin yaşanacağını ifade ettiler.

BORÇ 14.5 MİLYAR

TFF’ye yakın kaynaklar, Türk futbol takımlarının bankalara ve diğer alacaklılara toplam 14.5 milyar borçlu olduğunu ifade ettiler. Bu borcun 11 milyarlık bölümü ise 4 büyükler olarak adlandırılan Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor’a ait. Borçlu kulüplerden Fenerbahçe, TFF’nin, “Borçlarınızı yapılandırın” mesajına rağmen Bankalar Birliği ile masaya oturmaktan kaçındığı biliniyor.