Kültür Bakanlığı'ndan özel tiyatrolara destek
Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu yıl özel tiyatrolara verdiği maddi desteği 3 milyon TL'ye çıkarırken, en fazla maddi desteği alan tiyatrolar arasında, Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu, Ankara Ekin Tiyatrosu, Ankara Sanat Tiyatrosu ve Genco Erkal'ın Dostlar Tiyatrosu yer alıyor.
cumhuriyet.com.trKültür ve Turizm Bakanlığı 2009-2010 sanat sezonu için başvuruda bulunan 343 proje arasından 152 projeye maddi yardım yapma kararı aldı. Özel tiyatrolara destek için ayrılan ödeneği bu yıl, 840 bin TL artırarak 3 milyon TL'ye çıkaran Bakanlık, 60 profesyonel, 26 çocuk oyunu, 41 amatör ve 25 geleneksel olmak üzere toplam 152 özel tiyatronun projesine destek olacak.
Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu, "Tanımadığım Adamlar" adlı projesiyle, 72 bin TL olmak üzere, Bakanlıktan rakam olarak en fazla destek alan özel tiyatrolar arasında yer alıyor. Bakanlık, yaşadığı maddi sıkıntılar nedeniyle sahnesini taşıma tehdidiyle karşı karşıya kalan Ankara'nın 45 yıllık köklü tiyatrosu Ankara Sanat Tiyatrosu'na (AST) da destek sağlamayı unutmadı. AST, "Kod Adı: Kekliği Düz Ovada Avlarlar" adlı projesiyle 72 TL'lik destek alacak.
Genco Erkal'ın Dostlar Tiyatrosu da 72 bin TL olmak üzere Bakanlıktan rakam olarak en fazla destek alan özel tiyatrolar arasında yer alıyor. Dostlar Tiyatrosu, "Kerem Gibi Yan Yana- N. Hikmet'le 35 Yıl" adlı projesiyle yardım alacak. Ankara Ekin Tiyatrosu "Hasret", Ortaoyuncular Sanat Gösterileri Ve Yayıncılık A.Ş. de "Ruhundan Tramvay Geçen Adam" projesi ile 72 bin TL'lik destek görecek.
"Kürt Açılımı işimize yaradı "
"Yangın Yeri Maraş" adlı projesiyle geçen yıl Bakanlıktan eli boş dönen Canlar Tiyatrosu ise, bu yıl "Aladağlı Mıho" adlı oyunuyla para yardımı almayı başardı. Canlar Tiyatrosu, geçen yıl "Yangın Yeri Maraş"la Bakanlığa başvurmuş, ancak maddi destek alamamıştı.
Oyunun yönetmeni Serdar Doğan, bir oyuna Bakanlık destek olmadığı zaman o oyun için salon tutmanın da zorlaştığına dikkat çekerek, "Gerek Belediyeler, gerekse özel salonlar önce 'Bakanlık destek oldu mu bu oyuna' diye soruyorlar, yoksa çok fahiş fiyatlar öneriyorlar. En büyük handikabımız buydu. Sanırım, bu kez Kürt Açılımı işimize yaradı" diye konuştu.
Doğan, Bakanlığın 27 bin TL'lik destek sağladığı "Aladağlı Mıho"nun, köy seyirlik bir karakomedi olduğunu belirtti. Feodal yapıyı yeren oyunda, yer yer Kürtçe repliklerin de yer aldığını anlatan Doğan, "Oyunu günümüz siyasal olaylarına göre güncellendi. Oyun feodal yapı üzerinden, aslında 'Kürt açılımdan Kürtlerin haberi olmadığına dair' ince bir alayı da içeriyor" diye konuştu.