Kültepe'de boğa ve tanrıça heykeli bulundu
Kültepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, "1948 yılından beri sürdürülen kazılarda binlerce eser bulundu ancak ilk defa Kültepe'de Helenistik -Roma dönemine ait bir kutsal yapı kalıntılardında boğa başları ve tanrı-tanrıca heykellerini bulduk" dedi.
cumhuriyet.com.trKayseri'nin Kültepe ören yerinde bu yılki arkeolojik kazılarda Anadolu topraklarında eşine hiç rastlanılmayan Helenistik-Roma dönemine ait boğa başları ve tanrıça heykeli bulundu.
Kültepe Kazı Başkanı ve Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, Kültepe'de yarım asırdan fazla bir süredir devam eden kazılarda ilk defa Helenistik-Roma dönemine ait kutsal bir yapıya ulaşıldığını söyledi.
Anadolu topraklarında Helenistik-Roma dönemine ait ender bulunan eserlerden bazılarına Kültepe'de rastlamanın sevincini yaşadıklarını kaydeden Kulakoğlu, şöyle devam etti: ''1948 yılından beri sürdürülen kazılarda binlerce eser bulundu ancak Anadolu topraklarında ilk defa Kültepe'de İran civarında sıkça rastlanılan Helenistik-Roma dönemine ait bir kutsal yapı kalıntılarında boğa başları ve tanrı-tanrıça heykellerini bulduk, çok mutluyuz. 25 yıl aradan sonra ilk kez bu yıl Kaniş höyüğünde yaptığımız kazılarda kutsal bir yapıya ulaştık. Burada bir boğanın ön yarım heykeli, yine bir boğa başı ve sol elinde nar tutan başı kırık tanrıça heykeli bulduk. Burada ayrıca dinsel törenlerde kullanılan kap ve sunaklar da bulduk. Bu bizim için çok önemliydi.''
Kültepe'de henüz iyi araştırılamamış olan Helenistik-Roma dönemine ait Anadolu topraklarında ilk defa rastlanan bu eserlerin Anadolu Arkeolojisine büyük katkı sağlayacağını belirten Kültepe Kazıları Şeref Başkanı Prof. Dr. Kutlu Emre de, en son 25 yıl önce kazı yaptıkları alanda yeniden kazı çalışmalarına başlandığını kaydederek şunları söyledi: ''Uzun bir aradan sonra Eski Tunç Çağı'na ait kalıntılara ulaşmayı planladığımız alanda kazı çalışmalarına yeniden başladık. Bu bölgedeki kazıların üst tabakalarında Helenistik-Roma dönemine ait katmanlara ulaştık. Burada ele geçirdiğimiz eserler ağırlıkla o dönemde kutsal olduğuna inanılan heykeller. Boğa başları ve tanrı-tanrıça heykelleri bizleri inanılmaz derece mutlu etti. Bu heykeller o dönemin karakterine uygun çok değerli eserler.''
1948 yılından beri Kültepe'de sürdürülen kazılarda 20 binin üzerinde çivi yazılı kil tablet çıkartıldı. Anadolu topraklarının yazıyla tanıştığı ilk merkez olma özelliğini taşıyan Kültepe'de günümüzden 4 bin yıl öncesinde Asurlu tüccarlar, Mezopotamya'dan getirdikleri değerli malları burada takas gibi yöntemleri de kullanarak satıyorlardı. Anadolu topraklarında sistemli ticareti ilk defa Kültepe'de Asurlu tüccarlar başlatmıştı.