Küçük yüzücülere harem selamlık antreman
Van Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün olimpik yüzme havuzunda geçtiğimiz haftadan itibaren kız ve erkek sporcuları ayrı günlerde antremana aldığını belirten veliler bu duruma isyan etti.
Yusuf Ziya Cansever/CumhuriyetÇağ dışı uygulamadan vazgeçilmezse bizler de çocuklarımızı antrenmanlara göndermeyeceğiz” dedi. Van Gençlik ve Spor İl Müdürü Nevzat İnanç ise “antrenörlerimizin sayısı yetersiz geliyor. Bunun için bir gün kızlara bir gün erkeklere göre ayarlanma yapılmasını uygun gördük” dedi.
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın geçtiğimiz hafta Van’a yaptığı ziyaretin ardından Van Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne ait olimpik yüzme havuzunda kız ve erkek öğrencilerin antremanlarının ayrı günlere alındığı belirtildi. 6-14 yaş arasında yaklaşık 200 öğrencinin havuzda antremanlara katıldığı bunlardan 70’inin il karmasında yer alan ve Van’ı yarışmalarda temsil eden öğrenciler olduğu ifade edildi.
Öğrenci velisi Pınar Ak, “9 yaşında kız çocuğum 3 yıldır burada kız erkek ayırımı yapmaksızın antrenmanlara katılıyor. Bugüne kadar bir sıkıntı yaşandığını görmedik duymadık. Kimse haremlik selamlık uygulaması talep etmedi. Bu uygulamayı yapan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü ile görüştük. Uygulamanın yanlış, tehlikeli, ayrıştırıcı olduğunu kendisine söyledik. Biz 70 veli olarak böylesi bir uygulamayı asla kabul etmiyoruz. Ülkemizin kardeşliğe, birlik beraberliğe ihtiyacı olduğu bir dönemden bu tür uygulamaların yaşama geçirilmesi üzüntü vericidir. Dayatma ve yanlıştan dönülmesini istiyoruz” dedi.
Öğrenci velilerinden Neşe Çabuker ise “Bizim çocuklarımız başarılı yüzücülerdir. Katıldıkları yarışmalardan dereceyle dönmüşlerdir. Kabul edilmez olan haremlik selamlık uygulaması antrenman sayısında ciddi azalmalar meydana getirecektir. Bu durumda yüzme dersi alan öğrencilerimizin performanslarında, başarılardınsa ciddi sorunlar yaşanacak.
Çünkü bir kısım antrenörünün 1 kız, 8 erkek sporcusu var. Bu çocuklar yılların emeği ile belli performans sağlamış ve Türkiye şampiyonalarında derece almışlardır. Hiçbir gerekçesi olmayan, çocuklarımızın takım ruhunu zedeleyen ve psikolojilerini bozan haremlik selamlık uygulamasını kabul etmiyoruz” diye konuştu.
Olimpiyatlara böyle mi sporcu yetiştireceğiz?
Velilerden Avukat Ertuğrul Çabuker de “Özellikle spor alanlarında bu tür ayrıştırıcı, ötekileştirirci uygulamalar yanlıştır, tehlikelidir. Düşünün baba küçücük kızını tribünlerde izleyemeyecek. Çünkü velilere de haremlik selamlık uygulanacak.
Kız günlerinde anneler erkek günlerinde sadece babalar tribünde olabilecek. Bu uygulama sporun ruhuna da aykırıdır. Yarın bu çocuklara olimpiyatlara katılabilirler. Heki olimpiyatlara katılan sporcuları böyle mi yetiştireceğiz?” dedi
Aydımcılık yapıcaksa çocuklarımızı göndermeyeceğiz
Oğlunun 5 yıldır profesyonel yüzücü olduğunu belirten Ayça Bıçak ise “Kız- erkek cinsiyet ayrımı yapıldığında takım ruhu arkadaşlık kardeşlik duygusu yok olacak, sinerji azalacak. Çocuklar birbirleri ile rekabet halinde olamayacaklardır.
Van’da bir avuç başarı gösterebilecek düzeyde öğrencimiz var. Bunların da kız- erkek ayrımı uygulaması ile başarıları ve performansları düşecektir. Böylelikle alt yapıdan gelen Vanlı yüzücü çocuklar yetişemeyecektir. Örneğin Türkiye Milli Takımın’a bir yüzücü çıkamayacak, yarışmalara öğrenci gönderemeyeceğiz” dedi.
Antrenör sayısı yetersiz savunması
Van Gençlik ve Spor İl Müdürü Nevzat İnanç ise “ Burada ki amacımız çocukların can güvenliği. Antrenör sayısındaki yetersizlik nedeniyle öğrencileri guruplara ayırmanın daha sağlıklı olacağı düşündük.
Yarın bu çocukların başına bir şey gelirse benden başka kimse sorumlu değil. Onun için onların güvenliği düşünmek de bana düşer. Daha önce bir boğulma sıkıntısı yaşandı. Öğrencilerin karma olması antrenörlerimizin sayısı yetersiz geliyor. Bunun için bir gün kızlara bir gün erkeklere göre ayarlanma yapılmasını uygun gördük” dedi.