Küçük Muharrem'in soruşturması için mahkemeden yeni karar

Van Bölge İdare Mahkemesi, Gürpınar ilçesine bağlı Yalınca köyü Çalık mezrasında yolların kardan kapalı olması nedeniyle hayatını kaybeden 1,5 yaşındaki Muharrem Taş'ın ölümünde ihmali olduğu iddia edilen 4 kurum hakkında soruşturma izni verilmemesiyle ilgili valilik kararını kaldırdı.

AA

Van Valiliği İl İdare Kurulu ile Gürpınar İlçe İdare Kurulu tarafından Van Cumhuriyet Başsavcılığının Muharrem Taş'ın ölümüyle ilgili 4 kurum hakkında soruşturma izni verilmesi talebinin reddedilmesi üzerine yapılan itiraz sonuçlandı.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı ve Van Baro Başkanlığının yaptığı itirazları değerlendiren Van Bölge İdare Mahkemesi, soruşturma izni verilmemesi yönündeki kararı kaldırarak olayda ihmali olduğu iddia edilen 4 kurum hakkında soruşturma izni verdi.

Kararla ilgili Van Adliyesinde gazetecilere açıklama yapan Van Baro Başkanı Murat Timur, Muharrem Taş olayıyla ilgili dosyayı Avukatlık Yasası'nın kendilerine yüklediği sorumluluk gereği başından beri takip ettiklerini söyledi.

Olayda ciddi bir yaşam ve sağlık hakkı ihmali olduğunu ileri süren Timur, geçen hafta dosyayla ilgili Van Valiliği İl İdare Kurulu ile Gürpınar İlçe İdare Kurulunun 4 kurum hakkında soruşturma izni verilmediğini anımsattı.

Timur, Van Cumhuriyet Başsavcılığı ve baronun kararın kaldırılması için Bölge İdare Mahkemesine itirazda bulunduklarını bildirerek, "Mahkeme de bugün talepleri değerlendirdi ve valilik ile kaymakamlığın soruşturma izni verilmemesi yönündeki kararını kaldırdı. Gerekçeli kararın birkaç gün içinde tamamlanarak soruşturmanın devam etmesi için savcılığa gönderilmesini bekliyoruz" dedi.

Olayın yaşandığı ilk günden itibaren bakanlık ve valilik tarafından yapılan açıklamalarda sorumlular hakkında soruşturmanın yürütülmesi konusunda gerekli hassasiyetin gösterileceğinin belirtildiğini vurgulayan Timur, mülki idari amir başkanlığında toplanan idare kurulları tarafından soruşturmanın devam etmemesi yönünde bir karar verildiğinin açıkça ortada olduğunu savundu.

Van Valiliğinin, soruşturmanın görevli memurlar açısından gerekli olmadığı yönünde karar verdiğini kaydeden Timur, şöyle konuştu:

"Elbette ailenin avukatları olarak hakları sonuna kadar kullanacağız. Esas olan, ön incelemede olayla ilgili ciddi deliller varsa, somut bilgi belge varsa takdir hakkının bu soruşturma yönünde kullanılmasıdır. Ancak bu kadar ciddi deliller varken memuru koruma güdüsüyle karar verilmesi soruşturmanın etkin şekilde yürütülmesine valiliğin engel olması kabul edilecek durum değil. Dünyanın hiçbir ülkesinde memuru koruma güdüsüyle hareket edilip görev suçlarında amirlerden izin alma durumu söz konusu değildir. İl idare kurulları genelde memuru korumaya yönelik mekanizmalar haline gelmiştir. Bu sürecin derhal kaldırılması gerekiyor. Bunun yargı tarafından değerlendirilmesi gerekiyor."

Dosyayla ilgili kamuoyunun etkin bir soruşturma beklediğini, kamu vicdanını zedeleyecek bir tutumun adalete olan algıyı da ciddi şekilde zayıflatacağını belirten Timur, "Bölge İdare Mahkemesi'nin soruşturma izninin verilmemesi yönündeki kararı kaldırması çok önemlidir. En azından adalete olan anlayışı bir nebze kaldırabilecek niteliktedir. Beklentimiz, savcılık tarafından bir an önce olayla ilgili soruşturmanın tamamlanıp ilgililer hakkında dava açılması. Ama burada taksirle ölüme sebebiyet olarak algılamamak gerekiyor. Olası kasttan dava açılması gerektiğini düşünüyoruz. Bizim umudumuz Türkiye'de hukuk yapılanması içinde sorumluların yargı önüne çıkarılarak gerekli kararların verilmesi. Beklediğimiz sonuç çıkmazsa, Anayasa Mahkemesi ve AİHM müracaat edeceğiz" diye konuştu.

Timur, idare kurullarının kararının kaldırılmasıyla 112 Komuta Kontrol Merkezi, köyün bağlı olduğu askeri birlik, özel idare ve karayolları hakkında soruşturma açılacağını anımsattı.

Muharrem Taş'ın babası Abdulvahap Taş ise oğlunun ölümünde sorumluluğu bulunanların yargı önüne çıkarılması için sonuna kadar mücadele edeceğini dile getirdi.