'Küçük çocukların mağduriyeti' meclis gündeminde

CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, biyonik kulak olarak bilinen koklear implantın, 5 yaşını geçen çocuklara takılamaması nedeniyle yaşanan mağduriyetin nasıl önleneceğini sordu.

cumhuriyet.com.tr

CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu yazılı soru önergesinde, geçen yıl yayımlanan tebliğe göre, koklear implant cihazının çocuklara takılabilmesi için raporda; 3 kulak-burun-boğaz uzman hekimi ve hastanede 2 uzman odyoloğun imzasının bulunması gerektiğini belirtti.

Ülke genelinde ise 35 odyolog bulunduğunu ifade eden Yalçınkaya, Sosyal Güvenlik Kurumunun koyduğu odyolog imzası şartının, hasta ve hastaneleri mağdur ettiğini öne sürdü.

Yalçınkaya, yaklaşık 4 bin çocuğun koklear implant beklediğini vurgulayarak, önergesinde şu sorulara yer verdi:
''İnsan beyninin 5 yaşından sonra sesi tanımaması nedeniyle, bu cihaz 5 yaşını geçen çocuklara takılamıyor. Bunu önleyebilmek için ancak tebliğ ya da yeni bir düzenlemeye gitmek gerekiyor. Bu durum, ivedi olarak nasıl çözülecek? Bu tebliğ, çocukları mağdur edeceği düşünülmeden nasıl yayınlandı? Raporda, uzman hekimlerin imzasının yanı sıra teknisyenin, hatta 2 teknisyenin imzasının bulunmasındaki amaç nedir?''

 

"2 liralık temizlik parası"

CHP Gaziantep Milletvekili Yaşar Ağyüz, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e yönelttiği yazılı soru önergesinde, bir öğretmenin, Gaziantep'te ilköğretim 6. sınıfta okuyan öğrencinin koluna, temizlik parasının kısaltılması olarak ''TEM-PAR'' yazdığını belirterek, ''Psikolojik baskı yaparak yardım istenmesi, eğitimin parasız olması ilkesine aykırı değil mi?'' diye sordu.

Bu öğretmen ve yöneticiler hakkında soruşturma açılıp açılmayacağını öğrenmek isteyen Ağyüz, ''Ekonomik krizin yarattığı yolsuzluk ve işsizlik nedeniyle 2 liralık temizlik parasını bile ödeyemeyecek duruma düşen veli ve öğrencilerin suçlanması, sosyal devlet anlayışına uygun mu?'' dedi.