Kronik migrene botokslu çözüm

Türk Nöroloji Derneği (TND) Yönetim Kurulu İkinci Başkanı Prof. Dr. Yeşim Gülşen Parman, 2010'dan itibaren, 15 gün ve üzeri baş ağrısı yaşayan kronik migren hastalarına belirli bir protokol çerçevesinde botoks uygulandığını belirterek, tedavinin sorunun çözümünde yararlı olduğunun görüldüğünü söyledi.

AA

Türk Nöroloji Derneği (TND) Yönetim Kurulu İkinci Başkanı Prof. Dr. Yeşim Gülşen Parman, botoksun ilk kez tedavi amaçlı olarak şaşılıkta kullanıldığını anımsattı.

Botoksun 80'lerin sonundan itibaren tamamen nörolojinin kullanımına girdiğini ve yöntemin istemsiz hareketlerin, hareket bozukluklarının, aşırı kasılan göz ve boyun kaslarının tedavisine kadar birçok sorun için uygulandığını ifade eden Parman, şöyle konuştu: "İlerleyen yıllarda, botoks adalelerin aşırı derecede kasılması, sertleşmesi ve istem dışı spazmların oluşması şeklinde seyreden spastisite tedavisinde de olumlu sonuçlar verdi. 2000'li yıllarda, enjeksiyon yaptıkça görüldü ki hastaların ağrıları diniyor, baskılanıyor. O zaman botoks ağrı tedavisinde de kullanılmaya başlandı. Botoks yüzde tedavi edici olarak uygulandığında görüldü ki yüzdeki çizgiler de ortadan kalkıyor, o zamandan sonra da güzellik için kullanım dönemi başladı."

 

'Sinir uçlarından salgılanan ağrı kimyasallarını baskılıyor'

Prof. Dr. Parman, bugüne kadar çeşitli ilaçlarla kontrol edilmeye çalışılan kronik migrenin tedavisinde botoks uygulamasının etkili olduğunu söyledi.

Sonuçları 2010'da yayınlanan ve 700'den fazla kronik migrenli hasta üzerinde 2 aşamalı yapılan çalışmanın olumlu netice vermesi üzerine, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'nden (FDA) botoksun tedavi amaçlı kullanılması için ruhsat alındığını belirten Parman, 1 ay içinde 2 hafta süreyle baş ağrısından yakınan hastalara bu tedavinin önerildiğini, uygulamalarda da başarılı sonuçlar elde edildiğini ifade etti.

Parman, migren tedavisinde botoks uygulamasına ilişkin şu bilgileri verdi: "Baş, boyun, omuz ve saçlı deride 31 ayrı noktaya oldukça yüksek dozda uygulanan botoksun sorunun çözümünde oldukça yararlı olduğu görüldü. Biz ondan sonra kronik migren söz konusu olduğunda botoks kullanmaya başladık ve oldukça da başarılı sonuçlar elde ettik. Fibromiyalji de ağrılı bir sendrom. Bu alanda çalışma yok ama ağrılı noktalara botoks uyguladığını yazan araştırmacılarla, vaka bildirimleri şeklinde çalışmalar var. Botoks, dolgu değildir. Botoks, ağrıya neden olan sinir uçlarından salgılanan ağrı kimyasallarını engelliyor, baskılıyor. Bunu da geçici olarak, bir süreliğine yapıyor."

 

'Botoksun amacı, ağrının gelmesini önlemek'

Prof. Dr. Parman, botoksun bazı kas hastalarında kullanılmasının sıkıntılar doğurabileceğine işaret ederek, "Onları daha da kötüleştirebilir ancak onun dışında kronik migren tanımını dolduran her hastaya uygulanabilir. Botoks, koruyucu bir tedavidir. Tedavinin amacı, ağrının gelmesini önlemek, gelirse sıklığını azaltarak, hafif şiddette olmasını sağlamaktır. Diğer koruyucu tedavi yöntemleri de bunu amaçlıyor ancak onların birçok yan etkisi var" dedi.

Migren tedavisinde kullanılan ilaçların çoğunun epilepsi ilacı olduğunu aktaran Parman, bu tedavinin günlük hayatta sersemlik hissi, zihinsel yavaşlama gibi hayat kalitesini düşürecek olumsuzluklara yol açabildiğini vurguladı.

Parman, ağır vakalarda botoks yapıldığı halde bazen ilaçları kesemediklerini ifade ederek, "Ancak bu durumda da kullanılan ilacın dozu düşürülüyor, dolayısıyla botoks rutin ilaçlar kullanılırken de uygulanabilir. Bu durumda da uygulama, ilaç dozunun düşürülmesine katkı sağlar" diye konuştu.