Krizin vurduğu patronlar psikiyatrislerde
Psikiyatr Prof. Dr. Nevzat Tarhan, ekonomik krizin hem toplum, hem de bireyler açısından önemli etkileri olduğunu söyleyerek "Şu anda krizi gerçekten yaşayan kişiler bulunuyor; ancak ithalat sektöründe olan iş adamlarının ciddi bir etkilenmeleri söz konusu.Endişe içindeler ve dolayısıyla psikiyatri uzmanlarına başvurma konusunda da artış var" dedi.
cumhuriyet.com.trTüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de etkisini büyük bir şekilde gösteren ekonomik krizin, özellikle işleri etkilenen iş adamları başta olmak üzere, çeşitli kesimlerden psikiyatrlara başvuruyu arttırdığı belirtildi.
Psikiyatr Prof. Dr. Nevzat Tarhan, ekonomik krizin hem toplum, hem de bireyler açısından önemli etkileri olduğunu söyleyerek "Şu anda krizi gerçekten yaşayan kişiler bulunuyor; ancak ithalat sektöründe olan iş adamlarının ciddi bir etkilenmeleri söz konusu. Yatırımlarını durdurmuş durumdalar, endişe içindeler ve dolayısıyla psikiyatri uzmanlarına başvurma konusunda da artış var" dedi. Prof. Dr. Tarhan, iş adamlarında genellikle panik hissinin hakim olduğunu söyleyerek "Çünkü onlar genelde duygularını belli etmeyen insanlar ve depresyonların örtülü yaşıyorlar. Kalp spazmı, psikosomatik hastalıklar, maskeli depresyon şeklinde yaşıyorlar. Sosyal rolü ile iş adamı rolünü karıştırmayan krizi rahat atlatıyor" diye konuştu.
"Öncelikle krizi kabullenmek ardından analizini yapmak gerekiyor"
Prof. Dr. Tarhan, kriz dönemlerindeki psikiyatrik yaklaşımda, öncelikle krizi kabullenmek ve sonra da analizini yapmak gerektiğini söyledi. Krizin içinde olanların aşırı reaksiyon göstermesinin doğal olduğunu ifade eden Prof. Dr. Tarhan, "Çünkü resmin tamamını göremiyorlar. Krizden etkilenen kişiye öncelikle onu anladığını hissettirmek lazım. Belirsiz bir şey bırakmamak gerekiyor. 'Senin durumun şudur, her şey kontrol altında' demek ve inandırmak lazım. Krizde kontrol duygusu çok önemli" dedi. Kriz psikolojinde ilk rastlanan sorunun 'panik atak' olduğunu kaydeden Prof. Dr. Tarhan şunları söyledi:
"Beynin kontrol duygusunun bozulduğunu, henüz psikiyatrların çoğu kabul etmiyor; ama kontrol duygusu kaybolunca otonom sistemi aşırı çalışıyor. Krizin akut döneminde kontrolü kaybediyorum diye panik ataklar yaşanıyor. Kişi içinde bulunduğu durumdan kendini suçluyorsa, devamında panik duygusu gelişiyor. Kişisel başarı ile iş başarısını birlikte görenler daha çok sorun yaşıyor. Oysa kişinin bu rolleri karıştırmaması gerekiyor."