"Kriz uzun süreceğe benziyor"

Tüm dünyayı etkisi altına alan küresel mali krizin Türkiye'ye etkisini değerlendiren eski Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, ''Yaşadığımız kriz, biraz uzun süreceğe benziyor'' dedi.

cumhuriyet.com.tr

Eski Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, Konya'nın Ereğli ilçesi Ereğli Kültür ve Spor Merkezi'nde düzenlenen ''Küresel Kriz ve Türkiye'' konulu konferansta, dünyada yaşanan krizin, Türkiye'nin alışık olduğu krizlere benzemediğini söyledi.

Ağustos 2007'de başlayan krizin 20 aydır sürdüğünü ifade eden Serdengeçti, ''Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin krizleri bu kadar çok sürmüyor. Finans sistemlerin bütün dünyada düzenlenmesi ve denetlenmesi konusunda sorunlar olduğu gayet açık bir şekilde ortaya çıkıyor. Bu kriz sanırım gündemden düşmeyecek'' ifadesini kullandı.

Krizin temeline bakıldığında, küreselleşme, finans piyasalarının ve sistemlerinin 20 ve 21. yüzyıldaki gelişimleriyle alakasının olmadığının görüleceğini ifade eden Serdengeçti, şunları kaydetti:
''Bu krizin çıkış noktasında bankacılığın temel kurallarının ihlali vardır. Bir adam düşünün ki, Amerika'da kendine ev alacak. Ama banka biliyor ki, bu adam kredi kartı borcunu ödemiyor. Şahsın çekleri boş çıkıyor. Kredinin günü gelince, bu adam zora düşünce evinin kredisini de ödeyemiyor, bu olay bu kadar basit. Oysa bankacılığın en temel ilkesi nedir? Geri ödemeyecek adama kredi açılmaz. Gittiğim bazı uluslararası konferanslarda, özellikle küçük ülkelerin kamu oylarında 'Kriz bizim ülkeyi etkilemez' deniliyor. Hayır, kriz ufak da olsa her ülkeyi etkiler, ülkeler küçük de olsa ticaret yönünden dışarıya bağlıdırlar. Krizlerde gelişmekte olan ülkelerde paralar değer kaybediyor, büyüme aşağıya doğru geldi ve gelmeye de devam ediyor. İşsizlik yukarıya doğru gidiyor. Enflasyon düşmeye devam ediyor. Dünyada da enflasyonlar düşüyor, faizler de düşüyor.''

''Bu kriz erken bitecek diye bir kaide yok'' görüşünü dile getiren Serdengeçti, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bu krizin şeklini biliyoruz. Kitaplarda da yazıyor. Krizin bir inişi var, bir ortası var, bir de çıkış yeri var. Krizin en kötülerden biri 'L' tipi krizdir. Yani krize girersiniz sonra da çıkamazsınız. Şu an ki yaşadığımız kriz 'U' tipinde bir krizdir. Bu krize yakında zamanda girilmedi. Ağustos 2007 başlayan kriz giderek derinleşti. Aradan 20 ay geçti halen 'Kurtulma noktasına geldik' bile diyemiyoruz. Yaşadığımız kriz biraz uzun süreceğe benziyor