"Kriz, işsizlik krizine dönüşmektedir"

Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ergün Atalay, Türkiye'de ekonomik krizin ''işsizlik krizine'' dönüştüğünü, kriz nedeniyle işsiz kalanların sayısının 400 bini aştığını kaydetti. Atalay, 5 Şubat'ta düzenlenecek ''İşsizlik ve Yoksulluğa Karşı Birleşik Mücadeleye-Emek ve Demokrasi Mitingi''ne de tüm emek ve meslek örgütlerini davet etti.

cumhuriyet.com.tr

Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ergün Atalay, Selüloz-İş Sendikası Kocaeli Şubesinde, İstanbul Kadıköy'de 15 Şubat'ta düzenlenecek ''İşsizlik ve Yoksulluğa Karşı Birleşik Mücadeleye-Emek ve Demokrasi Mitingi''ne ilişkin değerlendirme toplantısı düzenledi.

Mitingi düzenleyen 3 konfederasyon adına konuşan Atalay, krizin yol açtığı işten çıkarmalar, iş yerlerinin kapatılması ve işsizliğe karşı Türk-İş, DİSK ve KESK'in güçlerini birleştirdiğini söyledi.

Bu çerçevede, 15 Şubat'ta Kadıköy'de bir miting düzenleme kararı alındığını belirten Atalay, mitinge tüm emek ve meslek örgütlerini davet etti. Ekonomik kriz gerekçesiyle işten çıkarmaların önlenmesi gerektiğinin altını çizen Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Türkiye'de ekonomik kriz, bir işsizlik krizine dönüşmektedir. Kriz nedeniyle işsiz kalanların sayısı 400 bini aştı. 1994 ve 2001 yıllarında yaşanan ekonomik krizin faturasını işçilerimiz ödedi. Artık kimsenin krizin bedelini ödemeye dayanma gücünün kalmadığını hükümete meydanlarda aktaracağız. Kadıköy'deki mitinge, Kocaeli'den geniş bir katılım bekliyoruz''
 

Kocaeli'de sigortalı sayısı

Aralık 2008 verilerine göre sadece Türk-İş'e bağlı sendikalara üye 30 bin işçinin kriz nedeniyle işten çıkarıldığını ifade eden Türk-İş Genel Mali Sekreteri Atalay, 15 bine yakın işçinin ise ücretsiz izine ayrıldığını öne sürdü.

Bu sayının kayıt dışı istihdam dikkate alındığında daha da arttığını ifade eden Atalay, şunları kaydetti: ''Kocaeli'de aktif sigortalı sayısı 307 bin 244, pasif sigortalı sayısı ise 202 bin 879'dur. 6 Şubatta aldığımız rapor doğrultusunda, işsizlik sigortası için ocak ayında Gebze dahil Kocaeli'de İŞKUR'a müracaat eden 2 bin 789 kişiden 2 bin 500'ü kabul edildi''

 

Öneriler

Ekonomik kriz nedeniyle gelinen noktada istihdamın korunması ve geliştirilmesinin temel yaklaşım olması gerektiğini savunan Atalay'ın sıraladığı önerilerin bazıları şöyle:

''-Halen çalışan işçilerin dışında ilave istihdam yaratan işletmelerin sosyal güvenlik prim ödemeleri, Hazine tarafından üstlenilmelidir. Uluslararası Çalışma Teşkilatı standartlarında bir iş güvencesi, işe iadeyi sağlayacak biçimde yeniden ve öncelikle düzenlenmelidir. Kamu kurum ve kuruluşlarının personel ihtiyacı bekletilmeden giderilmeli, emekli olanların yerine yeni personel istihdam edilmelidir.

-Ekonomik kriz döneminde fazla mesai yapılmamalı, çalışma saatleri düşürülerek istihdam yaratılması yoluna gidilmeli, esnek çalışma biçimleri yaygınlaştırılmalıdır.

-Kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınmasına öncelik verilmeli, İşsizlik Sigortası kapsamında olan işçilerin fondan yararlanma koşulları geliştirilmelidir.

-Ekonomik kriz fırsatçılığı yapılarak çalışma mevzuatında ILO ve AB normlarından uzaklaşılması gündeme getirilmemelidir.

-Kıdem tazminatı işçiler bakımından vazgeçilmez ve tartışılmaz bir haktır. Buna yönelik gündeme getirilen değişiklik isteği işçi kesimini rahatsız etmektedir''