"Kriz için pazar güçlendirilmeli"

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye'nin küresel krizden çıkabilmesi için işsizlikle mücadelede de iç talebin artması gerektiğine işaret ederek "Büyük bir iç pazarımız var. Öncelikle iç pazarımızı güçlendirecek önlemler alınırsa, bu küresel krizden çıkmamız için büyük avantaj olur" dedi.

cumhuriyet.com.tr

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, küresel krizden çıkış noktasında iç pazara yönelmenin büyük avantaj olacağını belirterek, iç pazarı güçlendirecek politikaların geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Palandöken, yaptığı açıklamada, ülke üretiminin büyük bölümünün iç pazarda tüketildiğine, gelirin üretimin ve istihdamın artırılabilmesinde temel belirleyicinin iç talep olduğuna işaret etti.

Krizden çıkmak için iç pazarı güçlendirecek politikalara önem verilmesi gerektiğini ifade eden Palandöken, şunları kaydetti: ''Küresel kriz ülkemizde olumsuz etkisini artırıyor. Bu da toplumun hemen her kesimini eziyor. Büyük bir iç pazarımız var. Öncelikle iç pazarımızı güçlendirecek önlemler alınırsa, bu küresel krizden çıkmamız için büyük avantaj olur. Tüm istatistiki veriler ve ekonomik rakamlar Türkiye'nin iç pazar avantajından yararlanabileceğini gösteriyor. Çığ gibi büyüyen işsizlikle mücadelede de iç talebin artması gerekiyor.

Ülkemiz demir-çelikte Avrupa'nın üçüncü, buzdolabı üretimde beşinci, otomotiv üretiminde yedinci büyük ülkesidir. Nitekim bugün ülkemiz, dünyanın ikinci büyük düz cam üreticisi, beşinci büyük mücevherat üreticisi, altıncı büyük çimento ve sekizinci büyük gemi üreticisi konumundadır. Turizm destinasyonları açısından da dünyada onuncu sırada yer almaktayız. Böylesine büyük bir iç pazar küresel kriz dönemi için önemli bir avantajdır''

Dış pazarlardaki daralmanın oluşturduğu olumsuz etkileri iç pazar sayesinde en aza indirmenin mümkün olduğunu vurgulayan Palandöken, ancak iç pazarda da olumsuz bir gidişin gözlendiğini vurguladı.

Palandöken, ''Ekonomik krizin üretim ve istihdam üzerinde oluşturduğu olumsuz baskılar iç talebin arttırılması ile çözümlenebilir. İç talebin canlandırılması sadece üretim ve istihdam için değil, mali piyasaların bütünlüğü ve sürdürülebilir bir bütçe dengesi için son derece önemlidir. Dolayısıyla, üretim kapasitesini artırmak için iç talebi canlandıracak politikalara yönelmekte büyük yarar vardır. Bunun için esnaf ve sanatkarların desteklenmesi de son derece önemlidir'' dedi.