Kriz derin, turizm sektörü kara kara düşünüyor... Turizmcileri daha da zora sokacak karar

Avrupa ile yaşanan krizin turizm sektörüne yansımaları sektörü düşündürürken, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü sektörü daha da zora sokacak bir adım attı.

cumhuriyet.com.tr

Türkiye 16 Nisan günü yapılacak 'başkanlık referandumu'na adım adım yaklaşırken, AKP'li isimlerin konuşmalarına izin vermeyen Avrupa ülkeleri ve Avrupa Birliği ile ipler kopma noktasına geldi. AKP hükümeti, Hollanda ile yaşanan kriz sonrası dört başlıkta yaptırım uygulama kararı aldı. Her yıl binlerce turistin geldiği Hollanda ile kriz ve Türkiye'nin içinde bulunduğu durum turizm sektörü temsilcilerini düşündürürken, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tartışma yaratacak bir karar verdi.

Airporthaber.com yazarı Ali Kıdık'ın köşesine taşıdığı olay şöyle:

(...)

Turizmciler düşünceli, havacılık sektörü endişeli. Kendi iç siyasetimizi Avrupa’da şekillendirmeyelim. Orada çıkartacağımız suni gerilimlerin ne turizme ne de havacılığa bir faydası olur.

Almanya’yı kaybetmeyelim. Almanya hem kendi vatandaşlarımzın yoğun bulunduğu bir ülke hem de Almanların ülkemizi ziyaret ettiği vazgeçilmez bir pazar.

Rusya ile barışmanın verdiği gaz ile Avrupa’ya sırt çevirmemek gerekir. Her daim Avrupalı turiste ihtiyacımız var.

Gördüğüm kadarı ile bütün havayolu şirketleri Rusya için yarışıyor. Böylelikle Avrupa pazarı ve özellikle de Almanya boş bırakılıyor. Rusya sezonluk, Avrupa ise tüm yıl olarak düşünülmeli. Havacılık sezonluk düşünülmemeli. Dolayısıyla siyasi egoları bir tarafa bırakıp ekonomik gündem ile meşgul olmak gerekir.,

Siyasilerin yıktığını sektörün tamir etme mecburiyeti hasıl edilmemeli. Bir havayolu şirketinin yetkilisi ile bu konuları konuşurken tam da düşündüğüm gibi sözler ediyor; “Siyasilerin kavgasını biz tamir ediyoruz” derken işlerinin zor olduğunu anlatmaya çalışıyor.

Değişik bilgiler alıyorum. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Alman havayolu şirketlerinin uçmak istediği bazı hatları iptal ediyor. Sebebi sorulduğunda cevap verilmiyor.

Uçuş istenen bazı havalimanlarına da izin verilmiyor. Örneğin Germania Havayolları’na Ordu-Giresun Havalimanı için izin verilmedi. Hangi neden ile olursa olsun izin verilmeme mazeretini anlayamıyorum. Devletimiz o havalimanlarını neden yapıyor. Bölge kalkınsın, insanların ulaşımı kolaylaşsın, turizm gelişsin diye. O halde neden izin vermiyoruz. Doğrudan milliyetçilik hamaseti yapmaya gerek yok. Kimse benim kadar milliyetçi olmasın. Ama gerçeklerden de kaçamayız. Milliyetçilik ülkeyi düşünmekle olur. Kösteklemekle değil.

Aklı selim davranmak zorundayız. Türk Hava Yolları'nı, Onur Air’i, AtlasGlobal’i, Pegasus’u, Corendon’u düşünmek zorundayız.

(...)

Ali Kıdık'ın köşe yazısının tamamını okumak için tıklayın