Koza-İpek’e sabah baskını
“Fethullah Gülen Terör Örgütü’ne üye olduğu gerekçesiyle Bugün ve Kanaltürk televizyonları ile Bugün gazetesinin de sahibi olan Akın İpek ve şirketlerine operasyon yapıldı. Yurtdışına transfer edildiği öne sürülen 7 milyar 40 milyon doların yasal olup olmadığı araştırılıyor. İpek İngiltere’de olduğu için gözaltı kararı uygulanamadı. Koza Turizm Genel Müdürü Burak Sertcan ve 5 kişi gözaltında.
Mustafa Çakır<video:357395>
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu’nun başlattığı soruşturma kapsamında, “Fethullah Gülen Terör Örgütü’ne (FETÖ) üye olduğu ve finans desteği sağladığı” gerekçesiyle Bugün ve Kanaltürk televizyonları ile Bugün gazetesinin de sahibi olan Koza İpek Holding’in patronu Akın İpek ve şirketlerine operasyon gerçekleştirildi. Operasyon Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ile Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanlığı raporlarına dayandırıldı.
(VİDEO) Nazlı Ilıcak: Hesap verecek, ahirete kalmaz
Soruşturma kapsamında Ankara 7. Sulh Ceza Hâkimliği’nden arama kararı alındı. Kararda, Akın İpek hakkında “FETÖ yöneticisi olmak, terörizmin finansmanı, zimmet, terör örgütünün propagandasını yapmak” suçlarından soruşturma yürütüldüğü belirtildi. Operasyonun gerekçesine yer verilen kararda ayrıca MASAK ile Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen raporlara dikkat çekildi. Raporlarda, Koza Altın AŞ’nin 210 milyon lira sermaye ile İngiltere’de 2014 yılında Koza LTD firmasını kurduğu ve madenlerden gelen paranın bu iştirake konularak yurtdışına çıkarılabileceğine dikkat çekildi. Raporlarda, İpek Grubu şirketlerinin mali tablolarında ve banka hareketlerinde “ticari hayatın doğasına uygun olmayan şüpheli farklılıklar olduğu, ticari hayatın gerekleri ile açıklanamayan kazançlar ile para hareketlerinin bulunduğu” ifade edildi.
Deniz Ülke Arıboğan operasyonu kınadı, TRT işine son verdi
Şemsiye şirket
Grubun FETÖ ile fikir ve eylem birlikteliği içerisinde olduğuna işaret edilen kararda, örgüte finansman sağlamak, örgütün mali kaynaklarını gizlemek ve yurtdışına aktarmak, yazılı ve görsel medya organları aracılığıyla örgüt propagandası yapmak amacıyla bir kısım “paravan ve şemsiye şirketler” kurarak gerçeğe aykırı işlemler yapıldığı konusunda kuvvetli şuç şüphelerine ulaşıldığı kaydedildi. Koza-İpek Eğitim Sağlık Hizmet Yardım Vakfı’nın Akbank AŞ bünyesindeki banka hesabına 2011 yılının ağustos ve eylül aylarında Ereğli Demir Çelik Fabrikaları AŞ tarafından 122 milyon lira gönderildiğine dikkat çekilen kararda, bu durumun bir hatadan kaynaklandığı yönünde bilgi verildiği, ancak bu açıklamanın inandırıcılıktan uzak olduğu ifade edildi.
İktidar yakınlığından terör suçlamasına: Akın İpek
7 milyar dolar
Vakfa ait tüm belgelere el konulması istenilen kararda, Finansbank, Garanti Bankası, Akbank ve Banka Asya aracılığıyla İpek Grubu şirketlerinin Bahreyn, Malta ve Kıbrıs’taki hesaplarına transfer ettikleri 7 milyar 40 milyon dolar paranın, şirketlerin yasal faaliyetleri neticesinde kazanılan para olup olmadığının belirlenmesi talep edildi. Kararda, Örgütle irtibatının belirlenmesi amacıyla İpek’in evinde, kendisine ait cep telefonları ve bilgisayarlarında, ortağı olduğu vakıf ile şirket merkezlerinde arama yapılacağı belirtilen kararda, bilgisayarlara da el konulması istendi. Arama yapılacak yerler arasında Kanaltürk ve Bugün gazetesi Ankara temsilciliklerinin olduğu binalar da yer aldı.
Her şubeden polis
Operasyona mali şube, kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele şubesi, terörle mücadele şubesi ve siber suçlarla mücadele şubesine bağlı polisler katıldı. Çevik kuvvet de binanın çevresinde güvenlik önlemi aldı. Arama kapsamında polisler bilgisayarları ve evrakı inceledi.
Koza İpek Holding'e ait şirketlerde arama - VİDEO
Dünyaya rezil ediyorlar
İpek Koza Grubu’na yönelik operasyona tepki gösteren muhalefet partileri, basına yönelik baskıların kabul edilemeyeceğini vurguladı.
CHP Genel Başkanı KEMAL KILIÇDAROĞLU: Baskı devam ediyor ama dikkatle takip ediyoruz. Medyası susturulan bir ülkede demokrasiden söz edilemez. Bu konuda hükümeti dikkatli olmaya, tutarlı olmaya ve bizi dünyaya rezil etmemeye davet ediyorum.
MHP Genel Başkanı DEVLET BAHÇELİ: Uzun zamandan beri Türkiye’de basın üzerinde çok büyük baskılar var. Sermaye grupları üzerinde de yaratılan baskılar tedirginlik verici. “Bunlardan bir kötü örnek, bugün (dün) gerçekleşmiş oluyor. Bunu tasvip etmek mümkün değil. Bu gidişatın sonu da hayırlı olmayacaktır.
CHP Grup Başkanvekili ÖZGÜR ÖZEL: 1 Kasım’da farklı bir sonuç elde etmek isteyenler, bugün ayar veriyor. İbret-i âlem için yağınızı denk alın, başınıza bunlar gelecek diyorlar.
CHP Milletvekili BARIŞ YARKADAŞ: Sözde Başbakan Davutoğlu, yakın çevresine ‘Medyaya operasyon yapılmayacak’ dese bile, hiçbir hükmünün olmadığı görülüyor. İstiyorlar ki, tüm medya, havuzun kirli sularında yüzsün ve kendi medyalarına benzesin. Herkesin sesini boğmak ve adı geçen kuruluşları havuz medyasına dönüştürmek istiyorlar. Duyumlarımıza göre, sırada Sözcü, Cumhuriyet ve Taraf da var.
CHP Milletvekili ŞENAL SARIHAN: Bu hukuka aykırı uygulamaların, bütünüyle hukuksuz olan, hukuka uygun olmadan, keyfiyetle gerçekleştirilen bütün uygulamaların karşısında olduğumuzu ifade etmeliyim.
HDP Sözcüsü AYHAN BİLGEN: Doğrudan doğruya gazetecileri, televizyon programcılarını hedef alan yaklaşımlar, söylemler çok açıkça dile getirilmektedir. Dolayısı ile bu durum karşısında sessiz kalan ve bu duruma tepki göstermeyen herkes bu baskının altındadır. Umut ederiz ki bir tek kişi, ya da bir tek yayın kuruluşu daha aynı muameleye maruz kalmasın.
HDP Grup Başkanvekili İDRİS BALUKEN: Bir taraftan siyasi alana yönelik her gün tutuklamalar ve gözaltılar yapılırken, bir taraftan kent merkezlerinde 7 yaşındaki çocuktan 70 yaşındaki anaya kadar keskin nişancılar tarafından hedef gözetilerek katlediliyor. Diğer taraftan bütün gerçekleri halka yansıtmak isteyen basına yönelik operasyon yapılıyor.
Türkiye Barolar Birliği Başkanı METİN FEYZİOĞLU: Basına yönelik operasyonların Türkiye’nin demokratik bir ülke olduğu konusunda bütün dünyada büyük bir endişe yaratmasından ürkerim. Operasyonların doğru olmadığı düşüncesindeyim.
Hisseler taban oldu Koza İpek Holding’e ait şirketlerin hisseleri operasyonla çakıldı Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün Koza İpek Holding’e ait 23 şirkete düzenlediği operasyon sonrası grup şirketlerinin hisseleri sert düştü. Medya, enerji, madencilik gibi alanlarda faaliyet gösteren grup şirketlerinin üçü borsada işlem görüyor. Bu şirketler, Koza Altın, Koza Madencilik ve İpek Doğal Enerji. Madencilik ve İpek Doğal Enerji. Koza Altın ilk seans sonunda yüzde 10.86 düşüşle taban seviyesi olan 21.75 liradan, Koza Madencilik hisseleri de yüzde 10.26 düşüşle yine taban seviyesi olan 2.10 liradan kapanırken, İpek Doğal Enerji de yüzde 10.96 düşüşle taban olan 1.95 liradan ilk seansı tamamlandı. Gün sonunda ise düşüşler İpek Doğal Enerji’de yüzde 14.61, Koza Madencilik’te yüzde 17.95, Koza Altın’da yüzde 19.26’yı buldu. UBS Gelişmekte Olan Ülkeler Stratejisti Manik Narain, Reuters’a yaptığı değerlendirmede, “Muhtemelen, ekonomi bozulmaya devam ettikçe seçim öncesinde AKP içinde gerilim giderek artıyor” dedi. Doğan da düştü Operasyonun AKP’ye muhalif olan medya gruplarına da sıçrayacağı endişesiyle Doğan Grubu hisseleri de sert düştü. Doğan Holding hisseleri yüzde 5.77 düşüşle, Hürriyet Gazetecilik yüzde 5.08, Doğan Gazetecilik hisseleri ise yüzde 5.35 düşüşle kapandı. |