'Köy ve otoyol zammının iptali için dava açtık'
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, köprü ve otoyol ücretlerine yapılan yüzde 14'lük zammı değerlendirerek, "Enflasyon üstünde yapılan zammın iptali için dava açtık" dedi.
cumhuriyet.com.trTüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, "Karayolları Genel Müdürlüğü yeni yılda köprü ve otoyol ücretlerine yüzde 13.91 zam yapmıştır. Yüksek yargının daha önce verdiği kararlarda kamusal hizmetlere yapılan zammın enflasyondan yüksek olmaması gerektiğine dair kararı ortada iken ve yıllık TÜFE 6.53 olarak gerçekleşmişken yapılan zam enflasyon oranının iki katıdır" ifadesini kullandı.
Tüketiciler Birliği'nin, köprü ve otoyol ücretlerine yapılan zammın iptali için yürütmenin durdurulması talebi ile yargısal girişimini başlatmış olduğunu belirten Kaya, şöyle dedi: "Daha önce olduğu gibi yüce yargının ülke gerçeklerini ve kamusal hizmetlerdeki amacı dikkate alarak tüketici lehine karar vereceğine dair olan inancımız tamdır. Bugün itibariyle fazladan ödenen köprü ve otoyol ücretlerinin dava sonunda geri alınabilmesi için KGS ve OGS ile ilgili dekont ve ekstrelerinin saklanması konusunda tüketicileri uyarıyoruz."
'Zamlı maaşlar ele geçmeden, verilenin fazlası geri alınıyor'
Asgari ücrete enflasyonun altında zam yapan siyasi iktidarın, zamlı maaşlar ele geçmeden, akaryakıttaki ÖTV ve diğer zamlarla verdiğinin fazlasını yılbaşından itibaren geri almakta olduğunu ifade eden Kaya, siyasi iktidar ve kamu otoritesinin, maliye ve kamusal hizmet fiyatlarını düzenlerken tüketicinin ekonomik krizini ve geçim sıkıntısını görmezden geldiğini, sosyal devlet ilkesini rafa kaldırdığını kaydetti. Kaya, Boğaz Köprüsü yapılırken maliyetinin çıkarılmasının sonrasında ücretsiz olacağının dönemin iktidarı tarafından söylenmesine karşılık, köprülerin bütün iktidarlar tarafından gelir kapısı olarak değerlendirilmiş olduğunu belirtti.
Kaya, bugünkü siyasi iktidarın ise halkın geçim sıkıntısını dahi dikkate almaksızın zam politikasını yollarda da hissettirmiş olduğunu kaydetti. 2009 yılı bütçesinde köprü ve otoyollardan beklenen gelirin 600 milyon TL olup Aralık sonu itibariyle elde edilen gelir yaklaşık 485 milyon TL olarak gerçekleşmiş olduğunu belirten Kaya, "2009'da elde edilen gelirin 485 milyon TL olarak gerçekleşmesine ve akaryakıt fiyatlarının yükselmesi nedeni ile trafiğe çıkan araç sayısının azalmasına karşılık 2010 bütçesinde köprü ve otoyollardan elde edilmesi beklenen gelirin 878 Milyon TL olarak yer alması köprü ve otoyollara yapılacak zamların bu zamla sınırlı kalmayacağını, iktidarın yeni zamlarla köprü ve otoyol ücretlerini ikiye katlayacağını göstermektedir. Ancak bilinmelidir ki tüketicinin siyasi iktidarı ve kamu kuruluşlarını sırtında taşıyacak mecali kalmamıştır. Bu nedenle yeni zamların yapılması halinde yoğun ve kitlesel tepkiler kaçınılmaz olacaktır" dedi.