Covid-19’un gıda ve beslenme alışkanlıklarına etkisi araştırıldı: Yaşam kalitesi düştü
Kadir Has ile Dokuz Eylül üniversitelerinden üç, Avustralya ve Portekiz’den iki akademisyenin Kovid-19’un gıda ve beslenme alışkanlıklarına etkisi üzerine Türkiye, Portekiz ve Çin’de yürüttüğü araştırmanın sonuçları açıklandı. Buna göre, bu süreçte dışarıdan yemek siparişi eğilimi ve dondurulmuş, konserve gıdaların tüketimi ile toplu gıda alışverişi azaldı.; mutfakta geçen zaman artarken, yeni pişirme teknikleri denenmeye başlandı. Türkiye ve Portekiz’de yaşam kalitesi düşerken, evler sosyalleşme mekânı olarak yeniden önem kazandı.
cumhuriyet.com.trTürkiye’de ilk Kovid-19 vakası, Sağlık Bakanlığı tarafından 11 Mart 2020’de açıkladı. İlk vakanın görülmesinin üzerinden bir yıl geçerken, bu süreçte çeşitli alanlarda tedbirler ve kısıtlamalar uygulandı. Kadir Has ve Dokuz Eylül üniversiteleri ile Avustralya ve Portekiz’den 5 akademisyen, Kovid-19’un gıda ve beslenme alışkanlıklarına etkisi üzerine Türkiye, Portekiz ve Çin’de yürüttüğü araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Prof. Dr. Asker Kartarı, Prof. Dr. Metin Kozak, Doç. Dr. Aslı Özen, Dr. Jun Wen, Prof. Dr. Antonia Correia tarafından gerçekleştirilen çalışmaya göre, salgının ilk günlerinde market rafları boşaltıldı, kuru gıda stoku yapıldı. Makarna üreticilerinin açıklamaları olmasaydı makarna da stoklanan gıdalar arasında yer alacaktı. Salgının başlaması ile birlikte sosyal medyadan paylaşılan evde hazırlanmış ve pişirilmiş unlu gıdalar ve yemeklerin çoğu, ilk denemeler oldu. İnternet üzerinden gıda satışında, mutfak gereçlerinde, saklama kabı ve dondurucu satışlarında ise gözlenebilir bir artış oldu.
Taze sebze tüketimi arttı
Araştırmada, öne çıkan bulgular şöyle:
. Dondurulmuş, konserve gıdaların tüketimi ve toplu gıda alışverişi azaldı.
. Taze meyve sebze tüketim eğilimi arttı.
. Ekmek, margarin, un, pirinç gibi ürünlerin tüketimi değişmedi.
. Kurutulmuş gıda tüketimi azaldı.
Aile ile yemek oranında artış
. Tatlı ve alkol tüketimi azaldı.
. Dışarıdan yemek siparişi eğilimi azaldı.
. Online gıda alışverişinde bir değişme olmadı.
. Türkiye’de et, yumurta; Çin’de et, pirinç; Portekiz’de balık, deniz ürünleri, ekmek, margarin tüketimi arttı.
. Pandemi nedeniyle ailesiyle yemek yemeye başlayanların oranı yüzde 25 arttı.
Öğün sayısı arttı
. Mutfakta geçen zaman arttı.
. Mutfak alanı genişledi.
. Mutfak araç-gereci arttı.
. Pişirme teknikleri değişti. Yeni pişirme teknikleri denenmeye başladı.
. 25 yaş ve altı gençlerde öğün sayısı arttı.
. 25 yaş ve altı gençlerin yemek hazırlamaya harcadığı zaman arttı.
. Yeni normalde Türkiye ve Portekiz’de yaşam kalitesi düştü, Çin’de değişmedi.
. Ev, sosyalleşme mekânı olarak yeniden önem kazandı.