KOU Güzel Sınavlar Fakültesi Özel Yetenek Sınavları

Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sema Göktaş, üniversitenin Özel Yetenek Sınavları 7-13 Eylül tarihlerinde yapılacağını söyledi.

cumhuriyet.com.tr

Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sema Göktaş, Güzel Sanatlar Fakültesi'ne bu yıl özel yetenek sınavları ile toplam 165 öğrenci alınacağını söyledi. Öğrenci alınacak programlar ve kontenjanları şunlar:

Dramatik Yazarlık: 10
Fotoğraf: 25
Grafik: 25
Heykel: 15
Müzik: 30
Oyunculuk: 10
Resim: 25
Sahne Tasarımı: 10
Seramik: 15

Ön  kayıtlar 31 Ağustos-6 Eylül tarihleri arasında Güzel Sanatlar Fakültesinin Hereke’de bulunan yerleşkesinde yapılacak. Adaylar başvurularını kendileri ya da yakınları aracılığıyla yapabilecek. Ancak posta ile yapılan başvurular kabul edilmiyor. İstenen belgelerin, ön kayıtlar için son başvuru tarihi olan 6 Eylül’de saat 15.00’e kadar kayıt bürosuna teslim edilmesi gerekiyor.

Hereke’de  gerçekleştirilecek sınavların tarihleri ve saatleri de şöyle: 

I. Aşama sınav tarihleri:
Oyunculuk: 7-11 Eylül, 10.00-18.00
Fotoğraflar: 7 Eylül, 14.00-17.00 (Umuttepe Yerleşkesinde yapılacak)
Dramatik Yazarlık: 8 Eylül, 10.00-13.00
Plastik Sanatlar Grubu (Grafik, Heykel, Resim, Sahne Tasarımı, Seramik) : 9 Eylül, 10.00-13.00
Müzik: 7-12 Eylül, 13.00-18.00 (Tek aşamalı yapılacak.)
 
II. Aşama sınav tarihleri:
Fotoğraf: 11 Eylül, 10.00-18.00
Dramatik Yazarlık: 13 Eylül, 10.00-13.00
Heykel: 12 Eylül, 10.00-18.00
Sahne Tasarımı: 12 Eylül, 13.00-16.00
Oyunculuk: 12 Eylül, 13.00-16.00
Seramik: 11 Eylül, 10.00-18.00
Grafik: 11 Eylül, 10.00-18.00
Resim: 11 Eylül, 10.00-18.00


Başvuru koşulları

Kocaeli Üniversitesinin sınavlarına 2009 ÖSS puan türlerinin herhangi birinden en az 200,000 veya daha fazla puanı olan adaylar başvurabiliyor. Dramatik Yazarlık programına ise, 210,000 veya daha fazla sözel ÖSS puanı olan adaylar başvurabilecekler. Oyunculuk programına ise 1985 ve daha yukarı doğumlu adaylar başvurabiliyor.
 

Ön kayıt için gerekli belgeler

2009-ÖSS Sonuç Belgesi
Nüfus Cüzdanı
Vesikalık Fotoğraf: (3 adet )
Özel Yetenek Sınav Harcı Dekontu: 150 YTL Özel Yetenek Sınav Harcı yatırıldığına dair banka dekontu (Adaylar sınavları çakışmıyorsa, diledikleri sayıda programa ön kayıt başvurusu yapabilecek. Her ek program için ilave 30 TL harç yatırılıyor.)
Dramatik Yazarlık programına başvuran adaylar çalışma dosyalarını ön kayıt sırasında teslim edecekler ve dosyalar geri verilmeyecek.   
 

Genel kurallar

Müzik dışında bütün alanlarda iki aşamalı sınav yapılacak. Müzik sınavı ise, tek aşamalı sınav şeklinde yapılıyor.
Plastik Sanatlar grubunun (Heykel, Resim, Seramik, Sahne Tasarımı ve Grafik) I. Aşama sınavı ortak yapılacak. Bu aşamada başarılı olan adaylar, mülakata girmeden önce bölüm tercihlerini yapacaklar. II. Aşama sınavları mülakat şeklinde ve alanlara göre ayrı ayrı yapılacak.
Bütün alanlarda (müzik hariç) seçme sınavı notu, I. Aşama Sınavı’nın   %60’ı, II. Aşama Sınavı’nın (mülakat ve çalışma dosyası) %40’ı alınarak hesaplanır ve yerleştirmeye esas olan giriş sınavları değerlendirme sistemine dahil edilir.
II. Aşama sınavına, her alan için (Müzik hariç) kontenjanının 3 katı kadar aday alınıyor. I. Aşama sınav puanı 50’nin altında olan adaylar II. Aşama sınavlarına katılamıyorlar.
Bütün adaylar mülakata hazırladıkları çalışma dosyaları ile katılacaklardır. (Dramatik Yazarlık dosyaları önkayıt sırasında teslim ediliyor ve geri verilmiyor.)

I. Aşama sınavları

Dramatik Yazarlık
Adayın hayal gücü, dilsel ifade yeteneği, özgün dünyasının ipuçları ve diyalog formuna yatkınlığı gibi konuları  ölçmeye yönelik yazılı sınav yapılacak.

Fotoğraf
Görsel algılama sınavı yapılacak. Bu sınavda adayın görsel algılama yeteneği, ekranda gösterilecek farklı fotoğraflar hakkında sorulacak sorularla ölçülüyor.

Müzik
Sözlü ve uygulamalı olarak yapılıyor. Sınavda, adayların müziksel işitme, okuma, ses ve çalgı alanlarındaki bilgi ve yetenekleri değerlendiriliyor.

Müzik Bölümü sınavlarına girecek olan adaylar, ön kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra fakültenin web sitesinden (http://gsf.kocaeli.edu.tr) hangi gün sınava gireceklerini öğrenebilirler.

Oyunculuk
Bu sınav için adayların önceden 3 parça, bir şiir ve bir şarkı hazırlayacaklar. Parçalardan birinin komedya, diğerinin tragedya (biri yerli biri yabancı) olması gerekiyor. Üçüncü parçanın türünü adaylar kendi kendi tercihleriyle belirleyecekler. (Bir parçanın sunum süresinin 5 dk.yı geçmemesi gerekiyor.)

Oyunculuk sınavında adaylara öncelikle temel oyunculuk yeteneklerini ölçmeye yönelik olarak kulak, ritm, doğaçlama, esneklik, okuma ve konuşma çalışmaları yaptırılıyor ve adaydan, kendi tercihiyle hazırladığı sahne parçasını sunması isteniyor.
 
Daha sonra, adaylardan, şiirleri ile komik ve trajik parçalarını sunmaları istenecek.

Oyunculuk sınavlarına girecek olan adaylar, ön kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra fakültenin web sitesinden (http://gsf.kocaeli.edu.tr) hangi gün sınava gireceklerini öğrenebilirler.

Plastik Sanatlar Grubu (Grafik, Heykel, Resim, Sahne Tasarımı, Seramik)

Bu sınav tek oturumda sorulacak iki sorudan oluşuyor.
Birinci soruda, adaylardan nesneye ya da modele bakarak desen çizmeleri isteniyor. İkinci soruda ise, adaylardan kendilerine verilecek, 250-300 sözcüğü geçmeyen edebi bir metni çözümlemeleri ve görsel olarak yeniden yorumlamaları isteniyor.


II. Aşama Sınavları

Bu oturum, her program için ayrı ayrı gerçekleştirilecek mülakat sınavlarından oluşuyor. Adayların mülakata sanatsal çalışmalarını içeren dosyaları ile katılmaları gerekiyor.


Sonuçlar

Sınavların kesin sonuçları 13 Eylül’de duyurulacak. Asil listeden kazanan adayların kayıtları 14-16 Eylül tarihlerinde, yedek listeden kayıtlar ise 17-18 Eylül tarihlerinde yapılacak. 
 

İletişim

Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Özel Yetenek Sınavları ile ilgili daha fazla bilgi  http://gsf.kocaeli.edu.tr/  adresinden edinilebilir ya da gsf@kocaeli.edu.tr , kougsf@gmail.com adreslerine e-posta ile başvurulabilir.  Fakültenin telefonları: 0 262 511 56 80-81.