Kot kumlama işçileri Başkent'te eylem başlattı
Sorunlarını iletmek üzere Ankara'ya gelen ve aralarında silikozis hastalığına yakalananların da bulunduğu bir grup kot kumlama işçisi başkentte eylem başlattı.
cumhuriyet.com.trKot Kumlama İşçileri Dayanışma Komitesi öncülüğünde Abdi İpekçi Parkı'ndaki eylemde basın açıklaması yapan komite üyesi Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan, Türkiye'nin tekstil sektöründe ölümcül silikozis hastalığının görüldüğü ilk ülke olduğunu belirterek, komitenin çabalarıyla tespit edilen hasta sayısının 600'e yaklaştığını söyledi.
Kot kumlama sektöründe 10 bin kişinin çalıştığını ve henüz teşhis konmamış 5 bine yakın kişinin bu hastalığa yakalanmış olduğunu tahmin ettiklerini ifade eden Kılıçaslan, komite olarak teşhis konulan hastalar için mücadele ettiklerini belirtti.
Sağlık Bakanlığı'nın önemli bir adım atarak tekstil sektöründe kot kumlamayı yasakladığını ve hastalığın sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanmasına imkan veren bir karar aldığını hatırlatan Kılıçaslan, ''Ancak bu kararla işçiler yalnız silikozis hastalığı için sağlık hizmeti alabiliyor. Hastalığın tedavisi olmadığından, genel bir sağlık güvencesini kapsamayan bu karar ne yazık ki işçilerin ihtiyacını karşılamıyor'' dedi.
Sorunun çözümü için ilgili bakanlıklara yaptıkları önerileri de aktaran Kılıçaslan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının sigortası olup olmadığına bakmaksızın tüm silikozis hastalarının hastalıkları oranında sosyal güvenlik haklarından yararlanmalarını sağlaması gerektiğini söyledi.
Kılıçaslan, Sağlık Bakanlığı'nın da kot kumlama işinde çalışmış herkesin göğüs hastalıkları hastanelerine ulaşması için ülke çapında bir kampanya başlatması gerektiğini belirtti.
Kullanılan silikanın yalnız kot kumlama işinde değil tüm sektörlerde yasaklanması gerektiğini de kaydeden Kılıçaslan, Adalet Bakanlığının da silikozis hastalarını mahkeme giderlerinden muaf tutmaya yönelik bir genelge çıkarması gerektiğini dile getirdi.
Eyleme destek veren CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal da işçilerin seslerinin duyulması gerektiğini belirterek, ''Sosyal devletin gereği de budur'' dedi.
İşçilerin ağır koşullarda çalışarak silikozis hastalığına yakalandıklarını kaydeden Soysal, bu kişilerin ülkedeki işsizlik ve yoksulluk nedeniyle kot kumlama işinde çalışmak zorunda kaydıklarını savundu.
Soysal, Sağlık ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıklarının işçilerin mağduriyetlerinin giderilmesine yönelik düzenlemeleri yapmalarını istedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da seslenen Soysal, ''Başbakan, buradaki feryadı duymak ve sorumluluğunun gereği olan sosyal devleti yaratmak, buradaki arkadaşlarımızın yaşam haklarını sağlamak durumundadır'' dedi.
TEKSİF Genel Başkanı Nazmi Irgat da işçilerin durumunun Türkiye'deki kayıt dışı istihdamın geldiği boyutu göstermesi açısından önemli olduğunu vurguladı.
Eyleme, Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Toraks Derneği, Ses, Sosyal-İş ve Sağlık-İş sendikaları ile bir grup Tekel işçisi de destek verdi.
Bu arada 3 gün sürecek eyleme katılanlardan bir heyet sorunlarını iletmek üzere görüşmeler yapmak için TBMM'ye gitti.