Korsanlar kontrolden çıktı
Somali açıklarına savaş gemileri gönderen NATO ve AB’nin çabalarına rağmen kontrol edilemeyen Somalili korsanlar dünyaya meydan okumayı sürdürüyor.
cumhuriyet.com.trSuudi Arabistan petrol tankeri Sirius Star’ı geçen cumartesi günü kaçıran ve dün fidye talebinde bulunan Somalili korsanlar 3 gemi daha kaçırdı. Korsanların saldırısına uğrayan Hindistan Deniz Kuvvetleri’ne ait bir savaş gemisi ise karşı ateşle korsanları püskürttü.
El Cezire televizyon kanalına çıkan ve kendisini korsanlardan biri olarak tanıtan bir kişi, Suudi tankerindeki eylemlerine son vermek için fidye istediklerini belirterek, müzakerecilerin fidye konusunda anlaşmaya varınca, paranın tankere götürülmesini istedi. Adının Farah Abd Cameh olduğunu söyleyen korsan, paranın sayılacağını ve sahte paraları tanımak için gereken teçhizata sahip olduklarını bildirdi. 100 milyon dolar değerinde ham petrol taşıyan, bir uçak gemisinin 3 katı büyüklüğündeki Sirius Star, 15 Kasım’da Hint Okyanusu’nda seyrederken korsanların eline geçmişti.
Hindistan Deniz Kuvvetleri ise, Aden Körfezi’ndeki bir korsan saldırısının, açılan karşı ateşle savuşturulduğunu açıkladı. Açıklamada, korsanların “ana gemisi” ile iki sürat motorunun, batırma tehdidinde bulunarak “INS Tabar” adlı Hint gemisine ateş açtığı belirtildi. INS Tabar’dan açılan karşı ateşle, korsan gemisinin alev aldığı, sürat motorlarından birinin terk edilmiş halde bulunduğu öğrenildi. INS Tabar, 2 Kasım’dan beri Aden Körfezi’ndeki korsanlarla mücadeleye katılıyor.
Doğu Afrika Gemiciler Birliği Programı da önceki gün 23-25 kişilik mürettebatı bulunan bir Yunan kargo gemisi, 16 kişilik mürettebatı bulunan bir Tayland balıkçı teknesi ile İran için çalışan Hong Kong bandıralı bir kargo gemisinin korsanların eline geçtiğini bildirdi.
Merkezi Malezya’da bulunan Uluslararası Denizcilik Bürosu’ndan yapılan bir açıklamada, Somalili korsanların kontrol edilemez hale geldiği belirtildi. Büronun Korsanları İzleme Merkezi Müdürü Noel Choong, “Son haftalarda izlenen durum, bölgedeki güvenliğin artırılmasına rağmen, şiddet eylemleri ve gemi kaçırma olaylarının anormal biçimde yükseldiğini göstermektedir. Durum şimdiden kontrol edilemez halde. ABD ve uluslararası toplum bu tehdidi sonlandırmalı” diye konuştu. Kenya denizcilik yetkilileri, iki ay önce kaçırılan Hong-Kong bandıralı bir geminin, serbest bırakıldığını duyurdular.
Somalili korsanların saldırıları yüzünden, büyük gemi şirketlerinin, 139 yıllık Mısır-Süveyş Kanalı’nı değil, Güney Afrika’nın Ümit Burnu’ndan geçmeyi tercih etmeye başladıkları bildiriliyor. Denizcilik şirketleri, özellikle kuru yük şilepleri ile konteyner gemilerinin bundan böyle Ümit Burnu’ndan geçeceğini duyurdular. Korsan korkusuyla rota değiştiren gemiler, her gün 20 ila 30 bin dolar kayba uğruyor.
AB ve NATO çözüm arıyor
Bölgeye savaş gemileri gönderen ancak korsanlarla başa çıkamayan NATO ve AB, Afganistan’da olduğu gibi itibar kaybına uğramamak için yeni arayışlar peşinde. Aralarında Türk firkateyni Gökova’nın da bulunduğu NATO savaş gemileri, BM’nin talebi üzerine Somali sahillerinde devriye ve bazı gemilere refakat görevi üstleniyor.