Kopyala-yapıştır gerekçeyle tahliye yok

Dündar ve Gül’e aylık tutukluluk incelemesinde tahliye çıkmadı.

CANAN COŞKUN

Adana’da Ocak 2014’te durdurulan ve Suriye’ye insani yardım taşıdığı ileri sürüle ancak mühimmat taşıdığı ortaya çıkan MİT TIR’larına ilişkin haberleri nedeniyle tutuklanan gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’e aylık tutukluluk incelemesinden tahliye çıkmadı. İncelemeyi yapan İstanbul 8. Sulh Ceza Hâkimliği tutukluluğun devamına gerekçe olarak tahliye taleplerini inceleyen hâkimlikler ve tutukluluğa itirazı inceleyen hakimliğin şimdiye kadar verdikleri kararı aynen kopyaladı.

‘Yaptığımız gazetecilik’

Aylık tutukluluk incelemesine tutulduğu Silivri Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılan Dündar, yaptığının gazetecilik olduğunu vurgulayarak “Zaman aşımı süresi dolduktan sonra sorguya sevk edilip tutuklandık. 30 gündür cezaevinde tecrit koşullarında tutuklu bulunmuktayım” dedi. Dündar, tutukluluklarına karar verilmesinin yanlış olduğuna dair hem ulusal basında hem de uluslararası basında birçok haber ve açıklama gündeme geldiğini ifade ederek, “Bizzat Başbakan ve hükümet yetkilileri de tutukluluğumuza karar verilmesinin yanlış olduğunu dile getirmişlerdir. Tahliyeme karar verilmesini talep ederim. Delil karartma şüphemiz de yoktur” dedi.

Henüz yargılama sürecine geçilmediği için sadece tutukluluğa yönelik beyanda bulunacağını kaydeden Gül ise “Bu yasal düzenlemeler yapıldığı sırada bir gazeteci olarak meclis çalışmalarını takip ettim. Tutukluluğun istisnai bir tedbir olduğu, asıl olanın tutuksuz yargılama olduğu dile getirildi. Yasal düzenlemeler de bu yöndedir” dedi. Delil karartma ihtimali ve kaçma şüphesi bulunmadığını aktaran Gül, “Davet üzerine savcılığa kendiliğimden geldim. Tutuklu bulunduğum için mesleğimi icra edememekteyim. Ceza almamış olmama rağmen cezaevinde bulunmaktayım. Basın Kanunu’na göre 4 ay içerisinde ceza davası açılması gerektiği halde bu süre geçtikten sonra tutuklamaya sevk edilip tutuklandım. Tahliyemi talep ederim” diye konuştu.

Birebir aynı...

Tutukluluğu inceleyen hâkimlik, tahliye taleplerini ve tutukluğa itirazı inceleyen tüm Sulh Ceza Hâkimlikleri gibi Dündar ve Gül’e tutuklama kararında yöneltilmeyen “silahlı terör örgütüne üye olma” suçlamasını yöneltti. Dündar ve Gül’ün tutuklanmasına neden olan 29 Mayıs ve 12 Haziran 2015 tarihli haberlerin yanı sıra savcılık sorgusunda dahi belirtilmeyen 11 Haziran ve 15 Ekim 2015 tarihli başlığı dahi belirtilmeyen haberlerden de sorumlu tutuldular. Tutukluluğun devamına gerekçe olarak sıralanan diğer unsurlar ise tutukluluğa itirazı değerlendiren İstanbul 8. Sulh Ceza Hâkimliği, tahliye taleplerini inceleyen İstanbul 6. ve 2. Sulh Ceze Hâkimlikleri’nin red gerekçelerinin bire bir aynıları olarak yer aldı.