Kooperatiflere AKP kıskacı
Düzenlemeyle, ilgili bakanlıklara kooperatif yönetimlerini görevden alma yolu açıldı, muhalefet tepkili.
cumhuriyet.com.trTBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri süren Kooperatifler Yasa Tasarısı’nda yapılan değişiklikle, siyasi iktidara kooperatif yönetimlerini görevden alma yetkisi verildi. Yapılan değişikliğe tepki gösteren CHP’liler, AKP hükümetini, “seçimle ele geçiremediği kooperatif yönetimlerini görevden alma yoluyla ele geçirme operasyonu” yapmakla suçladı.
Kooperatifler Yasa Tasarısı’nda yapı kooperatifleri Bayındırlık ve İskân Bakanlığı ile ilişkilendirilirken diğer kooperatifler kuruluş amaçlarına göre yine Tarım Bakanlığı ve Sanayi Bakanlığı’yla ilişkili olacak. Tasarıda AKP’nin verdiği önergeyle yapılan değişiklikle ilgili bakanlıklara kooperatif yönetimlerini görevden almak için geniş yetki veriliyor. Kabul edilen düzenlemeyle, ilgili bakanlık, kooperatif, kooperatif birlikleri ve Türkiye Milli Kooperatifler Birliği’nin hesapları ve varlıkları, ilgili bakanlığın kontrolörleri veya denetim için görevlendirilecek personele denetlettirebilecek.
Yapılan denetim sonunda, kooperatif, kooperatif birliklerinin yönetim kurulu üyeleri ile üst düzey yöneticilerinin “hukuka açıkça aykırı eylem ve işlemlerinin” tespit edilmesi durumunda ilgili bakanlık, “gecikmesinde sakınca görülen hallerde ileride telafisi güç veya imkânsız zararlara yol açılmasının engellenmesi” amacıyla bu kişilerin görevlerine “tedbiren” son verebilecek. Böylece iktidar, yargı kararını beklemeden, kontrolörlerin vereceği rapora göre yöneticileri görevden alacak.
‘Kooperatifleri ele geçirme’
Konuya ilişkin Cumhuriyet gazetesine bilgi veren CHP Milletvekili Hüseyin Ünsal, “AKP meslek örgütlerine doğrudan müdahale edemiyordu. Bu düzenleme ile şimdi iktidar, seçimle ele geçiremediği kooperatif yönetimlerini, görevden almalarla ele geçirecek. Bu tam anlamıyla kooperatifleri ele geçirme, sindirme operasyonudur” dedi. Düzenlemenin “antidemokratik” olduğunu kaydeden Ünsal, “Eğer yasa Meclis’ten geçerse iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvururuz” dedi.
Genel kuruldaki görüşmelerde, CHP’li Mehmet Ali Susam da önergenin altında AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın da imzası bulunduğuna dikkat çekti, Susam, “Sayın Elitaş’ın bu yasa teklifini vermesinin altında yatan neden; Kayseri’de yönetimine hâkim olamadığı koopetiflerin genel kurullarını da kaçırdı, şimdi bir denetleme yaptırıp o denetleme sonucunda onları görevden aldırıp ondan sonra istediğini yapmak” diye konuştu. AKP’li Elitaş ise düzenlemeyi “ele geçirme” şeklinde değerlendirmenin doğru olmadığını savunarak, “Bu düzenleme, Ticaret Kanunu hükümlerine göre ibrayla kurtulmanın önüne geçmek amacıyla yapılmış bir düzenlemedir” dedi.