Konya'da deprem paniği
Konya dün meydana gelen 4.5'lik depremin ardından, bugün de 4.7 büyüklüğünde bir depremle sallandı. Deprem sonrası 695 kişi hastanelere başvurdu. Konuyla ilgili açıklama yapan Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, yurttaşlara 'ağzınızın tadını kaçırmayın' çağrısında bulundu.
cumhuriyet.com.trKonya'da 4.7 büyüklüğünde, orta şiddette bir deprem meydana geldi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü'nün verilerine göre, 04.58'de merkez üssü Selçuklu ilçesine bağlı Sille köyü olan deprem kaydedildi. Bu depremin sonrasında ise 6 artçı sarsıntı meydana geldi.
Deprem nedeniyle yurttaşlar, sokağa çıktı. Aynı bölgede, dün 21.29'da 4.5 büyüklüğünde bir deprem olmuştu.
"Ağızlarının tadını kaçırmasınlar"
Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Ankara'daki İçişleri Bakanlığı toplantısından Konya'ya geldi. Vali Doğan, Konya Numune Hastanesine geçerek İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci ve hastane yetkililerinden, yurttaşların sağlık durumuyla ilgili bilgi aldı.
Vali Doğan, hastane çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'de yaşayan tüm fertlerin yüksek oranda deprem bilincine sahip olması gerektiğini söyledi.
Konya'nın deprem açısından güvenilir olduğunu ancak bunun deprem olmayacağı anlamına gelmediğini dile getiren Doğan, şunları kaydetti:
''Konya'da yaşanan bu paniğin nedeni deprem konusunda yeterli bilince sahip olmamamız. Yoksa yaşanan orta şiddetli deprem, sağlıklı bir binanın yıkılmasına asla sebebiyet vermez. Dün akşam meydana gelen ilk depremde hastanelere müracaat edenlerin sayısıyla sonrakilerin arasında fark var. Müracaat sayısı zaman içinde azaldı. Demek ki vatandaşlar sarsıntılara alıştı. 695 kişinin hastanelere müracaat ettiğini biliyoruz. Bunlardan çok azı tıbbi tedaviye ihtiyaç duydu. Bunlar da depremin hasar vermesinden değil paniğin etkisinden sağlık hizmeti almak durumunda kalanlardı.''
Yurttaşlar sokakta
Konyada yaklaşık 7.5 saat arayla meydana gelen ikinci deprem kent merkezinde endişeye neden oldu.
Selçuklu'nun ilçesi Sille köyü merkezli olan ikinci depremin ardından paniğe kapılan çok sayıda yurttaş, tekrar sokaklara çıktı.
Araç trafiğinin yoğunlaştığı gözlenen kent merkezinde, depremle birlikte yaklaşık 10 dakika elektrik kesintisi yaşandı.
Bazı yurttaşlar battaniyeleri ile sokaklara çıkarken bazı yurttaşlar da araçlarında bekliyor.
Minarelerden taş parçaları düştü
Konya'da meydana gelen deprem nedeniyle bazı camilerin minarelerinden taş parçaları düştü.
Konya'nın merkez Selçuklu ilçesine bağlı Sille Mahallesi'nde dün akşam ve bugün sabaha karşı meydana gelen orta şiddetli depremlerde, Büyükşehir Belediyesi'nin arkasında bulunan Belediye Cami'nin minaresinden taş parçaları düştü.
Minarenin yıkılma ihtimaline karşı cami çevresine şeritler çekerek güvenlik önlemi alan yetkililer, cami önündeki yolu da trafiğe kapattı.
Kent merkezindeki minarelerinden taş parçaları düşen diğer camilerin çevresinde de güvenlik önlemleri alındığı bildirildi.
695 kişi hastanelere başvurdu
Konya'da dün akşam ve bu sabah meydana gelen çok hafif ve orta şiddetteki depremlerin ardından toplam 695 kişinin sağlık kurumlarına başvurduğu bildirildi.
Konya Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, İl Kriz Yönetimi Merkezi'nin, Valilik Toplantı Salonu'nda, Vali Yardımcısı Mustafa Karabacak yönetiminde toplandığı belirtildi.
Kandilli Rasathanesi raporuna göre, depremlerin şiddetinin giderek azaldığı, bu büyüklükteki depremlerin genel olarak hasara ve can kaybına neden olmayacağı ifade edilen açıklamada, halkın artçı depremlerde panik yapmamaları ve olağan günlük yaşamlarına devam etmeleri gerektiği vurgulandı.
Toplantıda, depremler sırasında meydana gelen olayların değerlendirildiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
''Haberleşme, elektrik, şehir şebeke suyu, sağlık, eğitim bakımından herhangi bir sorun yaşanmadığı, can ve mal kaybının söz konusu olmadığı, ilgili kurumların bütün tedbirleri aldıkları tespit edilmiştir. Hasarlı binalarla ilgili ekipler oluşturulmuş ve hasar tespit çalışmalarına başlanmıştır. Ayrıca depremle ilgili olarak 695 kişinin sağlık kuruluşlarına başvurduğu, bunlardan 13 kişiye atel yapıldığı, 8 kişinin de yatarak tedavi gördüğü tespit edilmiştir.''
Konya'nın alüvyon zemini nedeniyle deprem daha şiddetli hissedildi
Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Mehmet Ceren, Konya'nın zemininin alüvyon, yani pekişmemiş olduğunu söyledi.
Bu durumun, depremin şiddetli hissedilmesinde çok önemli etkisi olduğunu ifade eden Ceren, ''Ayrıca depremin merkez üssünün kent merkezi olması ve yüzeye yakın noktalarda meydana gelmesi de şiddetli hissedilmesinde önemli bir etkendi. Merkeze yakın olması nedeniyle sarsıntılar aşağı yukarı yönünde oldu, bu da daha güçlü sarsıntılara yol açtı. Bu yüzden orta şiddette bir deprem olmasına karşın insanlar aşırı derecede korku ve paniğe kapıldı. Bu nedenle birçok insan balkon ve pencerelerden atladığını düşünüyorum'' diye konuştu.
Öte yandan artçı sarsıntıların halen devam ettiği kentte, merkez üssü merkez Selçuklu ilçesine bağlı Sille Mahallesi olan 4,5 ve 4,7 büyüklüğündeki iki orta şiddette depremin ardından yine merkez üssü kent merkezi olan toplam 10 artçı sarsıntı kaydedildi.
Konya'da bin yıldır yıkıcı bir deprem olmadı
Konya Büyükşehir Belediyesi Jeolojik ve Jeoteknik Etüdü Proje Başkanı ve Jeoloji Yüksek Mühendisi Abdülkadir Bulduk, Konya'da bin yıldır yıkıcı bir deprem yaşanmadığını, endişelenmeyi gerektirecek bir durum olmadığını belirtti.
Bulduk, yaptığı yazılı açıklamada Büyükşehir Belediyesi'nce 2004 yılında ilin Jeolojik ve Jeoteknik Etüdü'nü başlatarak bitirdiklerini ifade ederek, ellerindeki depremsellikle ilgili veriler ışığında Konya fayının yıkım oluşturmasının söz konusu olmadığını kaydetti.
Dün akşam meydana gelen 4,5 büyüklüğündeki depremin merkez üssünün Taşlıca Yaylası'nın batısında Huzur Bahçeleri'nin karşısındaki alan olduğunu, sabaha karşı yaşanan 4,7 büyüklüğündeki depremin merkez üssünün ise Sille kum ocakları yolundaki dere içi olduğunu ifade eden Bulduk, Konya fayının yüksek enerji biriktirip büyük deprem oluşturmasının söz konusu olmadığını bildirdi.
Bulduk, Konya fayının, yapı olarak 4 ile 6 arasında orta şiddette depremler üreteceğini, bu tür depremlerin uygun yapılan binalara hasar vermeyeceğini vurguladı.
Kandilli Rasathanesi verilerine göre, Konya'da 1901 yılından bu yana 4,7'den büyük deprem olmadığını, bin yıllık süreçte ise yıkıcı hiçbir depreme rastlanmadığını kaydeden Bulduk, şöyle devam etti:
''Konya bir graben (çöküntü hendeği) bölgesidir. Konya fayına paralel ikincil, üçüncül faylar vardır. Gece ve sabaha karşı olan depremler bu fay merkezli oluştu. Artçılar ise ikincil, üçüncül faylar civarında oluşan depremlerdir. Magnitüdleri (büyüklük) 3'ün altındadır. Konya'nın yapısı ortaya doğru göçen bir çukurluk havzası olduğu için depremlerin şiddeti gece ve sabaha karşı olanların çok çok altına olacaktır. Çoğunu hissetmeyiz.''
Hırsız alarmı
Konya'da meydana gelen 4,5 ve 4,7 büyüklüğündeki depremlerin ardından, yurttaşlar arasında kulaktan kulağa ''Bugün saat 14:00'e kadar yıkıcı bir deprem olacak'' söylentisi hızla yayıldı.
Aynı zamanda büyük deprem olacağına ilişkin belediye tarafından anons yapıldığı söylentisinin de etkisiyle yurttaşlar birbirlerini arayarak, birbirlerini kapalı mekanlarda bulunmamaları konusunda uyardı.
Kendilerini polis olarak tanıtarak yurttaşlardan evlerini boşaltmalarını isteyen kişiler olduğu yönünde 155 polis imdat hattına 2 binin üzerinde ihbar geldi.
Polis yetkilileri, kesinlikle böyle bir uygulamaları olmadığını, bunun hırsızlık amacı taşıyan kötü niyetli kişilerce yurttaşlara söylendiğini düşündüklerini belirtti.
155 Polis İmdat hattını arayan yurttaşlara sakin olmaları, evlerini boşaltmalarını isteyen kişilere ise inanmamaları söylendi.
Öte yandan, kent merkezindeki önemli işhanlarındaki dükkanlar ve büroların çoğu, deprem olacağı söylentisine inanıldığı için boşaltıldı.