Konya Ovası'ndaki yağışlar çiftçiyi sevindirdi

Geçen yıl Ekim ayı boyunca metrekareye 12,7 kilogram yağışın düştüğü Konya'da, bu yıl sadece 11 günde metrekareye 35,6 kilogram yağış düşmesi çiftçiyi sevindirdi.

cumhuriyet.com.tr

Meteoroloji Konya Bölge Müdürü Erol Aydın, ''Tarım Yılı''nın başlangıcı olarak kabul edilen 1 Ekimden bugüne kadar Konya merkez ve ilçelerinin oldukça fazla miktarda yağış aldığını belirtti. Bu ayın başında bazı bölgelere metrekareye 68 kilogram yağış düştüğünü ifade eden Aydın, şunları söyledi:

''Geçen yılın Ekim ayı boyunca Konya merkezde metrekareye 12,7 kilogram yağış düşmüştü. Bu yıl ekim ayının sadece 11 gününde metrekareye 35,6 kilogram yağış düştü. Bu değerler uzun yıllar ortalamasını da aştı. 1970-2009 yılları arasında metrekareye düşen Ekim ayı yağış ortalaması 32,4 kilogramdı. Bu ayın başında düşen yağış miktarıyla uzun yıllar Ekim ayı yağış ortalamasını aşmış olduk.''

Aydın, geçen hafta Hadim, Seydişehir, Çumra gibi ilçelere daha çok yağış düştüğünü dile getirerek, Anadolu'da ekimin başladığı bir dönemde bu yağışların çiftçileri sevindirdiğini bildirdi. Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Faruk Çöklü ise Konya Ovası'nda çiftçinin ekim dönemine yağmur yağmayacağı düşüncesiyle tedirgin girdiğini belirtti.

Çiftçi ekim için yağmuru bekliyordu

Bölgede Eylül ayının kurak geçtiğini dile getiren Çöklü, şunları kaydetti:
''Uzun zamandan beri yağış yoktu. Bölgede 15 Eylül'den sonra ekim başladı. Kasım sonuna kadar devam eder. Çiftçiler tohumu kuru toprağa atmak istemedi. Bu nedenle yağmuru beklediler. Yağış birçok bölgede çiftçiyi sevindirdi. İstenilen düzeyde yağış oldu. Şu anda tarlada gayretli bir çalışma var. Herkes ekin ekme telaşında. Yağış çiftçiyi araziye indirdi. Tohum toprakla buluşuyor. Önümüzdeki günlerde de yağışlar devam ederse çimlenme olur. Bu da iyi bir netice demektir.''
Çöklü, buğday fiyatlarının artmasına rağmen bunun çiftçiye fazla yansımadığını vurgulayarak, ''Çiftçi bu yaz döneminde borçlarından dolayı sıkıntılıydı. Mahsulünü istediği fiyattan satamadı. Buğday fiyatları yükseldi ama tamamıyla çiftçiye yansımıyor. İyi bir gelir gibi görünse de bu çiftçiye yansımıyor. Tüccarlar, spekülatörlar kazanıyor. Böyle olunca çiftçi fazla kar edemedi. Umudunu önümüzdeki hasat dönemine bağladı'' diye konuştu. Çiftçinin tarım desteklerinin bir an önce ödenmesini beklediğine dikkati çeken Çöklü, ödemelerin erken yapılmasının gübre, mazot gibi girdilerin alındığı bu dönemde çiftçinin elini güçlendireceğini bildirdi.