Konya Kulu'da dünyada bir ilk yaşandı
Konya'nın Kulu ilçesinde, İsveç'te yapılacak genel ve yerel seçimleri için sandık kuruldu. İsveç'te yaşayan yaklaşık 50 bin Kululu İsveç vatandaşı yaz tatili için memleketine dönünce İsveç hükümeti de sandığı Kulu'ya taşıdı. Siyasi partiler de, Kululular için özel kampanya düzenliyor.
cumhuriyet.com.trAnkara’nın 100 km güneyinde, 23 bin nüfuslu Kulu’da 27 Ağustos günü seçim telaşı vardı. Konya’ya bağlı bu ilçenin nüfusundan çok daha fazla sayıda Kululu, İsveç’te yaşıyor. Yaz tatili için geldikleri memleketlerinde, vatandaşı oldukları ülkedeki seçimlere ilk kez katıldılar.
İsveç’te dört yılda bir yapılan genel ve yerel seçimler için normal şartlarda iki hafta süreyle Ankara’daki büyükelçilikte sandık kuruluyor. Ancak bu yıl 14 Eylül’deki seçimler için erken kurulan sandık, bir günlüğüne Kulu’ya taşındı. Böylece, yaz tatilini Kulu’da geçiren çoğu emekli yüzlerce İsveç vatandaşının da oy kullanması sağlandı.
Yürümekte zorluk çeken 66 yaşındaki Mukaddes Öztürk, her zaman eylül ayında olan seçimlerde daha önce hiç oy kullanamadı. 66 yaşındaki Kululu İsveç vatandaşı Cafer Ayhan da, “Ankara’ya gitme imkânımız olmuyordu, şimdi daha güzel oldu” diyor.
"Kulu'daki fahri konsolosluk dünyada bir ilk"
Oy kullanma işlemi, Kulu’daki İsveç Fahri Konsolosluğu’nda gerçekleşti. 27 Haziran’da açılan bu fahri konsolosluk, İsveç için bir ilk. İsveç’in atadığı fahri konsolos da Türkiye kökenli Erdal Akdeve: “İsveç devletinin Kulu’da yaşayan kendi vatandaşlarına göstermiş olduğu ilgiden dolayı buraya bir fahri konsolosluk açıldı. Avrupa Birliği’nin prestiji yüksek bir ülkesinin Türkiye’de böyle bir ilçeye konsolosluk açması da bir ilk, aslında bu dünyada bir ilktir.”
Kulu’dan gelecek oylar partiler için önemli, öyle ki 2010 seçimlerinden bir yıl önce, dönemin de başbakanı olan Başbakan Reinfeldt, Kulu’yu ziyaret etmişti. 14 Eylül seçimleri için de, iktidardaki Ilımlı Parti ve anketlerde birinci çıkan muhalefetteki Sol İttifak’a dahil Yeşiller Partisi’nin milletvekilleri Kulu’da seçim çalışması yaptı. Seçim günü de gözlemci olarak sandık başında hazır bulundu.
Kulu'da İsveç etkisi
1965 yılında başlayan göç sonucunda, çoğunluğu İsveç’in başkenti Stockholm’de yaşayan Kululuların sayısı 50 bini geçti. Gidenler Kulu’yla bağını hiç koparmayınca, Kulu-Stockholm arası otobüs seferleri yapıldığı da oldu, ilçede İsveç köftecileri de açıldı.
Öyle ki, 1976 yılında görevi başındayken bir suikast sonucu hayatını kaybeden İsveç'in eski başbakanı Olof Palme’nin adı, şehirdeki en büyük parka verildi. İlçedeki herkesin İsveç’te bir yakını bulunduğu ve ilçeye yatırım yaptığı için, burada Gündem de İsveç siyaseti ve ekonomisi üzerinden şekilleniyor. 27 Ağustos günü de ilçenin çay bahçelerinde Türkiye’deki seçimler yerine İsveç seçimleri konuşuluyordu.
Kaynak: Al Jazeera