'Konuyla ilgili kanıtları inceliyoruz'
Çin Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Kore'nin Güney Kore donanmasına ait bir gemiyi batırdığı yönündeki suçlamayla ilgili olarak hala kanıtları incelediklerini açıkladı.
cumhuriyet.com.trÇin Dışişleri Bakanı Yardımcısı Zhang Zhijun, Pekin yönetiminin, geminin batmasını "fazlasıyla karmaşık" bulduğunu ve tüm taraflardan edinilen bilgileri, dikkatle ve ihtiyatlı bir biçimde incelediğini söyledi. Zhang, konuyla ilgili gelişmeleri takip eden Çin'in, tüm taraflara diyaloğa girmeleri ve gerilimi artıracak düşmanca eylemlerden kaçınmaları çağrılarını yineledi.
Uluslararası bir soruşturma komisyonunun raporuna göre, 26 Mart'ta Kuzey Kore deniz hududu yakınlarındaki Baengnyeong adası açıklarında 46 donanma mensubunun öldüğü Güney Kore savaş gemisinin batmasına, Kuzey Kore denizaltısından atılan torpido yol açtı.
Kuzey Kore raporu yalanlarken, Seul'u sahte kanıtlar üretmekle suçladı ve iki ülkenin savaşın eşiğinde olduğunu bildirdi. Kuzey Kore'nin müttefiklerinden Çin, konuyla ilgili tarafsız tutum sergilerken, ABD, Çin'in Kuzey Kore'ye karşı BM Güvenlik Konseyi önlemini desteklemesini istiyor. Kuzey Kore, son olarak Güney Kore ile "tüm endüstriyel ve diplomatik ilişkileri" kesme kararı aldı.
'Uluslararası camianın buna cevap verme sorumluluğu var'
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Rodham Clinton, dünyanın Güney Kore savaş gemisinin batırılmasına cevap vermesi gerektiğini söyledi. Seul'de Güney Kore liderleriyle görüşen Clinton, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Kuzey Kore'nin kabul edilemez bir provokasyonu söz konusu. Uluslararası camianın buna cevap verme sorumluluğu ve görevi bulunuyor" dedi. Clinton, ayrıntıya girmeyerek, geminin batırılmasının "kuvvetli ama ölçülü bir cevap gerektirdiğini" söyledi. ABD'nin, uygun cevabın ne olabileceği konusunda gerek Güney Kore gerekse BM Güvenlik Konseyi üyeleriyle temas halinde olacağını belirten Clinton, "Güney Kore yönetimine güvenimiz tam. Nasıl ve ne zaman harekete geçileceği konusundaki kararlarına saygı gösterecek ve destek vereceğiz" dedi.
Clinton, Çin'in meselenin ciddiyetinin farkına varacağına ve gerek Güney Kore gerekse ABD'nin ifade ettiği kaygılara kulak vereceğine inandığını da söyledi. Uluslararası soruşturma komisyonunun raporunda, Güney Kore savaş gemisinin batmasına Kuzey Kore denizaltısından atılan torpidonun sebep olduğu belirtilmişti. 26 Mart'ta Kuzey Kore deniz hududu yakınlarındaki Baengnyeong adası açıklarında batan gemide 46 Güney Koreli denizci ölmüştü.