Komşu genel greve gitti: 1 kişi öldü
Yunanistan'da hükümetin, yeni kredi diliminin serbest bırakılması için, 2013-2014 yılı için alacağı yeni kemer sıkma önlemlerine tepki gösteren kamu ve özel sektör çalışanları 24 saatlik greve gitti. Gösteriler sırasında kalp krizi geçiren bir kişi ise yaşamını yitirdi.
cumhuriyet.com.trYunanistan Kamu Çalışanları Federasyonu (ADEDY) ile Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (GSEE) çağrısıyla kamu ve özel sektör çalışanları ülke çapında grev yaptı.
Maaş ve emeklilik aylıklarında yapılması planlanan yeni kesintiler, yeni vergi artışları ve işgücü piyasasında yapılacak düzenlemeleri protesto eden kamu ve özel sektör çalışanları, başkent Atina'nın belli merkezlerinde bir araya gelerek "Artık Yeter" sloganıyla Sintagma meydanına yürüdü.
Yunan polisinin sıkı güvenlik önlemleri aldığı gösteriler çerçevesinde, bakanlık binaları ve parlamento önünde yüzlerce polis görev yaptı.
Polis, parlamento çevresi ile başbakanlık ve cumhurbaşkanlığına giden yolları barikatla kapatırken, göstericilerden ayrılan yüzü maskeli, kendilerini anarşist olarak tanımlayan gruplar, barikatları aşmak istemeleri üzerine polisle karşı karşıya geldi.
Polise molotofkokteylleri ve taş, sopa, şişe gibi cisimlerle saldıran gruplara polis ses ve gaz bombaları ile yanıt verdi.
Sendika üyeleri alanı terk ederken polisle yüzü maskeli gruplar arasında çatışmalar, meydana çıkan caddelerde bir süre daha devam etti. Çatışmalarda 50 kadar göstericinin göz altına alındığı belirtildi.
Olaylarda bazı göstericilerin yaralandığı, 67 yaşındaki bir kişinin ise kalp krizi geçirdiği, hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen yaşamını yitirdiği bildirildi.
Genel grev çerçevesinde Atina'da taksi şoförleri 9 saat, hava trafik kontrolörleri ise 3 saatlik iş durdurma eylemi yaptı. Denizciler ve liman çalışanlarının da greve gittiği ülkede, feribotlar limanlara bağlı kaldı, ana kara ile adalar arasında bağlantı kesildi.
Selanik'te de binlerce kamu ve özel sektör çalışanı "Artık yeter" sloganı ile yeni tasarruf önlemlerine karşı gösteriler düzenledi. Birçok işyerinin kapalı olduğu şehirde yürüyüşler, Makedonya-Trakya Bakanlığı önünde son buldu.
Mali açığın kapatılması için birbiri ardına aldığı kemer sıkma önlemlerine rağmen ekonomik durgunluğun beşinci yılındaki ülkede işsizlik oranı yüzde 25'i geçti. Toplam 240 milyar avro tutarında iki kredi anlaşmasına imza atan ülkede maaş kesintileri, vergi artışları ile işgücü piyasasında yapılan düzenlemelerden rahatsızlığını dile getiren halk hemen her gün protesto gösterileri düzenliyor.
2008 yılından beri ekonomisinin yaklaşık yüzde 25 küçüldüğü ülkede hükümet, yeni kredi dilimini alabilmek için 13.5 milyar avroluk yeni önlem paketi üzerinde uluslararası kreditörleri ile müzakere ediyor. AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF temsilcilerinden oluşan troyka heyeti ile müzakerelerin yakında sonuçlanması bekleniyor.
Troyka heyetinin hazırlayacağı rapor, Yunanistan'ın gelecek kredi dilimini alıp alamayacağını belirleyecek.
Yunan hükümeti aynı zamanda mali uyum programının uygulanması için verilen sürenin iki yıl daha uzatılmasını, 2014'ten 2016'ye alınmasını talep ediyor.
Atina, kredinin 31.5 milyar avroluk gelecek dilimini Kasım ayının ortasında almayı umuyor. Başbakan Antonis Samaras, ülkenin kredi dilimi olmadan ancak Kasım sonuna kadar idare edebileceğini belirterek, Kasım ayı sonundan itibaren kasada para olmayacağını söylemişti.
AB Zirvesine katılmak üzere Brüksel'e giden Samaras'ın, troyka heyetinin IMF delegasyonu şefi Poul Thomsen'in müzakerelerde önemli ilerleme kaydedildiği yönündeki açıklamaları sonrası AB liderlerinden olumlu açıklamalar yapılmasını beklediği bildirildi.
Dün troyka heyeti Atina'dan ayrılmış, müzakerelerin e-posta aracığıyla devam edeceği bildirilmişti.