Kolombiya'da paralel kavgası

Kolombiya’da Devlet Başkanı Santos ve ailesinin elektronik postalarının hacklenmesiyle ilgili olarak soruşturma başlatıldı. Baş şüpheli ordu istihbaratı.

cumhuriyet.com.tr

Kolombiya’da 25 Mayıs’ta düzenlenecek seçimlerde devlet başkanlığı koltuğunu korumaya hazırlanan Juan Manuel Santos, kendisinin ve aile üyelerinin kişisel elektronik posta hesaplarının hacklendiğini açıkladı. Santos, yayınladığı açıklamada bini aşkın elektronik postasının hacklendiğini kaydetti.

Santos, bazı grupların mayıs ayındaki seçimler öncesinde kendisini karalamak için böyle bir girişimde bulunduğunu öne sürdü. Savcılık, Santos’un açıklamasının ardından soruşturma başlattı.

El Tiempo gazetesi, ele geçirdiği bazı elektronik postaların, Santos’un satın almak istediği sanat eserleriyle ilgili olduğunu yazdı, ancak eserlerin satışının muhtemelen gerçekleşmediğini belirtti. Elektronik postalardan bazılarının da Santos’un kızı Maria Antonia’nın okul ödemeleriyle alakalı olduğu kaydedildi.

Barış sürecine sabotaj

İddia, Bogota yönetiminin, “Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri” (FARC) örgütüyle yürüttüğü barış görüşmelerinin telekulak skandalıyla darbe almasının ardından gelmesi dikkati çekti. Yerel basında ay başında çıkan haberlerde, hükümetin müzakere ekibinde olan yetkilileri dinlemek için 2012’de özel bir ordu istihbarat biriminin kurulduğu belirtilmişti.

Skandalın patlak vermesiyle askeri istihbarat başkanı ve ordunun teknik istihbarat birimi başkanı görevden alınmış, dinlemelere tepki gösteren Santos, bunun kabul edilemez olduğunu söylemişti.

Santos, barış görüşmelerinin “karanlık güçler” tarafından sabotaj edilmeye çalışıldığını vurgulayarak, olayın arkasındakilerin bulunması için Savunma Bakanı Juan Carlos Pinzon’a talimat verdiğini kaydetmişti.

FARC güven duymuyor

FARC militanları, Küba’nın başkenti Havana’da devam eden barış müzakerelerine, dinleme skandalı nedeniyle şüpheyle yaklaşıyor. Halen 7 ila 8 bin silahlı militanı bulunan grup, Santos yönetiminin skandalı kınayarak, dinlemelerin yarattığı etkiyi gölgelemek istediğini öne sürüyor. Santos, FARC yönetimiyle, 2012’de gizlice görüşmeye başlamış, görüşmelerin ifşa edilmesinin ardından süreci kamuoyuna açıklamak zorunda kalmıştı. Şimdi ifşa ve dinlemelerin arkasında, FARC’la barışa karşı çıkan ordu yöneticilerinin bulunduğu düşünülüyor.

Brezilya’dan dinlemelere karşı yeni hat

Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) küresel dinleme operasyonuna hedef olan ülkelerden Brezilya, ABD’nin istihbarat faaliyetlerine zemin hazırlayan iletişim bağımlılığını ortadan kaldırmak için Avrupa’ya yeni bir denizaltı hattı çekecek. Hafta başında Brezilya ile Avrupa Birliği arasında gerçekleşen anlaşma kapsamında, Latin Amerika ve Avrupa kıtaları arasında yeni bir iletişim hattı çekilecek. 185 milyon dolara mal olması planlanan hat, Portekiz’in başkenti Lizbon’dan Brezilya’nın doğusundaki Fortaleza kentine ulaşacak. 18 ayda tamamlanması planlanan hattın yüzde 35’i Brezilya kamu telekomünikasyon şirketi Telebras’a, yüzde 45’i İspanyol denizaltı kablo şirketi IslaLink’e, kalanı ise uluslararası yatırımcılara ait olacak. Eski NSA çalışanı Edward Snowden’in ifşa ettiği belgeler, aralarında Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff’in de bulunduğu çok sayıda dünya liderinin Amerikan istihbaratınca dinlendiğini ortaya koymuştu. Rousseff, skandalın ortaya çıkması üzerine geçen yıl ekim ayında planladığı Washington ziyaretini iptal etmişti.

Halihazırda Brezilya’nın Avrupa ile olan iletişiminin neredeyse tamamı, ABD’ye ait olan denizaltı kabloları kanalıyla yapılıyor.