Kodallı Mersin'de toprağa verilecek
Mersin'in Erdemli ilçesinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Devlet Sanatçısı, Besteci Nevit Kodallı, yarın düzenlenecek törenle toprağa verilecek.
cumhuriyet.com.tr1924 yılında Mersin'de dünyaya gelen besteci ve kompozitör Kodallı, ilköğretim hayatını doğduğu kentte tamamladıktan sonra 1939 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı Kompozisyon Bölümünü kazanarak, eğitim hayatı için buradan ayrıldı.
Ankara'da ismi Türkiye sınırlarını aşan Necil Kazım Akses, Ferhunde Erkin, Ernst Preatorius ve Hasan Ferit Alnar gibi çok sayıda kişiden farklı branşlarda eğitimler alan Kodallı, konservatuvarın ileri devresini 1947'de bitirip, 1948'de devlet bursuyla Fransa'ya gönderildi. Paris'te Ecole Normale'de kompozisyon ve orkestra şefliği öğrencisi olarak çalışan besteci, burada aldığı özel derslerle de kendisini geliştirdi.
Ülkesine 1953'de yeniden dönen Kodallı, aynı yıl Ankara Devlet Konservatuvarında kompozisyon öğretmenliğine başladı. 1955-1991 yılları arasında Ankara Devlet Opera ve Balesi'nde orkestra şefliği, 1971-1981 yılları arasında Devlet Balesinde yönetmenlik, 1989-1993 arasında Ankara Konservatuvarının müzik ve müzikoloji bölümü başkanlığı yapan Kodallı, bir dönem ise Kültür Bakanlığında ''bakan danışmanı'' olarak görev aldı. Kodallı'ya 1986'da, Yükseköğrenim Kurulunca ''profesörlük'' unvanı verildi.
Emekli olduktan sonra doğduğu kente yerleşen Kodallı, Çukurova Devlet Konservatuvarında derslere girerek, kentin değişik noktalarındaki sanat ve kültür faaliyetlerinin organizasyonunda aktif olarak yer aldı.
Sanat yaşamı süresince çok sayıda esere hayat veren ve Anadolu Üniversitesi ile Cumhuriyet Üniversitesi'nden 2 fahri doktora unvanı elde eden Kodallı'nın yarın kentte düzenlenecek törenle toprağa verileceği öğrenildi.
Mersin'de büyük üzüntü
Kodallı'nın kurulmasında ciddi emekler verdiği İçel Sanat Kulübünün Başkanı Kaplan Teoman Sungur, Kodallı'nın kulübün onur üyesi olduğunu belirterek, hizmet binalarında Kodallı'nın adını taşıyan toplantı salonlarıyla büstünün yer aldığını söyledi.
Kentteki kültür ve sanat organizasyonlarının ''tetikleyicisi'' olarak nitelendirdiği Kodallı'nın Mersin'in emektarlarından birisi olduğunu ifade eden Sungur, ''Kodallı, sanat ve kültür deyince akla ilk gelen isimlerden birisiydi. Sanat kulübü olarak çok üzüntülüyüz. Türkiye bir sanat güneşini daha kaybetti'' dedi.
Yaşanan üzüntünün kelimelerle ifade edilmesinin mümkün olmadığını dile getiren Sungur, şunları kaydetti:
''Sürekli söylenen bir söz vardır: 'Adam gibi adamdı'. Kodallı hocamız, sadece Mersin için değil dünya çapındaki tüm sanatseverler için adam gibi adamdı. O nedenle ilerleyen süreçte de göreceğiz ki ismi hiçbir zaman sanat gündeminden düşmeyecek.''
Uluslararası Mersin Müzik Festivali Yürütme Kurulu Başkanı Faik Burakgazi de Kodallı'nın Türkiye'de çok sesli müziğin temsilcilerinden ve bestecilerinden birisi olduğunu belirterek, ''Başta çok sesli müzik olmak üzere sanatın gelişimine ciddi katkılar sağlayan bir kişiydi'' dedi.
Kodallı'nın eserleriyle tüm dünya için bir marka haline geldiğini dile getiren Burakgazi, ''Sadece Mersin değil, dünya genelinde sanat camiası, önemli bir duayenini kaybetti. Eserleri icra edildikçe Mersin'in tanıtımına da katkı sağlanacak. Tüm Mersinlilerin ve sanatseverlerin başı sağ olsun. Ailesine sabır diliyoruz. Kodallı'yı unutmak mümkün olmayacak. Çünkü o Mersin'den yükselen çağdaş bir sesti'' diye konuştu.
Nevit Kodallı, dün akşam saatlerinde, Erdemli ilçesi Limonlu beldesindeki ODTÜ Erdemli Deniz Bilimleri Enstitüsüne ait plajda denize girmek isterken aniden fenalaşmış; hastaneye götürülürken yaşamını yitirmişti.