Kocasakal: Yeni anayasa, yeni rejim demektir

İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal yeni bir anayasa istemenin yeni bir devlet istemek anlamına geldiğini belirterek, "Yeni anayasa demek yeni rejim demektir. Yani 'Biz yeni anayasa istiyoruz' talebinin karşılığı 'Biz yeni bir rejim, yeni bir devlet istiyoruz' demektir" dedi.

DHA

Atatürkçü Düşünce Derneği, Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği ve Kocaeli Eğitim-İş Şubesi'nin düzenlediği 'Yeni Anayasa Tuzağı' konulu konferansa konuşmacı olarak İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal katıldı. Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği'nin sosyal tesislerinde gerçekleşen konferansta Kocasakal, yeni bir anayasa yapmanın yeni bir devlet kurmak anlamına geldiğini belirterek şunları söyledi: "Yeni anayasa demek yeni rejim demektir. Yani 'Biz yeni anayasa istiyoruz' talebinin karşılığı 'Biz yeni bir rejim, yeni bir devlet istiyoruz' demektir. Bunu alelade bir yasa değişikliği olarak düşünmeyin. Peki o zaman şu soruyu soralım. Herhangi bir iktidar canı çekti diye, siyasi düşüncesi o diye yeni bir devlet kurmak veya var olan rejimi ortadan kaldırıp yeni bir devlet kurmak hakkına sahip mi? Hayır değil ve asla da olmayacak. Demek ki anayasa istemek aslında yeni bir devlet istemek anlamına geliyor."

Anayasanın ilk üç maddesinin kaldırılmak istendiğini ifade eden Kocasakal, "Yeni bir anayasa yepyeni bir devlet kuruluyorsa yapılır. O devlet ortadan kalkıp yeni bir devlet kuruluyorsa yeni anayasa yapılır. O zaman soruyorum. Bunlardan hangisi var Türkiye'de de yeni bir anayasa istiyorsunuz? Çünkü dert başka. Çünkü ilk üç maddeyi kaldırmak istiyorsunuz" diye konuştu.

Ümit Kocasakal yeni bir anayasa yapmaya soyunmanın anayasa dışı olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Seçimde biz oy verirken yeni bir anayasa yapılmasına oy vermiyoruz. Yasama yetkisini kullanıp ülkeyi yönetmesi için oy veriyoruz. Yani kurucu bir meclis de değil bu meclis, normal görevini yapacak olan bir meclis. Yeni bir anayasa yapmaya soyunmak anayasa dışıdır. Hiç kimse anayasadan kaynaklanmayan bir yetkiyi kullanamaz."