Koca dayağına devlet makyajı

Fas devlet televizyonu, şiddet gören bir kadının yüzündeki morlukları ve izleri kapatması için nasıl makyaj yapması gerektiğini gösteren program yayınladı.

cumhuriyet.com.tr
<video:637407>

Fas'ta yarısı devlete ait olan 2M televizyonu dayak yiyen kadınların yüzlerindeki morlukları ve hangi makyaj hileleriyle kapatacaklarına dair program yayınladı.

'Sabahiyat' adlı kadın programında konuyu ele alan sunucular, makyajın nasıl yapılacağını da canlı yayında anlattı. Programda 10 dakika boyunca stüdyodaki modelin yüzündeki ‘morlukları’ fondötenle ve kapatıcı kullanarak neredeyse ‘yok eden’ makyaj sanatçısı Lilia Mouline, şiddet gören kadınlara gün içinde morlukların belirgin hale gelmesini engellemek için ‘pudra kullanmayı ihmal etmemelerini’ de sıkı şekilde tembih etti.

'GÜZELLİK İPUÇLARI' 

Mouline programın bir noktasında da aile içi şiddet mağduru kadınlara “Bu güzellik tüyolarının günlük yaşantınızı sürdürmenizde size yardımcı olmasını umuyoruz” sözleriyle seslendi.

FASLILAR AYAĞA KALKTI

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olan 25 Kasım’dan sadece iki gün önce yayınlanan programın internette paylaşılmasının ardından sosyal medya eleştiri dolu tepki mesajlarıyla doldu taştı. Hem Fas'ta yaşayanlar hem de Avrupa ve Amerika'da yaşayan Faslılar kanalın boykot edilmesi için imza kampanyası başlattı.

"GERÇEKÇİ TAVSİYE" SAVUNMASI

Makyajı yapan Mouline ise amaçlarının aile içi şiddeti meşrulaştırmak olmadığını kaydederek kendini ‘gerçekçi tavsiyeler verdiğini’ söyleyerek savundu. Kadınların şiddetin izlerini taşıdığı süreçte ‘sosyal hayatlarını bir kenara bırakmasını engellemeye çalıştığını’ iddia eden Mouline, “Makyaj, bu kadınların adalet beklerken normal hayatlarını sürdürmesine izin veriyor” dedi.

EŞİTSİZLİĞİN EN YAYGIN OLDUĞU ÜLKE

İnsan Hakları İzleme Örgütü Fas'ta kadına karşı şiddetin endişe verici boyutlara ulaştığına dair bu yılın başında mektup yayınlamıştı. Fas'ta polis ve yargı da kadınlara şiddet uygulayan erkeklere karşı müsamahalı davranıyor. Fas, Dünya Ekonomik Forumu tarafından yayınlanan Küresel Cinsiyet Eşitsizliği raporunda 144 ülke arasında 137. sırada yer alıyor.