Koç: Eskiden gösterişli iftarlar yoktu

Rahmi Koç hatırasındaki Ramazanları anlattı.

cumhuriyet.com.tr

Gençliğinde huzurla geçirdiği Ramazanları hasretle anan Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç eski Ramazan ve bayramlara dair hatırasında kalanları Bizden Haberler Dergisi’ne anlattı.

- Küçüklüğümüzde erkekler 13, kızlar 15 yaşında iken oruç tutmaya başladık. Ama ilk başlarda bu oruçları günü ikiye bölerek tutardık. Sabahtan öğleye kadar bir kısmını, öğlen hafif bir şeyler yer, öğleden sonra akşama kadar da orucun ikinci faslını tutardık. Akşam iftardan sonra da cebimize para konurdu. Birkaç sene sonra tam oruç tutmaya başladım. Ev halkının hemen hemen hepsi oruç tutardı. Erkekler muhakkak teravih namazına giderlerdi. Kadir gecelerinde ise Peygamber efendimizin Sakal-ı Şerif’ine gider, hepimiz sıraya girer, onu öperdik. Ramazanda fakirlere para verilir, imkânı dar yoksullara da erzak gönderilirdi.

 

Gösterişli iftarlar yoktu

- Çocukluğumuzda akraba-i taallukat birer iftar verirdi. Bir hafta, bilemediniz 10 günde bu biterdi. İftariyeler umumiyetle evden yapılırdı. Öyle şaşalı ve gösterişli iftarlar yoktu. Belediyenin devasa çadırlar kurarak iftar verdiklerini hiç hatırlamıyorum. Önceleri çalışanlarımıza iftar veriyorduk, şirketler, fabrikalar çoğalınca her iş yerinden temsilciler gelmeye başladı.

- Eski ramazanlarda bekçi düdükleri ve davulcularla sahura kalkmak, sonra da zamanın geldiğini ezan sesinden duymak hafızamda kalan güzel hatıralar. O zamanlarda oruç tutanlar ve tutmayanlar bir arada mesut ve bahtiyar olarak Ramazanı geçirirlerdi. Şimdi televizyonlarda ulemaya veya hocalara oruçla ilgili öyle sualler soruyorlar ki, buna da hayret ediyorum. Mesela; ‘Yemek pişirirken yanlışlıkla yemeğin tadına bakarsam orucum bozulur mu?’, ‘Dişimi fırçalarsam orucum bozulur mu?’, ‘Kan verirsem oruç bozulur mu?’ gibi... Bizim zamanımızda mamafih televizyon yoktu ama basında böyle sorular sorulmazdı.