Knesset, Ermeni soykırımının tanınması için çaba gösteriyor

Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerdeki ciddi krizin diğer bir yansıması olarak İsrail Parlamentosu (Knesset) Başkanı Reuven Rivlin, "Ermeni soykırımı"nı anmak için Knesset Genel Kurulu'nda "yıllık bir oturum" düzenlemek istediğini açıkladı.

cumhuriyet.com.tr

İsrail Parlamentosu (Knesset) Başkanı Reuven Rivlin, "Başka halkların trajedilerini tanımak, Yahudi ve İsrailli olarak benim görevim" dedi. Haaretz gazetesi ise, bu gelişmeleri "tam bir yaklaşım değişikliği" olarak yorumladı.  İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz, "Knesset Başkanı, Ermeni Soykırımının Daha Çok Tanınması için Çalışıyor" başlığı ile yayımladığı haberde Reuven Rivlin'in açıklamalarına yer verdi.

Rivlin, "Ermeni soykırımı"nı anmak amacıyla Knesset Genel Kurulu'nda yıllık bir oturum düzenlemek istediğini belirtirken "Başka halkların trajedilerini tanımak, Yahudi ve İsrailli olarak benim görevim" dedi. Rivlin "Diplomasi kaygıları, önemli olsa da, bize, başka bir halkın yaşadığı felaketi reddetme izne vermiyor" sözlerine ekledi.
 

"Hükümet önceki yıllarda ise yoğun baskılar uyguluyordu"

Haaretz ise, önceki yıllarda Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığının Türkiye ile ilişkilerin zarar göreceği kaygısıyla Knesset'te bu tür oturumları önlemek için "yoğun baskılar" uyguladıklarını anımsatırken Türkiye'nin "soykırım" yaptığını reddettiğine de dikkat çekti.
2008 yılından beri Knesset'in Dışişleri ve Savunma Komitesi'nin "soykırım" konusunda kapalı oturumlara izin verdiğini ancak geçen hafta ilk defa Knesset Genel Kurulu'nun, Eğitim, Kültür ve Spor Komitesi'nde açık bir oturum yapılmasına onay verdiğine işaret eden gazete, bu gelişmeyi "tam bir yaklaşım değişikliği" olarak niteledi.

Haberde 2007 yılında dönemin İsrail Başbakanı Erud Olmert'in Knesset Genel Kurulu'nda "Ermeni soykırımı"na ilişkin bir oturumu önlemek amacıyla bizzat devreye girdiğine, bundan birkaç ay önce de Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in, Türk Cumhurbaşkanının girişimi üzerine ABD'li Yahudi örgütü ADL'yi Kongre'de "soykırım" tasarısına yönelik çabalarından vazgeçirdiği anımsatıldı.

Haaretz, İsrail hükümetinin müdahalesinin başka örneklerini de verdiği haberinde "Ancak son iki yılda İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerin bozulmasından sonra (İsrail) Dışişleri Bakanlığı'nın konuya muhalefeti eksildi" derken yine Rivlin'in son adımının "kendi girişimi" olduğunu da kaydetti.