KKTC rapordan memnun
KKTC Cumhurbaşkanlığı, Kıbrıs Türk tarafının Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm bulmayı amaçlayan müzakerelerin süratlenmesinden yana olduğunu açıkladı.
cumhuriyet.com.trKKTC Cumhurbaşkanlığı, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Kıbrıs konusundaki iyi niyet göreviyle ilgili 11 Mayıs 2010 tarihli raporunu değerlendirdi.
''Kıbrıs'ta adil ve kalıcı bir uzlaşıyı arzulayan ve bu doğrultuda aktif çaba harcayan taraf olan Kıbrıs Türk tarafının, BM Genel Sekreterinin BM parametreleri çerçevesinde bir çözüme verdiği desteği olumlu bulduğu ve görüşmelerin 2010 yılı sonunda bir neticeye varması hedefini samimiyetle desteklediği'' kaydedilen açıklamada, ''Genel Sekreter de zamanın önemine işaret etmiştir. Kıbrıs Türk tarafı görüşmelerin süratlenmesinden yanadır'' ifadelerine yer verildi.
Raporda mevcut sürecin tarihçesiyle son dönemde yer alan gelişmelerin anlatıldığı, geleceğe yönelik gözlem ve temennilerde bulunulduğu, ayrıca teknik komitelerin faaliyet sahasına giren güven yaratıcı önlemler çerçevesinde yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi verildiği aktarılan açıklamada, ''KKTC'de yapılan demokratik seçimler sonucu Sayın Derviş Eroğlu'nun yeni Cumhurbaşkanı olarak seçilmesine yapılan atıf, ayrıca olası bir uzlaşının iki halkın ayı ayrı ve eş zamanlı referandumuna sunulacağının raporda belirtilmesi de memnuniyetle karşılanmıştır'' denildi.
KKTC Cumhurbaşkanlığı açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
''Kıbrıs Türk tarafının kaldığı yerden devam edecek olan müzakerelerde kendisinden beklenen yapıcı katkıyı koyacağından kimsenin şüphesi olmamalıdır. Kıbrıs Türk tarafı müzakere ederken BM parametreleriyle belirtilen çerçevenin içini, halkımızın haklarını gözetecek biçimde doldurarak kabul edilebilir, adil ve kalıcı bir barış anlaşmasına ulaşmak ana hedefiyle hareket edecektir.
Raporda belirtilen, 2010 yılı sonuna kadar adil ve sürdürülebilir bir uzlaşıya varılması hedefine yönelik olarak, Kıbrıs Türk halkı üzerinde sürdürülmeye devam edilen haksız izolasyon ve kısıtlamaların kaldırılmasının, Kıbrıs Rum tarafını motive etmekte etken olacağını da bu vesileyle bir kez daha vurgulamakta yarar görüyoruz.''