KKTC: Orams kararı sürece zarar verdi
KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, Avrupa Toplulukları Adalet Divanı'nın (ATAD) Orams davasıyla ilgili kararının, Kıbrıs'taki mülkiyet sorununun görüşme masası yerine Avrupa mahkemelerinde çözümleneceği izlenimi yaratarak, görüşme sürecine büyük zarar verdiğini söyledi.
cumhuriyet.com.trKKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, düzenlediği basın toplantısında, Avrupa Toplulukları Adalet Divanı'nın (ATAD) Orams davası konusunda aldığı kararın görüşme sürecine etkilerini değerlendirmek amacıyla iki liderin bir araya gelerek görüşmeleri yoğunlaştırma kararı aldığını hatırlatarak, temsilcilerin ise o tarihten bugüne iki kez buluşarak ''Ekonomi'' başlığı altındaki çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.
Erçakıca, bir soru üzerine, Oramslara dava açan Kıbrıslı Rum Meletis Apostolides'in 30 yıldır Kıbrıslı Türklere ait arazi kullandığı bilgisini araştırdıklarını ifade ederek, bilgilerin doğru olması halinde durumu adadaki mülkiyet sorununu göstermesi bakımından değerlendireceklerini ifade etti. Bunun, Kıbrıs'taki mülkiyet sorununun niye mahkemeler yoluyla değil de görüşme masasında çözülmesi gerektiğini anlatan iyi bir örnek olacağını belirten Erçakıca, ''Biz bunu mülkiyet sorununa görüşmeler yoluyla çözüm bulunması gerektiğini anlatmak için kullanacağız'' dedi.
Erçakıca, Cumhurbaşkanlığının, Ulusal Birlik Partisi (UBP) hükümetinin Cumhuriyet Meclisi'nde dün okunan programında yer alan Kıbrıs sorunuyla ilgili ifadelerden memnun olduğunu açıkladı.
Hükümetin tarih kitaplarını değiştirme planıyla ilgili soruya ise Erçakıca, ''bu değişimin nasıl yapılacağını görmek gerektiğini, Kıbrıs Türk halkının tarih kitaplarından şovenist unsurları arındırmasının uluslararası alanda takdir topladığını ve prestijini olumlu etkilediğini'' anlattı.
Yeni hükümetin görevlendireceği uzmanların tarih kitaplarını objektif şekilde iyileştirici, olgunlaştırıcı çalışmalarının Cumhurbaşkanlığı'nı rahatsız etmeyeceğini ifade eden Erçakıca, ''Ama bunlara aşırı şovenist unsurların katılması ve Kıbrıs Türk tarafının uluslararası alanda elde ettiği bu prestijin kaybolmasına yol açacak tarzda bir çalışma bizi rahatsız eder. Tabi ki buna karşı gerekli girişimleri öncelikle hükümet nezdinde yaparız, yapılmaması gerektiğini anlatırız'' diye konuştu.
Erçakıca, ''Kıbrıs'ta barışa katkısı olması bakımından, genç kuşakların birbirini daha iyi anlaması, Kıbrıs tarihine daha objektif bakabilmesi açısından Rum tarafındaki tarih kitaplarının da değiştirilmesi, şovenist unsurlardan arındırılması gerektiğini'' söyledi.
Erçakıca, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Rum lider Dimitris Hristofyas'ın daha önce üzerinde anlaşmaya vardıkları suçlarla ilgili teknik komitenin, her iki tarafı ilgilendiren suçlarla mücadele için alt komite kurduğunu ve ilk toplantısını bugün yaptığını açıkladı.