‘KKTC artık son tercih değil’

KKTC’de 10 üniversitede 75 bin öğrenci öğrenim görüyor. Bunun, 41 bin 610’u Türkiye, 20 bin 127’si yabancı ülkelerden, 13 bin 668’i de KKTC vatandaşı öğrencilerden oluşuyor.

Figen Atalay/Cumhuriyet

Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Yrd. Doç. Dr. İrfan Günsel, ‘’KKTC’ye artık daha kaliteli öğrenci geliyor. Artık öğrencilerin son tercihi değiliz. Bize, bilinçli seçimle geliyorlar’’ dedi.

geliyorlar’’ dedi. KKTC’de 10 üniversitede 75 bin 405 öğrenci öğrenim görüyor. Bu öğrencilerin 25 bini Yakın Doğu Üniversitesi’nde bulunuyor.

İstanbul’da, hem KKTC’deki yükseköğrenim hem de Yakın Doğu Üniversitesi üzerine görüştüğümüz Yrd. Doç. İrfan Günsel, KKTC’nin “Eğitim Adası’’ haline geldiğini söyledi.

‘Boş işlerle uğraşıyoruz’

Üniversite olarak “boş işler’’le uğraşmaya başladıklarını anlatan Günsel, bu işleri şöyle anlattı:

“İyi üniversiteler, uzun vadede sağladığı kazancı değerlendirilmeden bakıldığında ‘boş işler’ diye tabir edilen ancak gerçekte teknolojinin ve bilimin gelişmesine önemli katkıları olan çalışmalarla uğraşır. Örneğin bizim gibi robot yapar, futbol oynar; güneş enerjili araba yapar, yarışır... Bu ‘boş işler’le fark yaratır bir üniversite.

Her şeyimiz var. Biz de boş işlerle uğraşmaya başladık. Üniversite olarak o noktadayız. Robot futbol takımımızla Çin’de yapılacak turnuvaya bu yıl tek Türk takımı olarak katılıyoruz.

Güneş enerjisiyle çalışan ve adını Güneş Tanrısı Ra ve 25. yılımızdan alan RA25, Yakın Doğu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencileri ile AR-GE ekibi tarafından tarafından geliştirildi ve KKTC üretimi ilk otomobil olarak tarihe geçti. Bununla da yarışlara giriyoruz.

Süper Bilgisayar’la çalıştığımız projeler var. Dünya Sağlık Örgütü ile kanser ve Ebola üzerine çalışıyoruz, Cern’deki çalışmalara katkıda bulunuyoruz. Tek eksiğimiz Boğaz’a nazır olmamamız! Bu yüzden 2-0 geriden başlıyoruz. ‘’

1.1 milyar dolarlık yatırım

Günsel’in verdiği bilgilere göre, Yakın Doğu Üniversitesi 2007 yılından beri Forbes dergisinin “Dünya Milyarderler Listesi’’nde yer alıyor. Eğitim kurumu olarak bu listede tek olduklarını vurgulayan Günsel, “Güney Kıbrıs’ta bu listede 3 kişi var. İkisi Rus, biri İngiliz. Üçüne de hemen kendi vatandaşlıklarını verdiler’’ dedi.

Yakın Doğu Üniversitesi 3 yıldır öğretim üyesi yetiştirme üzerine bir program yürütüyor. Hukuk, Eczacılık, Veterinerlik, Psikoloji, Mimarlık ve İç Mimarlık bölümlerinde uygulanan bu program kapsamında yüksek lisans ve doktora düzeyindeki öğrencilere yüzde 100 eğitim bursu ve ayrıca maaş veriliyor. Bu öğrenciler, doktora unvanını aldıktan sonra da öğretim üyesi olarak göreve başlıyorlar.

 

Öğrencilere ‘ekonomik paket’ olanağı

Yakın Doğu Üniversitesi kampüsünde 1,2,3 ve 4 kişilik oda kapasitelerine sahip 7’si kız 7’si erkek yurdu olmak üzere toplam 14 blokluk yurtlar bulunuyor. Bu yurtlar ekonomik, standart ve lüks olarak 3 farklı özelliğe sahip. Ayrıca yine kampüs içerisinde “Rezidans” odalar ile “Apart Tipi Lüks Daireler” de yer alıyor... Tüm bu yurt seçeneklerinin ücretleri, yıllık bin Euro’dan başlayor ve özelliklerine göre değişiyor. Yakın Doğu Üniversitesi, çok sayıda bölüme, yurt, yemek, öğrenim ücreti ile elektrik,su, temizlik gibi masrafların da dahil edildiği yıllık 4.400 Euro’luk “ekonomik paket” olanağı sunuyor. Yakın Doğu Üniversitesi’nde 25 bin 65 öğrenci öğrenim görüyor. Bu rakamın 12 bin 628’ini Türkiye’den, 5 bin 504’ünü yabancı ülkelerden gelen öğrenciler oluşturuyor. 6 bin 936 öğrenci de KKTC vatandaşı. 15 Fakülte ve 5 yüksekokula bağlı toplam 135 bölümü olan Üniversitede, yüksek lisans ve doktoradaki toplam program sayısı ise 196.