Kızıl çamur Tuna'ya ulaştı
Macaristan'ın Ajka şehrinde iki gün önce bir alüminyum fabrikasında yaşanan ve çevre felaketine dönüşen kazada, çevreye yayılan kimyasal zehirli kızıl çamurun Tuna nehrine ulaştığı açıklandı.
cumhuriyet.com.trMacaristan Afet Dairesi Sözcüsü Tibor Dobson, kimyasal zehirli kızıl çamurun Marcali nehrindeki tüm canlı varlığın yok olmasına neden olduğunu, Raba ve Tuna nehrinin kurtarılması için adeta seferber olduklarını açıkladı.
Zehrin yayıldığı bölge milyonlarca litre sirke ve yüz binlerce ton kireçle kaplanırken, zehirli kızıl çamurun Slovakya-Macaristan sınırındaki Komarom, Parkany şehirlerinde Tuna nehrine ulaştığı ve burada balık ölümlerinin görüldüğü bildirildi.
Macar yetkililer, Raba ve Tuna nehrine karışan zehrin derecesinin 10'nun altına indirilmesine çalışıldığını, bunun başarılması halinde zehrin iki nehirde de tehlike yaratmayacağını açıkladılar.
Öte yandan Slovakya Çevre Bakanlığı zehirli kızıl çamurun Tuna nehrine karıştığı yerlerde ölçüm yaptırırken, ölçümlerin tehlikeli boyutta olması halinde müdahale edileceğini bildirdi.
Greenpeace uyardı
Atık su radyoaktif değil ama Greenpeace, kimse olanı biteni olduğundan zararsız göstermesin diyor.
Örgüte göre bu, Çernobil'i görmüş Doğu Avrupa'nın son 20-30 yılda yaşadığı en büyük 3 çevre felaketinden biri.
Macar hükümeti, "Kızıl çamur Avrupa Birliği normlarına göre tehlikeli atık değil" söyleminden vazgeçti. Alüminyum fabrikasındaki atık rezervinin duvarlarının nasıl yıkıldığıyla ilgili soruşturma başlattı.
Yıkılan duvarların çevresi koruyucu ikinci bir duvarla çevrildi. Macar hükümeti bir de enteresan önlem aldı.
Yıkılmayan duvarların üzerine nöbetçiler dikildi. Amaç, duvarlarda bundan sonra çatlama olursa, nöbetçilerin alarm sinyali vermesi ve halkın mümkün olduğu kadar uzağa kaçması.