'Kızgın Türkler sorularına yanıt arıyor'

SOMA faciasına geniş yer ayıran dünyanın önde gelen yayın organları, ölenlerin sayısı arttıkça hükümete öfke ve tepkilerin yükseldiğine dikkat çekiyor. Gazetelerde, Başbakan Erdoğan'a yönelik protestolara ve Türkiye'nin her yanında yükselen eylemlere dikkat çekiliyor.

DHA
 

Haberi, "Türkiye'de madende patlama: Perişan aileler daha kötüsünden korkuyor" başlığıyla veren İngiliz The Guardian gazetesi Soma'daki faciaya iki sayfa ayırdı. Başbakan Erdoğan'ın Soma'da "katil" ve "hırsız" sloganlarıyla karşılandığına işaret edilen haberde, kömür madeninin işletmecilerinin iktidar partisi ile bağlantısı olduğuna dikkat çekildi.

Yüzlerce madencinin ölümüyle sonuçlanan facianın, iktidar partisi ve Erdoğan'ın ailesini de kapsayan skandalların ve Erdoğan'ın 'sert' yönetim tarzına karşı yapılan protestoların hemen sonrasında yaşandığına işaret edilenr haberde, "Yöneltilen suçlamalardan biri 'eş-dost kapitalizminin' faciada payı olduğu. Ayrıca yerel idarecilerin güvenlik kurallarının tam olarak yerine getirilmesini ve düzgün çalışma koşullarının oluşturulmasını sağlayamadığı da iddia ediliyor" denildi.

The Guardian ayrıca, Erdoğan'ın facia ile ilgili açıklamalarında 19. Yüzyılda İngiltere'de yaşanan maden kazaları ile paralellik kurduğu da vurgulanarak, "Kömür madenlerinde bunlar normaldir" sözlerine de yer verdi.

"Eş-dost kapitalizmi" ifadesine de yer veren The Guardian, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin sahibi Alp Gürkan'ın facianın meydana geldiği madeni "birinci sınıf bir çalışma yeri" olarak nitelediğine de dikkat çekti.

Haberde ayrıca, Elektrik Mühendisleri Odası yetkililerinin olayı "kaza değil cinayet" olarak nitelediği, maden işletmecilerini eski ekipman kullanmak ve ihmalle suçladıklarına da yer verildi.

"KIZGIN TÜRKLER SORULARINA YANIT ARIYOR"

ABD'nin en etkili gazetelerinden The New York Times haberinde, "Maden Faciasının Ardından Kızgın Türkler Sorularına Yanıt Arıyor" başlığıyla verdiği haberinde, Soma ve Türkiye'nin her yerinde Başbakan Erdoğan ve AKP'ye karşı yükselen protestolara işaret edildi ve şöyle denildi:

"Facianın meydana geldiği madene en yakın kasaba olan Soma'da toplanan binlerce kişi, adı kurtarılan ya da ölü olarak çıkarılan madenciler listesinde bulunmayan yakınlarının akıbeti için endişe ile bekleyiş içinde."

Soma'da binlerce kişinin endişeli bekleyişi sürerken, öfkelerinin de büyüdüğü ve Erdoğan'ın protesto edildiği belirtilen haberde, AKP ilçe binasının da taşlandığına dikkat çekildi.

"Toprak altında sıkışıp kalmış yüzlerce madencinin yaşamından umutlar kesilirken, Türkiye'nin dört bir yanında da protestolar yükseliyor" denilen haberde, ailelerin yakınlarının yaşamlarına ilişkin soralarına yanıt arayışında oldukları da vurgulanıyor.

"ERDOĞAN SÜPERMARKETE SIĞINDI"

İngiliz The Independent gazetesi de Soma haberinde, "madenciler kasabası" Soma'dan, Erdoğan'ın ziyareti sırasında hükümet karşıtı protestoların yükseldiğine işaret edildi. Protestoculardan "katil" ve "hırsız" sloganlarının yükseldiğine de dikkat çekilen haberde, hükümet karşıtı gösterilerin İstanbul ve Ankara başta olmak üzere tüm Türkiye'ye yayıldığı belirtildi. Haberde Erdoğan'ın yükselen protestolar karşısında bir süpermarkete sığınmak zorunda kaldığı vurgulandı.

Haberde "Türkiye'nin çaresizlik kuyusu" ifadesine de yer veren The Independent, "İşçilerin aylardır elektrik trafolarındaki sorundan şikayetçi oldukları belirtiliyor" denildi. Türkiye'de kömür madenciliğinde "geleneksel olarak" üretkenliğin güvenlikten daha çok önemsendiği de ifade edilen haberde, işçi güvenliği standartlarına önem verilmediği belirtildi.

"ERDOĞAN MADEN ZİYARETİNDE HALKIN TEPKİSİYLE KARŞILAŞTI"

İngiliz Financial Times gazatesi de, "Erdoğan, maden ziyaretinde halkın tepkisiyle karşılaştı" başlığıyla verdiği Soma haberinde, Başbakan'ın kızgın halk tarafından "yuhalandı"ğına dikkat çekti. "Trajedi, siyasi tartışma da başlattı" denilen haberde, ana muhalefet partisi CHP'nin Soma'daki madenlerde güvenli çalışma sorunlarıyla ilgili bir önerge verdiği, ancak reddedildiği de belirtildi.

Bir başka İngiliz gazetesi The Times da iki tam sayfa ayırdığı Soma'daki facia için, "Kurtarma ekipleri yüzlerce madenciyi kurtarmak için cehenneme iniyor" ifadesini kullandı. Türkiye'nin iş kazaları karnesinin kötü olduğunun hatırlatılması üzerinde Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "savunmacı bir tavır" takındığını söyleyen gazeye göre "Trajedinin boyutu Erdoğan'ın uzlaşmaz siyasetine olan öfkeyi artırabilir."

"EN AZ 200 KİŞİ HÂLÂ KAPANA KISILMIŞ DURUMDA"

Çin'in en büyük İngilizce gazetelerinden China Daily de ajanslara dayandırdığı Soma haberini, "Türkiye'de patlama ve yangın sonrası en az 200 kişi hâlâ kapana kısılmış durumda" başlığıyla verdi.

Kurtarma ekiplerinin yer altında kısılmış durumdaki 200'den fazla madenciye ulaşabilmek için zamanla yarıştıkları vurgulanan haberde, en az 238 madencinin yaşamını yitirdiği vurgulandı.

İngilizce yayımlanan Japan Times gazetesi de, yüzlerce madencinin toprak altında kısılmış durumda olduğu vurgulandı. Bir yandan kurtarma çalışmaları sürerken, bir yandan da yer altındaki madencilerin yakınlarının hastane önünde endişeli bekleyişte olduğu vurgulanan haberde, aileler ile hastane arasında polis barikatı bulunduğunun da altı çizildi.

İngiliz The Daily Telegraph da, "Sirenler, ölenler için yas dolu bir çağrı gibi" ifadesini kullandığı haberinde, kurtarma çalışmalarına katılan madencilerin kazayı "kaderin bir oyunu" olarak değil, düşük güvenlik standartlarının bir sonucu olarak gördüklerine dikkat çekiliyor.