Kız ve erkek öğrencilere ayrı sınıf iddiası
BALIKESİR'de, Eğitim-Sen Şube Başkanı Abdurrahman Bulut, Burhaniye İlçesi'nde Hacı Mehmet Fevzi Köylü Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Sındırgı İlçesi'nde Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde kızlar ve erkekler için ayrı ayrı sınıflar oluşturulduğunu iddia etti.
DHAValilik ve Milli Eğitim Müdürlüğü'ne dilekçe ile başvuran Bulut, okul yönetimleri hakkında işlem yapılmasını talep etti. İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Cengiz, kanuna ve yönetmeliğe aykırı bir uygulama olmadığını savundu.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Balıkesir Şube Başkanı Abdurrahman Bulut, şube sekreteri Özgür Sarıbülbül ile düzenlediği basın toplantısında, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'na göre ilköğretim ve ortaöğretimde karma eğitimin esas olduğunu, Milli Eğitim Temel Kanunu'nun 15. maddesi ile de karma eğitimin güvence altına alındığını vurguladı.
Memur-Sen'e bağlı Eğitim-Bir-Sen'in 19. Milli Eğitim Şurası'na karma eğitimin kaldırılması önerisini getirdiğini, oluşan tepkiler üzerine önerilerini gündeme aldıramadığını hatırlatan Bulut, sözlerini şöyle devam etti:
"Milli Eğitim Şurası'nda önerilerini geçiremeyenlerin fırsat buldukça okullarda karma eğitimi ortadan kaldırmaya çalıştıkları bütün kamuoyu tarafından bilinmektedir. Malum sendikanın bu talebini görev olarak algılayan kimi okul müdürleri, ilçe milli eğitim müdürlerinden gördüğü destekle uygulamaya geçiyorlar. İki ilçemizde de karma eğitimi ortadan kaldıran uygulamayla karşı karşıyayız. Burhaniye Hacı Mehmet Fevzi Köylü Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Sındırgı Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde karma eğitim uygulamasının aksine 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunun 15. maddesine aykırı olarak okullardaki öğrenci sınıfları sadece kız ve sadece erkek sınıfları oluşturmuştur. Bu sınıfların listesi de elimizde bulunmaktadır. Hacı Mehmet Fevzi Köylü Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde 9. sınıfların tümü kız ve erkek sınıfları olarak ayrılmıştır. 10. sınıflarda, 10/A sınıfı karma olarak kalırken, 10/B sınıfı 22 kız öğrenciden, 10/C sınıfı 22 erkek öğrenciden oluşturulmuştur."
'VELİLER İSTESE BİLE OLMAZ'
Konuyu Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Cengiz'le de görüştüklerini açıklayan Bulut, "Sorunu dile getirdik. Soruşturma açılmasını istedik. Müdür bey, Türkiye'nin çeşitli illerinde bu tür uygulamalar yapıldığını söyledi. Karma eğitim laik eğitimin de bir parçasıdır. Biz karma eğitimin ortadan kaldırılmasına izin vermeyeceğiz. Buradan cumhuriyet savcılarını da göreve çağırıyoruz. Çünkü burada bir kanun maddesi çiğnenmektedir" dedi.
Bazı velilerin bu tür sınıfları istediği şeklinde savunmalar yapıldığına da dikkati çeken Bulut, "Bazı velilerin böyle bir talebi olması kanunun çiğnenmesini getiremez. Karma eğitim yıllardır yapılıyor ve bundan kimsede zarar görmedi. Karma eğitim pedagojik açıdan da büyük önem taşıyor. Çocukların gelişimi, birbirini tanıması, birbirine saygı duyması ve özgüven kazanması karma eğitim için uygulanmaktadır. Karma eğitimden vazgeçilmesi öğrencilerin kamplaşmasını ve birbirine farklı gözle bakmasını getirebilir" diye konuştu.
İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ: KANUN VE YÖNETMELİĞE AYKIRI UYGULAMA DEĞİL
Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Cengiz, Eğitim- Sen Balıkesir Şube Başkanı Abdurrahman Bulut'un Burhaniye ve Sındırgı ilçelerindeki iki okulda karma eğitimin çiğnendiği, kızlara ve erkeklere ayrı ayrı sınıflar açıldığı iddialarının kanuna ve yönetmeliğe aykırı bir uygulama olmadığını savundu.
İstanbul, Ankara, İzmir gibi kentlerde de bu tür uygulamaların olduğunu belirten Cengiz, bu iki okulda velilerin isteği ile böyle bir uygulamaya gidildiğini öne sürdü. Uygulamanın karma eğitime aykırı olmadığını da öne süren Cengiz, kız ve erkek öğrencilerin törende, kantinde, okul bahçesinde zaten birarada olduğunu söylemekle yetindi.