'Kıyımlar olmasa, biz de çizmesek'

Kürşat Zaman, “Avrupalı ve Amerikalı sanatçılar daha mizahi, eğlenceli karikatürler çizip gönderirken, bizler içinde bulunduğumuz coğrafyanın, kan ve savaşlarını çizmek zorunda kalıyoruz” diyor.

Aslı Uluşahin/Cumhuriyet

Antalya’da yaşayan Kürşat Zaman, 31. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nda, havalimanında bavul bekler gibi tabut bekleyen insanları çizdiği çalışmasıyla birinciliğe değer bulundu. Zaman, bu karikatürü Ortadoğu’da, Afrika’da, yanı başımızda yaşanan insan kıyımlarının ardından çizmeye karar vermiş: “Ölümler o kadar çok ve toplu halde oldu ki, neredeyse cesetler düzenli olarak taşınıp ailelere teslim edildi! Bu dramatik hal beni çok etkilediğinden, bu konuda bir şeyler yapmak istedim. Keşke bu kıyımlar yaşanmasa ve bizler de çizmek durumunda kalmasak.”

Kürşat Zaman’ın yarışmadaki başarısı da ilk değil. Daha önce aynı yarışmada dört kez dereceye girmiş. Öncesinde ödül alan eserlerinde terör, doğanın tahrip edilmesi, savaş-barış ve kaçak göçmenler konularını işleyen Zaman, neden bu konulara eğildiğini şöyle açıklıyor: “Toplum olarak yaşadıklarımızı kâğıda döktüm. Avrupalı ve Amerikalı sanatçılar daha mizahi, güldüren, eğlenceli karikatürler çizip gönderirken, bizler içinde bulunduğumuz coğrafyanın, kan ve savaşlarını çizmek zorunda kalıyoruz ister istemez.”

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde iç mimarlık eğitimi alan karikatürist, bugüne kadar iki kez kişisel resim sergi açmış. Karikatür alanında ise 60 ödülün sahibi. 2002 yılından bu yana hayatında resmin yerini karikatürün aldığını belirtiyor. “Karikatürün hiciv ve iğneleyici tarafı, yaşadığımız olaylara daha fazla müdahil oluşunun” bu sanat dalına bağlanmasına neden olduğunu söylüyor.

11 yıldan bu yana bir kuyum-dekorasyon firmasında tasarımcı olarak çalışan Zaman, hayatını ikiye bölmüş: Hafta içleri iş, hafta sonları karikatür. Kendisinden söz ederken -yarışmaya gönderdiği özgeçmişinde de olduğu gibi- eklemeden geçemediği bilgi ise “resim çizmeyi çok seven” 6 yaşındaki Feza Ceren’in babası olması.