Kıyım Hükmünde Kararname
OHAL’in son KHK’si ile dün 18 bin 632 kamu görevlisi ihraç edidl i. Şimdiye dek çıkarılan KHK’lerdeki ihraç oranlarının tek başına yüzde 16’sına denk gelen ‘son’ KHK, “FETÖ ile mücadele” kapsamında düşünülemeyecek pek çok ismi de vurdu.
Sinan TartanoğluParlamenter sistemin son hükümeti, yeni sistem öncesi son OHAL KHK’si ile 18 bin 632 kişiyi kamu görevinden ihraç etti. 32. KHK ile toplam ihraç sayısı, iade edilenler hariç, 130 bini geçti. 199 akademisyenin ihraç edildiği KHK ile Barış bildirisine imza attıkları için ihraç edilen akademisyenlerin sayısı 404’e çıktı. Halkın Nabzı, Özgürlükçü Demokrasi ve Welat gazeteleri susturuldu. 32. KHK’de yer alan ihraç listelerinden birinde ilk kez ihraç gerekçesine de yer verildi. Böylece ihracın bir gerekçesinin de “Kurum kanaati/sosyal medya” olduğu ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve hükümet, 24 Haziran seçimleri öncesinde OHAL’in bir dönem daha uzatılmayarak kaldırılacağını açıklamış, seçimlerin ardından ise OHAL’in son KHK’lerinin yayınlanacağı, OHAL gücünün çıkarılacak KHK’lerle mevcut mevzuata yansıtılacağını belirtilmişti.
Vekâleten imzalı
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında Saray’da toplanan Bakanlar Kurulu’nun onayladığı KHK dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararnamenin 4 Haziran’dan bu yana yayınlanmak için bekletildiği anlaşıldı. Kararnamede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun imzasının yerine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun vekaleten imza attığı görüldü. İhraç listelerinde birinci sırayı Emniyet Genel Müdürlüğü aldı. Çoğu polis 8 bin 998 Emniyet personeli ihraç edildi. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 3 bin 77, Hava Kuvvetleri Komutanılığı’ndan bin 949, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan bin 126 asker ihraç edildi. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan 658, Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan 240, Dışişleri Bakanlığı’ndan 38 kamu görevlisi çıkarıldı. İhraçlar arasında Sıvas İl Seçim Kurulu’ndan bir kamu görevlisinin de yer alması dikkat çekti. Bin 526 kişinin rütbesi alındı. Daha önce emekliye sevk edilen, kendi isteği ile emekli olan, istifa eden TSK’den 324, Emniyet Genel Müdürlüğü’nden bin 167, Jandarma Genel Komutanlığı’ndan 35 kişinin rütbeleri geri alındı.
Mülki amirler de dahil
KHK ile Ağrı Vali Yardımcısı Kamil Aksoy, Yozgat Vali Yardımcısı Duran Eryılmaz, Karabük Vali Yardımcısı Sabri Uzun, Erzincan Vali Yardımcısı Yaşar Kemal Yılmaz da ihraç edildi. Ağrı’da kaymakam Ahmet İnsan Çiğil ve Ankara’da kaymakam İbrahim Halil Şivgan da ihraç edilen mülkiyeliler arasında yer aldı. Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen FETÖ soruşturması kapsamında açığa alınan Mardin’in eski Ömerli Kaymakamı Erol Korkmaz ve Dargeçit eski Kaymakamı Mehmet Yaşar Yeşiltas ihraç edildi. Ömerli’nin eski belediye başkanvekili de olan Korkmaz çıkarıldığı mahkemece tutuklanmış, Yesiltaş ise adli kontrol şartı ile serbest bırakılmıştı.
‘Öksüz’ ihraçları
15 Temmuz darbe girişiminin kilit isimlerinden Adil Öksüz’ü Sakarya’da arayan özel ekibin başındaki Sakarya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Organize Suçlarla Mücadele Şubesi eski Müdürü Ercan Özoğluöz de ihraç edilen isimler arasında yer aldı. Özoğluöz, bir yıl önce Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından FETÖ ile bağlantısı olduğu gerekçesiyle açığa alınmış ve tutuklanmıştı. Özoğluöz’ün yanı sıra Sakarya İl Emniyet Müdürlüğü’nde görevli 49 emniyet mensubu da ihraç edildi.
TSK’de uzun liste
TSK’den ihraç edilen 6 binden fazla subay ve astsubay arasında da dikkat çeken isimler yer aldı. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Güler’in eski koruma subayı yüzbaşı Burak Akın da ihraç edildi. Akın’ın emniyet ve savcılık aşamasında verdiği ifadelerden sonra çok sayıda FETÖ üyesi asker de etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak için savcılıklara başvurmuştu. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndaki FETÖ yapılanması sanıklarından kurmay yarbay Nail Bülbül; Eski Harp Okulu Alay Komutanı hava pilot kurmay albay Hakan Aksoy ile eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal’ın emir subayı olan hava piyade binbaşı Abdurrahman Akay da ihraç listelerinde yer aldı. Rütbeleri alınan personel arasında ise eski Genelkurmay Harekat Plan Daire Başkanı tümgeneral Baki Kavun da yer aldı.
İhraç gerekçesi KHK’de
Son KHK’da bugüne kadar çıkarılan KHK’lerde yer almayan bir ayrıntı dikkat çekti. Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğ’ünün 5 kişilik ihraç listesinde, ihraç edilme gerekçelerine de yer verildi. 2 ihracın “Bylock/Emniyet/Kurum Kanaati”, bir ihracın “Emniyet/ Okul”, bir ihracın “Emniyet/ Kurum Kanaati”, bir ihracın ise “Kurum Kanaati/ Sosyal Medya” gerekçesine dayandırıldığı ortaya çıktı.
‘Hayır’cı vakfa da kilit
16 Nisan referandumunda ‘hayır’ oyu kullanılması çağrısı yapan Furkan Vakfı’na bağlı derneklerin de aralarında bulunduğu 12 dernek de KHK ile kapatıldı.
Akademide ‘barış’ tırpanı Üniversitelerden ise toplamda 251 kamu görevlisi ihraç edildi. Bunlardan 199’u akademik, 52’si ise idari unvana sahipti. İhraç edilenler arasındaki İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’nin eski Rektörü Adnan Kasman, Barış Bildirisi’ne imza attıkları gerekçesiyle bazı akademisyenleri açığa almış, ardından da 15 Eylül 2017’de de FETÖ soruşturması kapsamında rektörlükten alınmıştı. Dokuz Eylül Üniversitesi’nde, 2016 yılının ocak ayında “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisine imza atan profesörler Cem Terzi, İzge Günal, Halil Resmi, Halis Ulaş, Yeşim Edis Şahin, Ayşen Uysal; doktor Nuri Erkin Başer; araştırma görevlileri Aydın Arı, Serap Sarıtaş, Dilek Karabulut, Özer Yersüven ve öğretim görevlisi Emel Yuvayapan ihraç edildi. Dünkü ihraç kararları ile barış bildirisine imza attıkları gerekçesiyle ihraç edilen akademisyenlerin sayısı 404’e yükseldi. Mersin, Van, Bitlis, Mardin ve Şanlıurfa’dan Eğitim Sen üyeleri ve Bitlis’ten SES üyeleri de ihraç edilenler arasında yer aldı. Daha önceki KHK’lerle üniversitesinden ihraç edilen 8 akademisyen ise dünkü KHK ile iade edildi. Yurtdışında öğrenim gören bir öğrencinin öğrencilikle ilişiği de KHK ile kesildi. Bu öğrencinin bugüne kadar gördüğü eğitimlere ilişkin denklik işlemleri yapılmayacak. Akademik unvan ve derecelerine bağlı haklardan yararlanamayacak. |
3 gazeteyi daha susturdular
Son KHK ile İstanbul’da yayın yapan Halkın Nabzı, Özgürlükçü Demokrasi ile Diyarbakır’da çıkan Welat Gazetesi kapatıldı. 257 haftadır yayınlanan Halkın Nabzı Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni İshak Karakaş, Afrin operasyonunu sosyal medya hesabından protesto ettiği için tutuklanmış, kısa süre önce de serbest bırakılmıştı. Karakaş, gazetenin hakkında tek bir soruşturmanın olmadığını, 6 yıldır tek bir davanın açılmadığını, tek bir sayılarının hakında toplatma kararı verilmediğini” açıkladı.
Fotokopiyle direnmişlerdi
Karakaş, “Bu hukuk dışı kararın tek nedeninin hakkımda açılmış dava olduğuna inanıyorum. Afrin savaşına karşı çıkmak, barış istemek suç olarak görüldü ve nihayetinde Halkın Nabzı gazetesi de bu gerekçe ile kapatıldı” dedi. Özgürlükçü Demokrasi ve Welat Gazeteleri de KHK ile kapatıldı. Özgürlükçü Demokrasi ile Gün Matbaacılık şirketlerine daha önce kayyım atanmıştı. Aynı matbaada basılan Welat Gazetesi, basımı yapılmadığı için fotokopi ile çoğaltılarak okurlarına ulaşmıştı. Gazete yayın hayatına dijital platformda devam etme kararı almıştı. KHK ile ayrıca Avantaj TV’nin yayım hayatı da sona erdirildi.
Sonuncusu ihraçta 2. oldu
OHAL döneminde, 21 Temmuz 2016’dan bugüne kadar 32 adet OHAL Kanun Hükmünde Kararnamesi yayımlandı. Bu KHK’lerle, iade edilen 3 bin 833 kişi hariç, 112 bin 679 kamu görevlisi ihraç edildi. Dün yayımlanan ve son olması beklenen KHK ile de 18 bin 632 kişi ihraç edildi, daha önce çıkarılan KHK’lerle ihraç edilen 148 kamu görevlisi ise görevine iade edildi. Yani son KHK ile, bugüne kadar ihraç edilen kamu personelinin yaklaşık yüzde 16’sı mesleklerinden men edilmiş oldu. Yayımlanan son KHK, bugüne kadar en çok ihraca imza atılan ikinci KHK oldu. 672 sayılı KHK ile 50 bin 684 kişi kamu görevinden ihraç edilmişti.