‘Kıyak’ millilik!
Gençlik Oyunları’nda kız takımını kafalarına göre belirlediler
Arif Kızılyalın / CumhuriyetTrabzon’da devam eden ve 300’e yakını Türk, 940 sporcunun katıldığı Okul Sporları Olimpiyatları ‘Gymnasiade 2016’da Kız Güreş Milli Takımı’nın yönetmeliklere aykırı olarak, baraj, eleme ve Türkiye Şampiyonası olmaksızın seçildiği ortaya çıktı.
Oyunlarda mücadele eden erkek takımı, Türkiye Şampiyonası ve bir dizi eleme sonrası Trabzon’da yarışma şansı yakalarken, kız takımındaki bu keyfi uygulama spor dünyasında kuşkuyla karşılandı.
Spor Genel Müdürlüğü Okul Spor Faaliyetleri Yönetmeliği’nin 24. maddesine göre, sporcuların Okul Sporları Olimpiyatı gibi büyük ölçekli bir organizasyonda mücadele etme şansını yakalaması için yerel şampiyonalarda mücadele etmesi ya da baraj-seçme türü faaliyetlerde başarılı olması gerekli.
Ömür Fatih Karakulluk başkanlığındaki Okul Sporları Federasyonu’nun bu uygulamasının SGM müfettişlerince inncelenmesi bekleniyor. Kız Güreş Milli Takımı’na hangi kriterlerle göre sporcu seçildiği konusu, “AKP’ye ve sisteme yakın kişilere kıyak millilik verildi mi” sorusunu da gündeme taşıdı.
ÜNİVERSİTEYE KAYIT VE MİLLİLİK ÖDENTİSİ
Bu tip organizasyonlarda milli olan sporcular, YGS’de barajı geçmeleri halinde istedikleri üniversiteye kayıt yaptırabiliyor, ayrıca millilik ödentisi de alıyor.
TERÖR KORKUSU KATILIMI DÜŞÜRDÜ
Trabzon’daki Okul Sporları Olimpiyatı için SGM bütçesinden büyük bir pay ayrılırken, Taksim, Ankara ve İstanbul’a patlayan bombalarla terör endişesi katılımı yüzde 70 oranında düşürdü. 2016 yılı başında 75 ülke ve 4500 sporcunun ön akredite bildiriminde bulunduğu oyunlara ABD, Kanada ve Almanya katılmadı. Gurbetçi kökenli az sayıdaki Alman öğrenci ise Belçika takımı kadrosunda mücadele etti. Organizasyon 2500 sporcu açıklamasını yapsa da dün saat 13.00’te akreditasyon kartı alan sporcu sayısı 940’ta kaldı.
BOŞ TRİBÜNLERİ 'AK GENÇLİK' DOLDURDU
Organizasyonun açılış törenine yerel halkın ilgi göstermemesi üzerine organizasyonun sporcu kafilelerine törene katılım ve stattan ayrılmama zorunluğu getirdiği de iddia edildi. Ayrıca Trabzon ve Rize’deki AKP Gençlik Kolları da otobüslerle hem açılışa, hem de bazı oyunlara, “kumanya- ücretsiz ulaşım” karşılığı getirildi. Bu şekilde seyircilerin ilgi göstermediği organizasyonda tribünler dolduruldu.