Kitap 'okumak' suç

"Terör" suçlamasıyla sorgulanan 10 öğrencinin önüne, evlerinden çıkan 'örgütsel doküman'lar konuldu, "Bunları sizinle birlikte okuyan kimler var" diye soruldu.

cumhuriyet.com.tr

ODTÜdeki olaylı protesto gösterisine ilişkin gözaltına alınan 10 öğrenci, Terör örgütlerinin amaçları doğrultusunda faaliyette bulunmakla suçlandı. İki öğrenci savcılık sorgusunun ardından, 8 öğrenci de tutuklanmaları istemiyle sevk edildikleri mahkemece serbest bırakıldı. Öğrencilerden biri hakkındaki başka bir dosya nedeniyle yeniden emniyete götürüldü. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünde susma haklarını kullanan öğrencilere, ODTÜteki eyleme kimin talimatıyla katıldınız, amacınız nedir diye soruldu. Öğrencilerin evlerinde bulunan çok sayıda kitap, dergi, afiş ve fotoğrafa da örgütsel doküman denilerek el konuldu. Polisler, öğrencilere kitapçılarda satılan ve yasakları kaldırılan Nihat Behramın Darağacında Üç Fidan, Leninin Ulusların Kaderlerini Tayin Hakkı gibi kitapları ile Deniz Gezmiş ve Mahir Çayanın fotoğraflarını gösterip Bunları nereden temin ettiniz? Bunları sizinle birlikte okuyan kimler vardırşeklinde sorular yöneltti. Soruşturmadaki arama ve gözaltı kararında belirtilmeyen örgüt, polis ve savcılık sorgusu sırasında ortaya çıktı. Aramalarda ele geçirilen pankart, kitap, dergi, afiş ve fotoğraf gibi delliler ile katıldıkları eylemlerden yola çıkan savcılık, öğrencilere DHKP/C, MLKP, DSİH, Dev-Yol gibi terör örgütlerine üye olup olmadıkları, bu örgütler adınaODTÜ protestosuna katılıp katılmadıklarını sordu.

Göktürk-2törenine katılan Başbakan Tayyip Erdoğanın ODTÜde protesto edilmesine ilişkin başlatılan terör soruşturmasında gözaltına alınan 10 öğrenci, Ankara Emniyeti TEM Şube Müdürlüğünde sorgulandı. Bir öğrenci dışında, 9u Emniyette susma hakkını kullandı. İki öğrenci ise açlık grevine başladı. Öğrenciler, sadece su ve şeker aldı. Öğrenciler, Emniyetteki işlemlerinin ardından Ankara Adliyesine sevk edildi. 10 öğrenci, soruşturmayı yürüten savcı Sadık Bayındır tarafından sorgulandı. Bu arada hakkında gözaltı kararı bulunan 2 öğrencinin ise yakalanamadığı öğrenildi.

Polis: Sn. Başbakanımız

Emniyette öğrencilere tartışma yaratacak sorular yöneltildi. Edinilen bilgiye göre, Hopa soruşturmasında olduğu gibi evlerden çıkan kitap, dergi ve fotoğraflar öğrencilerin önüne delil olarak getirildi. Sorgu tutanağında ODTÜdeki protesto anlatılırken, Başbakan Erdoğandan Sn. Başbakanımızolarak bahsedildi. Terör örgütlerinin amaçları doğrultusunda faaliyette bulunmak, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasasına muhalefet, kamu malına zarar vermek, görevli memurları darp ve etkin direnmeile suçlanan öğrencilere, ilk olarak şu sorular yöneltildi: ODTÜde yapılan protesto eylemine kim veya kimlerin talimatı ile katıldınız? Örgütsel bağlamda atılan sloganlara niçin eşlik ettiniz?

İkinci bölümde ise öğrencilerin evlerinde ele geçirilen kitap, dergi ve fotoğraflara ilişkin sorular yer aldı. Tutanaklara göre, Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Bölümü öğrencisi Mert Atmacının evinde, haki renkli parka, Deniz Gezmiş posteri, Mahir Çayan kartpostalı, Leninin resmi ile Ekim Devrimi başlıklı Kaldıraç imzalı afiş, Ernesto Che Guevaranın resminin yer aldığı Özgür Lise imzalı afişler, İşçi gazetesinin sayılarına el konuldu.

Atmacaya, bunlara ilişkin şunlar soruldu: İkamenizde yapılan aramalarda elde edilen ve örgütsel olduğu değerlendirilen dergi, kitap, kartpostal ve afişleri nereden, ne şekilde temin ettiniz? Devrimci Sosyalist İşçi Hareketi (DSİH) terör örgütü ve örgüt mensuplarını övücü mahiyetteki materyalleri örgütlü bilincinizi geliştirmek için mi ikametinizde bulundurmaktasınız? Bunları sizinle birlikte okuyan kimler vardır?

4+4+4 eylemi de soruldu

ODTÜ Mimarlık Bölümü öğrencisi Cem Dursuna, Sıhhiyede KESKin düzenlediği 4+4+4 protestosuna kimin talimatı doğrultusunda katıldığı, işkencecilerden hesap sorduk, soracağızşeklinde neden slogan attığısoruldu. Dursunun evinde yapılan aramalarda, Nihat Behramın Darağacında Üç Fidankitabı, Yürüyüş ve Tavır dergileri, İbrahim Kaypakkaya, Mahir Çayan, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslanın resimleri de delil olarak götürüldü. Dursuna da bunları nereden bulrqduğu ve kimlerle okuduğu soruldu.

Emniyette ifade veren ODTÜ İnşaat Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi Güven Kazım Altunkaya ise protesto gösterisine herhangi bir talimatla gitmediğini belirterek, Olay saatinde dersteydim dedi.

Aynı zamanda ODTÜ Dağcılık Kulübü üyesi de olan Altunkaya, saat 17:00 sıralarında patlama ve insan seslerinin geldiğini, yaralı öğrencilere ilkyardımda bulunduğunu söyledi.

Kendisine taş atarken çekildiği iddia edilen fotoğraflar gösterilen Altunkaya, Bu kişi ben değilim. Olay yerine gittiğimde karanlıktı. Bu fotoğraflar gündüz çekilmiştirdedi. Altunkayanın evinden ise Diyalektik ve Tarihsel Materyalizmin Abecesi”, Leninin Ulusların Kaderlerini Tayin Hakkıgibi kitaplar çıktı.

Altunkaya, bu kitaplara ilişkin Herhangi bir yayınevinde bulunabilecek kitaplardırdedi.

‘Uzun eşek’ de dosyada

Dosyada Altunkayanın işlediği suçlar şöyle sıralandı: “... Yüzü kapalı bir şekilde Çevik Şube Müdürlüğü personeli tarafından oluşturulan barikatın önünde barikata çarparak Birdir biroynandığı, çevik kuvvet tarafından oluşturulan barikatın önünde barikata çarparak uzun eşekoynadığı belirlenmiştir.

Delil sonra bulunacak

Öğrencilerin tutuklanmasını isteyen savcı Bayındır, delil toplama işini ise sonraya bıraktı. Savcı, Emniyete yazı yazarak, öğrencilerin terör örgütleri ile irtibatlarının bulunup bulunmadığının kapsamlı şekilde araştırılmasını istedi. Öğrencilerin hâkimlik sorgusuna öğrencilere destek amacıyla Ankara Barosu Başkanı Metin Feyzioğlu ile Başkan Yardımcısı Sema Aksoy da katıldı.

 

‘Demokrasi nerede kaldı’

 

10 öğrencinin sorgusu sürerken, dışarda aileleri ve arkadaşlarıadalet nöbetituttu. Adliye önünde polis tarafından yoğun güvenlik önlemi alınırken, sorgunun yapıldığı yerin girişine kimse yaklaştırılmadı. CHP Ankara Milletvekili Levent Gök ile İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler de adliyeye gelerek, süreci takip etti. Adliye önünde toplanan grup, soğuk havaya rağmen adli süreç bitene kadar bekledi, sloganlarla gözaltıları protesto etti.

Adliye önünde oğlu Mert Atmacayı bekleyen baba İrfan Atmaca, oğlunun serbest bırakılması konusunda umudunun olmadığını söyledi. Atmaca, Dün (önceki gün) akşama kadar umudum vardı. Ancak Başbakan Erdoğan, olaylara ilişkin konuşup, müdahil olunca umudum da bittidiye konuştu. Anne Semra Atmaca ise gözyaşlarını zorlukla tutarken, Benim çocuğum iyi bir çocuktu. Namuslu, dürüsttüdedi. Cem Dursunun babası emekli memur Özkan Dursun ise gözaltılara tepkisini Sözün bittiği yerdeyiz. Sabah 7de evimizi basıp, oğlumu götürdüler. Psikolojimizi bozdular. Hani demokrasi nerede kaldı?” sözleriyle gösterdi. Dursun, kızının düğün CDlerinin dahi polisler tarafından götürüldüğünü söyledi. Cem Dursunun annesi Binnaz Dursun, sabah evinin basılmasının tuhafına gittiğini belirterek, Protesto toplumsal bir olay. Oğlum kimseyi öldürmedi, gasp etmedidedi.

Binali Bozkurt ise polislerin oğlu Mustafa Bozkurtu gözaltına almaya, yanlarında iki komşusunu da getirerek geldiğini kaydetti. Kızıldereye ilişkin 30 yıllık bir kitabına el konulduğunu belirten baba Bozkurt, cam vitrinde sakladığı av malzemelerinin içinden iki bıçağın dahi götürülmesini eleştirdi.