Kitap kurtları için...
Kitap Kurdu Yayınevi’nin yayın yönetmenliğini üstlenen Serhan Bali, ‘Meraklı kitap kurtları için kitaplar yayımlamayı amaçlıyoruz’ diyor.
Emrah Kolukısa- Yayın yönetmenliğini üstlendiğiniz Kitap Kurdu, yayın dünyamızdaki hangi boşluğu doldurmayı hedefliyor?
Kitap Kurdu ‘meraklı kitap kurtları’ için kitaplar yayımlamayı amaçlıyor. Hemen her yayınevinin amacı bu olsa gerek ama şu da bir gerçek ki, her yayınevinin politikasını oluşturan yayın yönetmeni ve/veya yayın kurulunun eğilimleri, birikimleri ve merakları sonucu o yayınevinin politikası ve kimliği oluşuyor. Kitap Kurdu Yayınları’nın yayın yönetmeni sıfatıyla oldukça geniş sayılabilecek ilgi alanlarım doğrultusunda oluşmakta bizim yayın politikamız da. Türkiye’de artık yurtdışında basılan ‘iyi’ kitapları buradaki çevirileri yoluyla yakından takip eden azımsanmayacak bir kitle var. Bizim de öncelikli hedefimiz, seçici bir anlayışla basacağımız kaliteli kitaplar yoluyla öncelikle bu okur kitlesine kendimizi kabul ettirmek. Mottomuz ‘Kitap Kurdu iyi kitaplar yayımlar’. Tür konusunda kendimizi hiçbir kısıtlamaya tabi tutmak istemiyoruz. Ama ağırlık vereceğimiz, iddialı olmak isteyeceğimiz bazı alanlar elbette olacak.
Klasik müzik ve caz
- İlk kitabınız “En Sevilen Klasikler”... Sizin özellikle klasik müzik alanındaki uzmanlığınız herkesin malumu. Bu çizgide kitaplar yayınlamayı sürdürecek mi Kitap Kurdu?
Kitap Kurdu Yayınları’nın öncelikli hedeflerinden biri, klasik müzik ve caz alanında da kitaplar basmak. İlk kitaplarımızdan ikisinin klasik müzikle ilintili olması, geçmişimiz düşünüldüğünde elbette tesadüfi değil. En Sevilen Klasikler gibi, dinleyicilerin klasik müzik ve caz bilgilerini, repertuvar-eser farkındalığını artırmaya yönelik, rahat okunan kitaplar yayımlamayı sürdüreceğiz. Bu türde sevdiğimiz bir alt alan da, müziği tema edinen kurgusal yayınlar ki özellikle Batı’da bu alanda yayımlanmış çok sayıda harika kitap var. Bizim de programımızda bu eserlerden bulunuyor.
Geniş bir yayın çizgisi
- Sırada hangi kitaplar var?
Altını hep çizdiğim gibi Kitap Kurdu geniş bir yayın çizgisine sahip. Ağaçların Gizli Yaşamı adlı tüm dünyada yankı uyandırmış bir kitabı dilimize kazandırmakla işe başladıktan sonra yazarımız Peter Wohlleben’in diğer doğa kitaplarını da yayına hazırlıyoruz. Edwin Black Türk okurlarına tanıtmak için sabırsızlandığımız çok önemli bir Amerikalı araştırmacı-yazar. Onun Nazi Almanyası, Yahudiler, Holokost, ABD, Ortadoğu temalı, Batı’da büyük ses getiren kitaplarını sırayla yayımlayacağız. Ateist yazar Sam Harris ve eski İslamcı militan Maajid Nawaz’dan güzel bir diyalog kitabı olan ‘İslam ve Hoşgörünün Geleceği’, Virginia Morell’den ‘Akıllı Hayvan’, Thomas Harding’den müthiş bir Holokost öyküsü olan ‘Hanns ve Rudolph’, Ted Gioia’dan ‘Caz Nazıl Dinlenir?’, Allen Eskens’dan sıkı bir ilk polisiye kitabı ‘Gömdüğümüz Hayatlar’, meşhur diziye ilham kaynağı olan ‘Mozart in the Jungle’, Katolik kilisesinde yaşanan cinsel taciz vakalarını açığa çıkartan Amerikalı gazetecilerin yazdığı ve Oscar’lı Spotlight filmi de olan ‘Betrayal’, okurlarımız için hazırladığımız ‘iyi’ kitaplardan sadece birkaçı...
‘ÖNCELİĞİMİZ NİTELİKLİ KİTAPLAR BASMAK’
- Türkiye’de çok sayıda yayınevi ne yazık ki çok artmayan bir okuyucu kitlesi için kitaplar basıyor. Yani aslında pasta her geçen gün daha da küçülüyor?
Kitap Kurdu’nun ticari açıdan böyle bir kaygısı var mı? Andante dergisi ve bağlı yayınlarını 15 yıldır bağımsız bir çatı altında basan yayınevimiz Kitap Kurdu için de elbette ticari kaygıları kesinlikle ıskalamayan bir yayın politikası güdeceğiz ama bu, yayınlarımız daha çok satsın, daha çok para kazanalım kaygısıyla nitelikçe düşük, özence az kitaplar basacağız demek değil. Düsturumuz, Türkiye’de alıcısı olacağına inandığımız, nitelikli, her etabında aynı özeni göstereceğimiz kitaplar basmak.